vrijdag 25 maart 2016

Nederlands succes in het VK

In de jaren 60 werden de wereldwijde hitlijsten gedomineerd door Britten. Daarbij waren de hoofdrollen weggelegd voor The Beatles en The Rolling Stones, en in mindere mate door bands als The Kinks, The Who en The Hollies. Daarnaast viel de wereld voor de charmes van de Bee Gees, drie Australische broers die in 1967 naar Engeland verhuisden om een carrière op te bouwen. Toen we in een nieuw decennium waren beland, nam de Britse invasie wat af. In het jaar 1970 was daar dan prompt het eerste succes van een Nederlandse act in de officiële hitlijst van het Verenigd Koninkrijk! De gelukkige was de Haagse rockband Shocking Blue. "Venus" werd in de Verenigde Staten een nummer 1-hit, maar moest het in het VK doen met een achtste plaats.

In 1973 slaagde er opnieuw een Haagse band in om de bovenste tien te halen aan de overzijde van de Noordzee. De Golden Earring bereikte toen de zevende plaats met "Radar Love". Langzamerhand belanden we bij de gloriejaren in de jaren 70 voor de Nederlandse popmuziek. In 1975 won Teach-In het Eurovisiesongfestival met Ding-A-Dong, waarmee het tot op de dag van vandaag de laatste Nederlandse act is die dat presteerde. Weer een jaar later was de eerste Britse nummer 1-hit van Nederlandse komaf een feit. De gelukkige was de Limburgse band Pussycat met het lied "Mississippi". Deze plaat stond daar vier weken op nummer 1, net zo lang als in het thuisland Nederland.

Daarna werd de vrije val ingezet. Nederlandse acts gingen meer materiaal opnemen in hun eigen taal, zoals Doe Maar, Frank Boeijen Groep, Het Goede Doel en Toontje Lager. De Dolly Dots namen wel hun repertoire in het Engels op, maar zij wisten geen internationale doorbraak te realiseren. De Golden Earring beleefde in 1982 een spectaculaire comeback met "Twilight Zone" in de Verenigde Staten, maar de klassieker werd geen hit in het Verenigd Koninkrijk. Pussycat was daardoor tot 1993 (!) de enige Nederlandse act met een nummer 1-notering in de UK Singles Chart.

In dat jaar zaten we middenin de hoogtijdagen van de Eurodance. De bakermat van deze muziekstijl was gevestigd in Duitsland, maar ook Nederland bleek met onder meer 2 Brothers on the 4th Floor en 2 Unlimited succesvol te zijn in dit genre. Laatstgenoemde act scoorde in 1993 zelfs een wereldwijde hit met de meezinger "No Limit". Deze plaat stond in tientallen landen op de eerste plaats, waaronder Nederland en dus ook het VK. Vijf weken lang werd de koppositie bezet gehouden door 2 Unlimited. "No Limit" was daar de enige nummer 1-hit voor de dance-act. In Nederland voerden ook "Twilight Zone" (1992) en "The Real Thing" (1994) de hitlijst aan.

Dat Nederland serieus werd genomen in de dancewereld, bleek in 1994. Toen stond het producersduo Doop drie weken op de eerste plaats in de UK met de gelijknamige hitsingle. "Doop" had klaarblijkelijk een zeer internationale sound, getuige het feit dat de track 'slechts' op de elfde plaats eindigde in de Top 40. Het was de allereerste keer dat een hitsingle van een Nederlandse artiest wél in het Verenigd Koninkrijk, maar niet in Nederland op nummer 1 stond. Doop behield dat unicum tot 2002.

In de tussentijd nam de belangstelling voor de eerste generatie van de Eurodance wat af, maar groeide juist de vraag naar de tweede generatie. Deze had meer weg van bubblegum pop en in deze stijl had Nederland een uitstekende internationale vertegenwoordiger met de Vengaboys. Deze act scoorde in 1998 en 1999 een nummer 1-hit in Nederland met respectievelijk "Boom, Boom, Boom, Boom!!" en "We're Going to Ibiza!". Beide platen bereikten in 1999 de eerste stek in de hitlijst van het Verenigd Koninkrijk. De Vengaboys waren dus de eerste Nederlandse act met twee nummer 1/hits in de UK Singles Chart en tot op heden ook de enige.

Vier van de eerste vijf nummer 1-hits in het VK behaalden dus ook in Nederland de eerste plaats. In de 21ste eeuw waren de rollen echter omgedraaid. De Nederlandse DJ's gingen zich meer internationaliseren, met als gevolg dat de muziek soms beter aansloeg op de Britse eilanden dan in het land van herkomst van de muzikanten. Een treffend voorbeeld was "A Little Less Conversation" van Elvis vs. JXL uit 2002.

De Gelderse diskjockey Tom Holkenborg was de eerste producer buiten de directe omgeving van Elvis Presley die toestemming kreeg om materiaal van The King of Rock and Roll te remixen. Onder zijn gebruikelijke artiestennaam Junkie XL had hij in 1999 en 2000 hitjes gescoord met "Zerotonine" en "Love Like Razorblade". De nabestaanden van Elvis verzochten Holkenborg om een andere artiestennaam te gebruiken voor de remix van "A Little Less Comversation". Ze wilden namelijk niet dat er een verband werd gecreëerd tussen Elvis en zowel zijn drugsverleden (Junkie) als zijn overgewicht (XL). Onder de naam JXL veroverde Holkenborg alsnog de internationale markt. "A Little Less Conversation" van Elvis vs. JXL kwam in Nederland niet verder dan de tweede plaats, maar bereikte in de UK Singles Chart de koppositie.

In een latere Britse nummer 1-hit in dat jaar was de zangeres afkomstig uit Nederland en de producenten juist buiten de landsgrenzen. Do sloeg voor deze gelegenheid de handen ineen met de Spanjaard DJ Sammy en de Duitser Yanou. Het drietal bracht een dancecover uit van de klassieker "Heaven" van Bryan Adams. De uitvoering van DJ Sammy, Yanou en Do kwam in Nederland niet verder dan nummer 16, maar in het Verenigd Koninkrijk sloeg "Heaven" beduidend beter aan, getuige de nummer 1-notering in de herfst van 2002. In 2004 bereikte Do alsnog de eerste plaats. Zij verzorgde namelijk de vrouwelijke vocalen op het lied "Voorbij" van Marco Borsato.

In 2006 was het tijd voor de tweede Nederlandse DJ om de officiële hitlijst van Groot-Brittannië aan te voeren. Ditmaal ging de eer naar Fedde Le Grand uit Utrecht. Zijn debuutsingle "Put Your Hands Up 4 Detroit" werd in Nederland een zomerhit en vervolgens veroverde de electrohouseplaat de internationale hitlijst. Daarvoor werd de '4' in de titel verwisseld voor 'For'. Fedde Le Grand stond hiermee één week op nummer 1 aan de overzijde van de Noordzee. Het was de derde nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk van Nederlandse komaf en geen van die drie evenaarde deze prestatie in eigen land.

DJ Mental Theo's Bazzheadz maakten het echter nog bonter in 2008. Het productieteam rondom Mental Theo (in Nederland vooral bekend als helft van het succesvolle happyhardcoreduo Charly Lownoise & Mental Theo uit de jaren 90) produceerde de track "Now You're Gone", waarin de Zweed Basshunter als zanger te horen was. "Now You're Gone" is een Engelstalige plaat op de melodie van het Zweedstalige "Boten Anna", de hit waarmee Basshunter op nummer 1 in Nederland kwam. "Now You're Gone" bereikte de felbegeerde koppositie in de UK Singles Chart, maar wist in Nederland niet eens een notering in de Top 40 te bewerkstelligen! Een mogelijke verklaring daarvoor is dat "Boten Anna" niet in het Verenigd Koninkrijk werd uitgebracht, waardoor deze sound daar als nieuw werd ervaren. In Nederland hadden de echte fans reeds "Boten Anna" in het bezit.

Hiermee komt het totale aantal Nederlandse nummer 1-hits in de UK in de jaren 00 op vier te staan, waarmee het totaal uit de jaren 90 was geëvenaard. Aangezien Pussycat tot 1993 de enige Nederlandse act was met een nummer 1-notering in het VK, had de Nederlandse muziek daar overduidelijk een inhaalslag gemaakt. De absolute hoogtijdagen moesten echter nog komen. In de jaren 10 zijn er namelijk vooralsnog zeven (!) Nederlandse acts die de eerste plaats wisten te bereiken in de UK Singles Chart.

Afrojack was in 2011 de eerste. De Amerikaanse rapper Pitbull wist hem te strikken voor de track "Give Me Everything", dat op het album "Planet Pit" verscheen. R&B-zanger Neyo en latinpopzangeres Nayer kregen eveneens een gastrol. "Give Me Everything" bereikte in Nederland de eerste plaats op 18 juni 2011. Een maand eerder was het raak in het VK. Daarmee was Afrojack de eerste Nederlandse act sinds de Vengaboys die met een single de eerste plaats haalde in zowel de Nederlandse Top 40 als de UK Singles Chart.

De volgende liet niet lang op zich wachten. Op 1 juli 2012 steeg de Amerikaanse Black Eyed Peas-rapper Will.i.am naar de eerste plaats in de Britse hitlijst met "This Is Love", dat ook de officiële hitlijst van Nederland aanvoerde. De zangeres op deze plaat is Eva Simons, die in 2004 bekendheid verwierf in Nederland door mee te doen aan "Popstars: The Rivals". Met de meidengroep Raffish haallde zij de finale en de single "Plaything" kwam niet lang daarna tot de eerste plaats in de Top 40. Op solobasis had Simons dus ook succes in Nederland, getuige de nummer 1-notering met "This Is Love". In het Verenigd Koninkrijk werd deze prestatie dus geëvenaard.

Het beste jaar volgde in 2013. Het producersduo Bingo Players sloeg de handen ineen met de Ameriaanse hiphopformatie Far East Movement en het resultaat was "Get Up (Rattle)". Met een twintigste plaats presteerden de Bingo Players beduidend minder dan met "Cry (Just a Little)" in 2011, maar ze zullen daar niet om hebben gemaald. In de UK Singles Chart werd namelijk de koppositie behaald in januari 2013. Hiermee beleefden de Bingo Players een absoluut hoogtepunt in 2013, maar later dat jaar werd een zwarte bladzijde geschreven. Producer Paul Bäumer overleed toen op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Bäumer wenste nadrukkelijk dat zijn compagnon Maarten Hoogstraten verder ging met de act en zodoende is Bingo Players de artiestennaam geworden van Hoogstraten.

Nog geen maand na het succes van de Bingo Players was het weer raak. De Zweedse DJ Avicii ging een samenwerking aan met zijn collega Nicky Romero, afkomstig uit het Utrechtse dorp Amerongen. Ze maakten de track "I Could Be the One", dat de zevende plaats bereikte in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk deden Avicii en Nicky Romero het dus beter met een verblijf op de koppositie, dat één week duurde.

Op 17 november 2013 was de derde Nederlandse nummer 1-hit in de UK Singles Chart een feit. Daarmee was 2013 het eerste jaar waarin drie hits van Nederlandse komaf tot de eerste plaats kwamen in die hitlijst. De trilogie werd volgemaakt door de toen 18-jarige Martijn Garritse, die onder de artiestennaam Martin Garrix één week de hitlijst aanvoerde met "Animals". In Nederland presteerde Gerrix al zeker niet slecht met een derde plaats, maar in het VK deed hij er dus nog een stapje bovenop.

Het succesvolle jaar 2013 kreeg een jaar daarna een prima vervolg. Nadat Mr. Probz de Nederlandse hitlijsten veroverde in 2013 met "Waves", verzocht hij de Duitse DJ Robin Schulz om daar een remix van te maken. De hiphopper uit Zoetermeer wilde namelijk doorbreken buiten de landsgrenzen en dat lukte in de UK Singles Chart! De Robin Schulz remix van "Waves" behaalde in het Verenigd Koninkrijk de eerste plaats. In Nederland sloeg de remix minder aan, want de Top 40 werd niet bereikt. Deze situatie was dus redelijk vergelijkbaar met "Boten Anna" van DJ Mental Theo's Bazzheadz en Basshunter uit 2008.

De zestiende en laatste Britse nummer 1-hit van een Nederlandse act was "Gecko" van Oliver Heldens. Deze plaat kwam eind 2013 niet verder dan nummer 34. Deze instrumentale versie was echter niet de nummer 1-hit. In 2014 werd het lied voorzien van vrouwelijke vocalen van Becky Hill en kreeg het de titel "Gecko (Overdrive)" Deze track voerde in de week van 29 juni 2014 de UK Singles Chart aan.

Het was de allerlaatste nummer 1-hit op basis van enkel verkopen. Vanaf de week daarna werd streaming meegenomen in de samenstelling van de officiële hitlijst van het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien wist dus geen enkele Nederlandse act de felbegeerde eerste positie in het VK te bereiken.

De nummer 1-hits in de UK Singles Chart van een Nederlandse act
(datum waarop de hit naar nummer 1 steeg; artiest; titel; aantal weken op nummer 1; bijzonderheden)
datum
artiest
titel
aw
bijz
NL
16-10-1976
Pussycat
Mississippi
4
1
13-02-1993
2 Unlimited
No Limit
5
1
19-03-1994
Doop
Doop
3
11
26-06-1999
Vengaboys
Boom, Boom, Boom, Boom!!
1
1
18-09-1999
Vengaboys
We're Going to Ibiza!
1
1
22-06-2002
JXL
A Little Less Conversation
4
[1]
2
09-11-2002
Do
Heaven
1
[2]
16
11-11-2006
Fedde Le Grand
Put Your Hands Up For Detroit
1
4
19-01-2008
DJ Mental Theo's Bazzheadz
Now You're Gone
5
[3]
-
22-05-2011
Afrojack
Give Me Everything
3
[4]
1
01-07-2012
Eva Simons
This Is Love
1
[5]
1
27-01-2013
Bingo Players
Get Up (Rattle)
2
[6]
20
17-02-2013
Nicky Romero
I Could Be the One
1
[7]
7
17-11-2013
Martin Garrix
Animals
1
3
27-04-2014
Mr. Probz
Waves (Robin Schulz Remix)
2
-
29-06-2014
Oliver Heldens
Gecko (Overdrive)
1
[8]
-

[1] In samenwerking met Elvis (als Elvis vs. JXL)
[2] In samenwerking met DJ Sammy en Yanou
[3] In samenwerking met Basshunter
[4] In samenwerking met Pitbull, Ne-Yo en Nayer
[5] In samenwerking met Will.i.am
[6] In samenwerking met Far East Movement
[7] In samenwerking met Avicii
[8] In samenwerking met Becky HIll

Geen opmerkingen:

Een reactie posten