dinsdag 13 augustus 2013

De Dijk - Als Ze Er Niet Is

Dit waren op 22 oktober 1994 de bovenste zes van de Top 40 (legenda: dw = deze week; vw = vorige week; aw = aantal weken):

dw
vw
aw
artiest - titel
1110Marco Borsato - Dromen Zijn Bedrog
225Paul de Leeuw / Annie de Rooy - Voorbij / Ik Ben Zo Blij Dat Ik een Vrouw Ben
345De Dikke Lul Band - Dikke Lul
4942 Unlimited - No One
557André Rieu - The Second Waltz
685De Dijk - Als Ze Er Niet Is

De top 6 bestond dus volledig uit Nederlanders. Dat aantal was een evenaring van het record dat op 14 februari 1970 was gevestigd. Het was een signaal dat muziek uit eigen land in opkomst was in Nederland. Niet geheel toevallig dat De Dijk in die periode zijn grootste hit te pakken had. "Als Ze Er Niet Is" was de enige top 5-hit van de band.

De Amsterdamse blues-rockband De Dijk werd in 1981 opgericht, maar was nog nooit zo succesvol in de hitlijsten als in 1994. Voor dat jaar hadden leadzanger Huub van der Lubbe, broer Hans (bassist), Nico Arzbach (gitaar), Antonie Broek (drums) en Pim Kops (keyboard) zeven Top 40-hits gehad, waarvan slechts drie top 20-hits (grootste hit was #10-hit "Nergens Goed Voor" uit 1989). Zeven andere platen bleven steken in de Tipparade.

Maar daar was dan het album "De Blauwe Schuit", waarvan de titel is afgeleid van een gezelschap uit de Middeleeuwen. Het album moest enkel Paul de Leeuw en Wet Wet Wet voor zich dulden, maar het was destijds met grote afstand het meest succesvolle album dat De Dijk ooit had uitgebracht. Aan de basis van dat succes lag het relatief zeldzame succes dat De Dijk boekte in de Top 40 met de ballad "Als Ze Er Niet Is".

De plaat werd geschreven door de gebroeders Van der Lubbe en Antonie Broek produceerde hem samen met de succesvolle John Sonneveld. Hij was de man achter de doorbraak van Bennet & Bee in 1982 met "Take It or Leave It", hield het succes van Normaal in stand met "Heidi" en "Hiekikkowokan" en zorgde voor het hernieuwde succes van Golden Earring met "Going to the Run" uit 1991. Met "Als Ze Er Niet Is" was Sonneveld voor het eerst achter de schermen actief bij een plaat van De Dijk en prompt werd het de grootste hit in de geschiedenis van de Amsterdammers. Later hadden onder meer Anouk, Di-Rect en Jurk! profijt van het succes van John Sonneveld.

Op 24 september 1994 waren de vier nieuwe binnenkomers in de Top 40, waaronder "Als Ze Er Niet Is" van De Dijk, allemaal van Nederlandse afkomst. Ook "Dikke Lul" van De Dikke Lul Band, "Voorbij" / "Ik Ben Zo Blij Dat Ik een Vrouw Ben" van Paul de Leeuw (laatstgenoemde track van typetje Annie de Rooy) en "(La Comparsita) La Paloma" van Piet Veerman beleefden hun entree. Dat feitje onderstreept ook weer dat muziek uit Nederland weer leefde onder de eigen bevolking. "Als Ze Er Niet Is" wist de vijfde plaats te halen in de Top 40 en stond twaalf weken genoteerd. Beide aantallen zou De Dijk nooit meer evenaren.

Ook momenteel is "Als Ze Er Niet Is" nog populair. Het wordt nog regelmatig gedraaid door radiostations als 100%NL, Radio Veronica en Sky Radio en in de allertijdenlijsten staat de plaat meestal ook in de bovenste regionen. Een top 6 bestaande uit louter Nederlanders is vandaag de dag overigens geen record meer. Op 30 september en 7 oktober 1995, alsmede op 25 december 2004, bestond de top 7 uit Nederlanders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten