vrijdag 29 juli 2016

Eric B. & Rakim - Paid in Full

Niet alle bronnen zijn het eens over de periode die als de golden age of hip-hop geldt, maar een veel genoemde tijdsduur is van 1986 tot 1993. Toevallig ook de jaren van respectievelijk de oprichting en de split-up van een toonaangevend Amerikaans duo uit dat tijdperk: Eric B. & Rakim. Het tweetal bestond uit diskjockey Eric Barrier en rapper Rakim Allah. Hun album "Paid in Full" uit 1987 is één van de meest invloedrijke hiphopalbums aller tijden en de gelijknamige titelsong geldt als één van de grootste klassiekers in de undergroundscene van de hiphop. Commercieel succes zat er echter niet in, totdat het Britse producersduo Coldcat zich met de track "Paid in Full" ging bemoeien. Het resultaat was één van de eerste remixes die op commercieel vlak succesvol waren.

In het lied heeft Rakim niets te besteden. Hij is op zoek om daar verandering in te brengen. Het zoeken naar een 9-tot-5-baan levert geen succes op, in tegenstelling tot zijn gebruik van pen en papier. Hij wil zijn rap opnemen in een studio en wanneer hij paid in full krijgt, heeft hij genoeg binnengeharkt om zijn wens in vervulling te laten komen: een visgerecht bestellen in een restaurant. In praktijk heeft hij voor een heel jaar visgerechten kunnen bestellen voor de royalty's die hij heeft ontvangen voor de single, hoewel hij ook een flink deel af heeft moeten staan aan derden.

Zo bevat het origineel van "Paid in Full" drie samples. Het drumspel is afkomstig van "Ashley's Roachclip" van de Soul Searchers. Na de spoken intro wordt de baslijn van "Don't Look Any Further" van Dennis Edwards en Siedah Garrett ingezet. Tegen het eind van de track is de passage 'This stuff is really fresh!' uit "Change the Beat" van Fab 5 Freddy te horen. Het Britse dj-duo Coldcut vond drie samples blijkbaar niet genoeg en voegde er 25 (!) aan toe, waarvan enkele afkomstig zijn uit een film. De belangrijkste sample is het Hebreeuwstalige refrein, dat afkomstig is uit "Im Nin'Alu" van de Israëlische zangeres Ofra Haza (1957-2000). Opvallend is dat Coldcut gebruik maakte van een sample van een andere track van Eric B. & Rakim uit het album "Paid in Full". De zinsnede 'Pump up the volume' uit "I Know You Got Soul" is terug te horen in de remix. Eerder in 1987 werd diezelfde passage gesampled in "Pump Up the Volume" van M/A/R/R/S, dat in Nederland een nummer 1-hit werd. Hieronder een overzicht van de andere samples in de remix van "Paid in Full":

Samples in de Coldcut-remix van "Paid in Full"
sample
origineel
This is a journey into sound...
Geoffrey Sumner – Train Sequence
Intro
Salsoul Orchestra - Ooh, I Love It (Love Break)
Djembéspel
Sound Experience - Boogie Woogie
When all is ready, I'll throw this switch
The Baby from Krypton
Pump up the volume
Eric B. & Rakim - I Know You Got Soul
Pump that bass
Original Concept - Pump That Bass
Refrein
Ofra Haza - Im Nin'Alu
Please Eff, would you mind saying that again?
Mikey Dread, Rod Taylor & King Tubby - African Anthem Dread All the Way
You make me feel so good
Mikey Dread - Comic Strip
We interrupt this broadcast...
Don Pardo - We Interrupt the Program... News Medley
Oh my gosh, the music just turns me on!
Mikey Dread - Saturday Night Style
He's a sweet soul brother
"Sweet" Charles Sherrell - Soul Man
One, two, three, uh!
James Brown - Hot Pants
Vrouwelijk gelach
Hassan & 7-11 - Emotions Can Be Serious
Bicho, even landen grupen
The Buggers - The Bugger Groove
Back in the club, ... laugh at that song
The Public Enemy
Mannelijk gelach
Peech Boys - Don't Make Me Wait
Wait a minute, you better talk to my mother
The Big Sleep
Ok, alright
Reagan Speaks for Himself
One, two, three, four!
Lyn Collins - We Want to Party, Party, Party
Gitaarriff
James Brown - Hot Pants
Whoa
Free Expression - Chill-Out!
Outro
Rick Jones - Bang on a Drum
It's so fresh
Steinski and The Mass Media - We'll Be Right Back
Goodnight kids
Bob Smith - Howdy Doody Do's and Don'ts
Was it good enough for you?
Nu-Sound Express, Ltd. - One More Time, You All

Deze remix hielp Eric B. & Rakim aan hun grootste commerciële succes. Op 9 januari 1988 bereikte "Paid in Full" de vierde plaats in de Top 40, achter "China in Your Hand" van T'Pau, "My Baby Just Cares for Me" van Nina Simone en "(I've Had) The Time of My Life" van Bill Medley & Jennifer Warnes. In de Verenigde Staten (hun thuisland nota bene) behaalde "Paid in Full" niet eens de nationale hitlijst! In het Verenigd Koninkrijk was nummer 15 het hoogst haalbare. Nederland was daarmee het land waar deze single het meest in de smaak viel. Desondanks was Eric B. niet echt te spreken over het werk van Coldcut. Hij noemde het "girly disco music". Rakim vond het echter een van de beste remixes die hij ooit had gehoord. Ook de critici waren enthousiast daarover. Coldcut-lid Jonathan More is van mening dat beide oordelen briljant waren.

Het album "Paid in Full" is een klassieker geworden in de hiphopmuziek. Vooral de binnenrijm van Rakim was destijds erg vernieuwend. De twee daaropvolgende albums "Follow the Leader" en "Let the Rhythm Hit 'Em" maakten commercieel weinig klaar, maar in de undergroundscene van de hiphop werden ze voortreffelijk ontvangen. Het grootste succes van Eric B. & Rakim in de Top 40 na "Paid in Full" was de plaat "Friends" van Jody Watley in 1989, waarin het duo een gastrol vervulde. Hoogste positie: nummer 25. Nadat Eric Barrier en Rakim Allah in de jaren 90 meer aandacht gingen schenken aan hun solomateriaal, werd het hiphopduo opgeheven. In het najaar van 2002 dook Rakim plotseling weer op in de Top 40. Hij leverde een bijdrage aan Addictive van de Amerikaanse rapster Truth Hurts, dat destijds de zesde plaats behaalde.

1T'Pau - China in Your Hand
2Nina Simone - My Baby Just Cares for Me
3Bill Medley & Jennifer Warnes - (I've Had) The Time of My Life
4Eric B. & Rakim - Paid in Full (Mini Madness - The Coldcut Remix)
5Rick Astley - When I Fall in Love/My Arms Keep Missing You
6Paul McCartney - Once upon a Long Ago ...
7Communards - Never Can Say Goodbye
8George Michael - Faith
9Pet Shop Boys - Always on My Mind
10Sandra - Everlasting Love


Origineel


Coldcut remix (volledig)


Coldcut remix (radio edit)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten