maandag 14 oktober 2013

Feargal Sharkey - A Good Heart

Liefdesrelaties in de muziekwereld die op de klippen gaan, zijn van alle tijden. Voorbeelden daarvan zijn nog niet eens op alle handen van het gehele inwonersaantal van Parijs te tellen. Wat wel uniek is, is dat een ‘lachende derde’ al zijn hits te danken heeft aan zo’n breuk. De relatie tussen de Amerikaanse zangeres Maria McKee (later bekend van #1-hit “Show Me Heaven”) en de toetsenist Benmond Tench van Tom Petty & the Heartbreakers strandde, waarna McKee in een boze bui “A Good Heart” schreef, een sneer naar Tench. Ze bood het lied aan bij de Noord-Ierse zanger Feargal Sharkey en hij scoorde er een grote hit mee.
Tench liet zich echter niet de kaas van het brood eten. Toen hij kennis nam met het feit dat er een track tegen hem was geschreven, besloot hij hetzelfde te doen naar zijn ex-geliefde en het resultaat vervolgens aan te bieden bij dezelfde Feargal Sharkey. “You Little Thief” werd track 2 van het naar hemzelf genoemde album van Sharkey en haalde ook de hitlijsten, maar het haalde het niet bij “A Good Heart”. Het verhaal gaat dat Sharkey, bevriend met zowel McKee als Tench, ervoor koos om beide singles uit te brengen omdat hij anders voor McKee koos en niet voor Tench. Het grote publiek koos voor McKee, zo valt af te lezen als je de resultaten van “A Good Heart” met die van “You Little Thief” vergelijkt.

En zo maakte de wereld kennis met Feargal Sharkey. De zanger werd op 13 augustus 1958 geboren in Londonderry, de tweede grootste stad van Noord-Ierland. Tussen 1975 en 1983 was hij de leadzanger van de punkband The Undertones, die in 1981 de Tipparade haalde met “It’s Going to Happen!”. Nadat de band uit elkaar ging, was “Listen to Your Father” de eerste solosingle van Sharkey, die er eind 1984 evenmin in slaagde om de Top 40 te halen. Niets leek er dan ook op dat hij die hitlijst op redelijk korte termijn aan zou voeren.

Toen “A Good Heart” in november 1985 echter de eerste plaats haalde in Engeland, waren de verwachtingen ook hooggespannen in Nederland. Op 7 december 1985 was dan ook de eerste Top 40-hit voor Feargal Sharkey een feit. In die week steeg “Nikita” van Elton John naar de eerste plek en de veteraan zou daar zeven weken bivakkeren. Elton John leek onverslaanbaar, maar uiteindelijk werd de hegemonie ten einde gebracht door “A Good Heart”, die reeds in de Top 40 stond toen “Nikita” een #1-hit werd.

Verschillende (latere) nummer 1-artiesten hadden hun steentje bijgedragen aan deze plaat. Zo werd “A Good Heart” geschreven door Maria McKee en zoals in de inleiding al vermeld was, bereikte zij in 1990 de eerste plek als solozangeres met “Show Me Heaven”. De producer was de man die ook het werk achter de schermen deed bij Eurythmics: David A. Stewart. Als helft van dat duo wist Stewart nooit een #1-hit te scoren, in een duet met Candy Dulfer in 1989 wel: “Lily Was Here” voerde de lijst vijf weken aan.

Van het album "Feargal Sharkey" kwam nog de hitsingle "You Little Thief" en daarna heeft Sharkey geen hits meer gescoord. Sharkey doet sinds 1992 maatschappelijk werk in de muziekindustrie en hij zal nooit meer zelf optreden als artiest. Vandaag de dag is "You Little Thief" in de vergetelheid geraakt, maar "A Good Heart" is wel een klassieker geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten