zondag 8 maart 2015

Heart - Magic Man

Na het ontstaan van de Vietnamoorlog (1955-1975) werd in de Verenigde Staten de dienstplicht voor 18-plussers opnieuw ingevoerd. Naarmate de jaren vorderden, gold die plicht dus voor jongeren die niets van de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakten. Dat viel samen met het ontstaan van jongerenculturen, waardoor de kloof tussen de 'gevestigde orde' en de jongeren alsmaar groter werd. Die jongeren keerden zich dan ook tegen die oorlog en wilden de dienstplicht dus ontduiken. Dat deden velen door naar Canada te vluchten. Eén van hen was Mike Fisher, de gitarist van Heart. Hij kreeg bij tijdelijke terugkomst in de VS echter een relatie met zangeres Ann Wilson en zij wilde hem niet kwijt. Samen met haar zus Nancy Wilson schreef ze hierover een lied: "Magic Man".

Vertrek naar Canada
Mike Fisher vertrok begin jaren '70 naar Canada. Eenmaal terug in de Verenigde Staten werd hij verliefd op Ann Wilson en zij besloot hem te volgen naar Canada. Bassist Steve Fossen volgde hen daarna en later voegden gitarist Roger Fisher (broer van Mike), multi-instrumentalist Howard Leese en diverse drummers zich in het nieuwe land van hun bandgenoten. In Vancouver werd dan ook het album "Dreamboat Annie" opgenomen, met Michael DeRosier als drummer. Het album werd in augustus 1975 uitgebracht in Canada, maar in het hoge noorden maakten ze enkele maanden daarvoor al kennis met "Magic Man", dat daar een bescheiden hitje werd.

Terugkeer naar de VS
In 1975 kwam er een einde aan de Vietnamoorlog en dus ook aan de dienstplicht in de Verenigde Staten. Daarom besloot de band terug te keren naar de Verenigde Staten en daar werd het album "Dreamboat Annie" begin 1976 uitgebracht. In diverse landen werd "Crazy on You" de eerste single van het album, maar in Nederland kreeg "Magic Man" de voorkeur. In het lied wordt min of meer het begin van de relatie tussen Ann Wilson en Mike Fisher (de magic man) beschreven. Anns bezorgde moeder speelde ook een rol in het lied, omdat zij het te vroeg vond voor haar dochter om te vertrekken. Ann probeerde haar moeder vervolgens te overtuigen dat Mike Fisher een magic man is.

Doorbraak
"Magic Man" was er mede voor verantwoordelijk dat 1977 het jaar was waarin de band Heart doorbrak. De arenarock (een radiovriendelijke variant op de Amerikaanse hardrock) sloeg aan in Nederland en Heart werd de vrouwelijke Led Zeppelin genoemd. Heart was echter vooral de band die de rockzangeres weer op de kaart zette na het overlijden van Janis Joplin in 1970. "Magic Man" kwam op 25 december 1976 in de Top 40 binnen, waardoor Heart zijn debuut maakte in Nederland. Het was een succesvol debuut, met een zevende plaats als piek. De concurrentiestrijd met onder meer "Living Next Door to Alice" van Smokie, "Sunny" van Boney M en "I Wish" van Stevie Wonder bleek te zwaar.

Vervolg van Heart
Na "Magic Man" werd "Crazy on You" alsnog uitgebracht in Nederland met meer succes dan zijn voorganger, Het haalde in het voorjaar van 1977 de tweede plek, achter "Go Your Own Way" van Fleetwood Mac. Daarna was de storm lange tijd gaan liggen, maar met de hardrockballads "Alone" (#6 in 1987) en "All I Wanna Do Is Make Love to You" (#5 in 1990) heeft Heart nog twee echte klassiekers afgeleverd en daarmee wed Heart een gevestigde naam in de rockwereld. Overigens treedt de band nog altijd op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten