zaterdag 10 juni 2017

Charly Lownoise & Mental Theo - Hardcore Feelings

Medio jaren 90 bereikte de populariteit van Nederlandstalige muziek een absolute piek. In diezelfde jaren vonden de hoogtijdagen van happy hardcore plaats. Het gebeurde in 1995 en 1996 daarom ook meerdere keren dat happy hardcore en Nederlandstalig met elkaar concurreerden om de eerste plaats in de Top 40. De Party Animals hadden drie keer het geluk aan hun zijde, "Have You Ever Been Mellow?", "Hava Naquila" en "Aquarius" bereikten de eerste plaats. De laatste twee singles hadden geen Nederlandstalige runner-up en voerden de hitlijsten drie weken aan. "Have You Ever Been Mellow?" is hun bekendste track en werd na één weekje van de troon gestoten door... "15 Miljoen Mensen" van Fluitsma & Van Tijn. Waar de Party Animals dus goed timeden, was het bij Charly Lownoise & Mental Theo minder het geval.

Steeds net niet
Liefst vier singles van het dj-duo bereikten namelijk de tweede plaats en in drie van de vier gevallen stond een Nederlandstalige plaat aan kop! Hun doorbraak "Wonderfull Days" was begin 1995 runner-up achter "No Limit" van Irene Moors en de Smurfen. In het najaar van 1995 werd "Stars" van de eerste plaats gehouden door "Het Is een Nacht... (Levensecht)" van Guus Meeuwis & Vagant. In de zomer van 1996 moest Guus Meeuwis met zijn begeleidingsband zijn meerdere erkennen in Charly Lownoise & Mental Theo, want toen eindigde "Zo Ver Weg" achter "Fantasy World" op nummer 3. "Fantasy World" werd toen op zijn beurt echter een nummer 1-notering onthouden door "Killing Me Softly" van de Fugees (Engelstalige plaat van een Amerikaanse act, dus inderdaad een uitzondering).
In de herfst van 1996 waagden Ramon Roelofs (Charly Lownoise) en Theo Nabuurs (Mental Theo) een nieuwe poging met "Hardcore Feelings". Wie toen ook een nieuwe poging waagde voor zijn allereerste nummer 1-hit, is Rob de Nijs. Laatstgenoemde slaagde met "Banger Hart" in zijn missie, ten koste van "Hardcore Feelings". Zo hebben Charly Lownoise & Mental Theo vier nummer 2-hits achter hun naam staan. Voor een act die nooit op de eerste plaats heeft gestaan, is dit een record. Mogelijke verklaring hiervoor is dat de happy hardcore duidelijk de jongeren als doelgroep had, terwijl de Nederlandstalige popmuziek toegankelijk was voor alle leeftijden.

Les in hakken
De zangeres in "Hardcore Feelings" is Ellen Kuiper, die onder haar artiestennaam Pearl reeds samenwerkte met Charly Lownoise & Mental Theo in "Wonderfull Days", "Stars" en "Fantasy World". In "Hardcore Feelings" vraagt ze aan iemand in de club om zijn hardcore feelings te showen, omdat zij niet weet hoe je op de muziek moet bewegen. "With the beats kicking hard and the beats kicking low" is een omschrijving van hakken, de dansstijl die bij happy hardcore hoort. Nadat ze hem dat heeft zien doen, trekt ze de conclusie dat het uniek is. Ze geeft echter toch de voorkeur aan de Engelse wals.

Laatste grote succes
Waar deze dansstijl past bij 28 tot 31 BPM (beats per minute), bevat "Hardcore Feelings" echter 171 BPM. De Engelse wals past daardoor veel minder goed bij deze plaat dan hakken. Hakken is er ook volop gedaan, getuige de tweede plek die "Hardcore Feelings" wist te bemachtigen in de Top 40. Zo pakten Charly Lownoise & Mental Theo hun laatste kans om met hun muziek de hogere regionen van de hitlijsten te bereiken, aangezien happy hardcore na het najaar van 1996 sterk in populariteit daalde. "Hardcore Feelings" is dan ook de laatste plaat van het duo dat de top 5 bereikte. Hiermee komt het in een mooi rijtje terecht van grote hits van Charly Lownoise & Mental Theo.

Top 5-hits van Charly Lownoise & Mental Theo
(datum van binnenkomst in de Top 40; titel; hoogste positie)
datum
titel
hp
07-01-1995Wonderfull Days2
15-04-1995Together in Wonderland4
02-09-1995Stars2
23-03-1996Your Smile3
22-06-1996Fantasy World2
28-09-1996Hardcore Feelings2


Geen opmerkingen:

Een reactie posten