dinsdag 31 december 2013

Snow Patrol - Just Say Yes

Gwen Stefani had als leadzangeres van No Doubt in 1996 een nummer 1-hit gescoord met "Don't Speak", maar solo wist ze niet die felbegeerde notering te bemachtigen. Nicole Scherzinger heeft als lid van The Pussycat Dolls drie nummer 2-hits gescoord, maar geen nummer 1-hit. Solo kwam ze niet in de buurt van de eerste plek. Eind 2009 kwam "Just Say Yes" van de Schotse band Snow Patrol bovenaan te staan in de Top 40, een track die aanvankelijk voor Gwen Stefani werd geschreven. Zij weigerde, waarna Nicole Scherzinger het door Gary Lightbody geschreven lied kreeg aangeboden. Op verzoek van de rest van Snow Patrol hield Gary Lightbody de track vervolgens voor zijn eigen band. Zodoende hebben zij nog altijd geen nummer 1-hit en is Snow Patrol de lachende derde.

Na vijf studio-albums vond Snow Patrol het in 2009 tijd om terug te krijgen en daarom kwam compilatiealbum "Up to Now" op de markt. Het album kende drie nieuwe singles, namelijk "Just Say Yes", Give Me Strength" en "Dark Roman Wine". "Just Say Yes" werd op single uitgebracht. Toen de leden van Snow Patrol de single hoorde waren ze verbaasd dat leadzanger Gary Lightbody het in zijn hoofd haalde om het lied door andere artiesten in te laten zingen. Toen werd het een single van Snow Patrol.

Er zijn in het verleden wel meer nummer 1-hits geweest die aanvankelijk voor andere artiesten werden geschreven. Zo was "Massachusetts" van de Bee Gees uit 1967 oorspronkelijk bedoeld voor The Seekers. Een jaar later scoorden de Brothers Gibb een nummer 1-hit met "Words", maar waarschijnlijk hadden zij die nummer 1-hit nooit gehad als Cliff Richard destijds bezig was met een album. Als dat het geval was, had hij het lied gekregen van de Bee Gees. In 1986 hadden The Banges heel veel geluk dat ze "Walk Like an Egyptian" zelf opnamen en op single uitbrachten, want Liam Sternberg schreef de tekst voor Toni Basil, maar zij weigerde. The Bangles hadden toen nog één track nodig voor het album "Different Light" en dat werd dan "Walk Like an Egyptian". In 1991 wees Ultra Naté "Gypsy Woman (She's Homeless)" af, waardoor Crystal Waters daar een nummer 1-hit mee kon scoren.

"Just Say Yes" had een verrassende sound met dance-invloeden uit de jaren '80. Lightbody verklaarde aan The Denver Sport dat hij het verrassend vindt dat hij op 33-jarige leeftijd voor het eerst een dergelijke track inzong, omdat hij op 18-jarige leeftijd al fan was van dancemuziek en heel graag naar nachtclubs ging. "Just Say Yes" kwam uit een tijdperk waarin electronica en synthpop weer in begonnen te raken en Snow Patrol profiteerde volop van de 'nieuwe' rage.

Snow Patrol is niet de eerste Schotse act uit de geschiedenis die een nummer 1-hit wist te bemachtigen. In 1969 scoorde Donovan een nummer 1-hit met "Atlantis". Sheena Easton wist die prestatie in 1981 te evenaren met "For Your Eyes Only" en in 1994 was de eerste (en laatste) nummer 1-hit van Wet Wet Wet een feit met "Love Is All Around". In 2008 scoorde Amy MacDonald nog een megahit met "This Is the Life".

De nummer 1-hit kwam nogal onverwachts voor de Schotse band, aangezien "Chasing Cars" (#24 in 2006), "Shut Your Eyes" (#14 in 2007) en "Crack the Shutters" (#14 in 2009) geen top 10-hits werden en daarnaast was het in de jaren '00 ronduit zeldzaam dat alternatieve bands op nummer 1 kwamen. Uitzonderingen waren U2 en Coldplay. Buiten Nederland wist "Just Say Yes" alleen in België, Denemarken en Ierland de top 10 te halen.

Na "Just Say Yes" werd "Run" opnieuw uitgebracht, met een Top 40-notering (#22) tot gevolg. Snow Patrol wist in 2011 nog een tweede top 10-hit te scoren met #10-hit "Called Out in the Dark". Voor 2014 staat een nieuw album gepland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten