zaterdag 7 september 2013
Golden Earring - Radar Love
Een redelijk uniek verschijnsel: een plaat is zo'n grote klassieker geworden dat er speciaal een website voor is aangemaakt waar wordt bijgehouden wie de plaat allemaal coverden, in welke televisiecommercials het werd gebruikt en waar ook alle televisieseries, films, boeken en games de klassieker waarin de plaat te horen/zien/lezen zijn, genoemd worden. Het betreft dan uiteraard de website voor één van de grootste klassiekers die ooit de revue hadden gepasseerd. Ook op het moment dat de plaat werd uitgebracht, was het een grote hit: "Radar Love" van Golden Earring.
Met "Radar Love" zette de Haagse rockband Golden Earring zich definitief op de kaart. Dat is relatief opvallend te noemen, aangezien het voor de Hofstedelingen de veertiende top 10-hit op rij was, een evenaring destijds van het record dat The Beatles tussen 1966 en 1970 vestigden. De reeks begon in 1967 met "In My House", dat piekte op de laatste plaats van de top 10.
In de periode tussen "In My House" en "Radar Love" was er het één en ander veranderd binnen de band, die ten tijde van "In My House" nog The Golden Earrings heetten. The Golden Earrings was een band die beatmuziek maakte, die in de jaren '60 razend populair was. De leadzanger was Frans Krassenburg, de drummer Jaap Eggermont, de gitarist George Kooymans en de bassist Rinus Gerritsen. De twee laatstgenoemden maakten de metamorfose van meervoud (The Golden Earrings) naar enkelvoud (Golden Earring) mee, Eggermont en Krassenburg hadden pas op de plaats maken. Eggermont werd vervangen door Sieb Warner, maar een jaar later trok hij zich terug uit de muziekwereld. Zodoende werd Cesar Zuiderwijk de drummer. Krassenburg maakte in 1968 plaats voor Barry Hay, die samen met George Kooymans hét gezicht is van Golden Earring. De beatmuziek waarmee de Hagenezen in hun beginperiode furore maakten, werd eind 1969 vervangen door de wat ruigere rockmuziek.
De eerste twee singles die het viertal onder de nieuwe naam uitbrachten, waren "Another 45 Miles" en "Back Home". Eerstgenoemde is een absolute klassieker geworden, maar naar alle waarschijnlijkheid vooral vanwege de live-versie die in 1993 werd uitgebracht en laatstgenoemde stond vijf weken op de eerste plaats. Golden Earring had echter vooral de ambitie om internationaal door te breken en dat wilde maar niet lukken, tot "Radar Love" in 1973 werd uitgebracht. Het werd in Nederland een zeer groot succes en werd ook een top 10-hit in Engeland en de eerste hit voor Golden Earring in de Verenigde Staten.
Op 25 augustus 1973 kwam "Radar Love" binnen op #16. Daarmee was de negentiende Top 40-hit van Golden Earring(s) een feit. Net als zestien van de voorgaande achttien hits werd ook "Radar Love" een top 10-hit en uiteindelijk bereikte de plaat de positie die "Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong" en "Back Home" ook wisten te bereiken: nummer 1. "Radar Love" verdreef "Rote Rosen" van Freddy Breck van de eerste plaats om die positie vervolgens zelf drie weken vast te houden. Uiteindelijk was het "My Friend the Wind" van Demis Roussos dat een einde maakte aan de hegemonie. "Radar Love" stond dertien weken in de Top 40.
Niet alleen in Nederland werd "Radar Love" een groot succes. In Engeland en in de Verenigde Staten was het de debuuthit van Golden Earring. Het Verenigd Koninkrijk werd na de plaat, die daar de zevende plaats haalde, niet meer op nieuwe hits getrakteerd. In de Verenigde Staten werd het een #13-hit, maar negen jaar later zou "Twilight Zone" de top 10 bereiken.
Uiteindelijk zou de reeks top 10-hits oplopen tot achttien, waarmee Golden Earring het record brak van The Beatles. Lang zou dat niet duren, want even later scoorde de Zweedse popgroep ABBA negentien top 10-hits op rij, een record dat vandaag de dag nog altijd staat. "Radar Love" was zeker niet de laatste #1-hit van Golden Earring, want in 1982 werd "Twilight Zone" de vierde hit van de band die de koppositie pakte en het quintet #1-hits werd afgesloten in 1984 met "When the Lady Smiles". Over het algemeen staan de laatste drie nummer 1-hits van Golden Earring (de drie die zojuist genoemd zijn) bekend als hun drie grootste klassiekers.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten