Het was begonnen als een inside joke binnen de band, maar uiteindelijk werd het zelfs een titel van een klassieker: "Karma Police". Als een lid van de band iets slechts deed of zei, werd de karma police gebeld. De plaat is daarnaast een verwijzing van het begrip karma, dat je tegenkomt in het hindoeïsme en boeddhisme. In de Top 40 werd het geen succes, op lange termijn is het een klassieker geworden, zoals elke plaat die hier wordt behandeld. "Karma Police" dus, van een band die nog nooit in de top 10 heeft gestaan.
Radiohead bestond al acht jaar toen "Creep" in 1993 de eerste hit van de manschappen van Thom Yorke een hit werd. Het haalde de zeventiende plek en werd daarmee de grootste hit, maar dat betekent zeker niet dat de band toen op haar hoogtepunt was. In 1996 kwam de tweede hit van de band, "Street Spirit", niet verder dan #28, maar van de 27 platen die toen boven de ballad stonden, is nog niet eenderde daarvan een grotere klassieker geworden. In de zomer van 1997 deden de Britten met "Paranoid Android" een nieuwe poging om een grote hit te scoren, maar die plaat wist de bovenste veertig niet eens te halen. Maar een week nadat de plaat flopte, kwam "Karma Police" de Tipparade binnen op #16, meestal een garantie voor een Top 40-hit.
Een week later werd het inderdaad een Top 40-hit: het kwam op 9 augustus 1997 binnen op #36 als zesde en laagste binnenkomers. Alle binnenkomers werden geen top 10-hit, maar de plaat die daar absoluut het verst vanaf was, was "Karma Police". Verder dan #33 kwam het niet en het was na vier weken alweer verdwenen. Het album waar "Karma Police", maar ook "Paranoid Android" op stond, werd een #2-hit in de Album Top 100 achter "The Fat of the Land" van the Prodigy: "OK Computer". Achteraf was Radiohead op albumgebied ook vele malen succesvoller dan op singlegebied. In de Top 40 werd "Pyramid Song" in 2001 nog een #21-hit, maar na vier Top 40-hits stokte de teller vooralsnog voor Radiohead. Albumhits werden er dus wel gescoord, met o.a. "Kid A" (2000), "Amnesiac" (2001), "Hail to the Thief" (2004) en recentelijk nog "The King of Limbs" (2011).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten