zondag 23 juli 2017

Eric Prydz vs Floyd - Proper Education

In 2004 brak Eric Prydz door bij het grote publiek met "Call on Me". De Zweedse DJ gebruikte daarvoor een sample van "Valerie" van Steve Winwood uit 1982. De Britse muzikant scoorde daar geen hit mee in Nederland, maar door de housetrack van Prydz leerde de wereld het refrein van dat lied alsnog kennen. Al snel stopte hij echter met het spelen van "Call on Me", omdat hij de plaat nooit voelde als zijn eigen werk. Dat had mede te maken met de sample, maar de stevig bewerkte radio-edit en de videoclip waar hij geen inspraak in had, gaven de doorslag. Eric Prydz wilde zichzelf herontdekken en dat resulteerde in "Proper Education". Ook hierin werd een oude track in een nieuw jasje gestoken, maar dat is ook de enige overeenkomst tussen "Proper Education" en "Call on Me". Buiten het hitsucces, uiteraard.

Pink Floyd
Waar "Valerie" van Steve Winwood behoorlijk in de vergetelheid was geraakt (voor zover het überhaupt ooit bekend was), werd er in "Proper Education" een plaat van een totaal andere orde gesampled. "Another Brick in the Wall - Part II" van Pink Floyd werd niet alleen een hele grote hit rond de jaarwisseling 1979/80, maar het is door de jaren heen ook uitgegroeid als evergreen. De klassieker is bij vrijwel elke volwassen generatie enorm bekend en dat maakt het afbreukrisico van "Proper Education" veel groter dan dat van "Call on Me". Het grote publiek zou tijdens het luisteren van "Proper Education" namelijk eerder geneigd zijn geweest tot het vergelijken van de track met het origineel dan bij de single waarmee Eric Prydz in 2004 doorbrak. Tel daarbij op dat Pink Floyd nog nooit toestemming had verleend voor een sample van zijn werk en dan kan alleen maar geconcludeerd worden dat het een enorm zware klus was voor Prydz om "Proper Education" tot een goed einde te brengen. Daardoor was de uitdaging natuurlijk ook des te groter en dat zal de Zweed hebben gemotiveerd om het (goed) te doen.

Nieuwe sound
Waar "Call on Me" een stevig discosausje bevatte, kan dat allerminst gezegd worden van "Proper Education". Daarin is de samenzang van Roger Waters en David Gilmour uit "Another Brick in the Wall - Part II" flink versneld en elke regel wordt opgevolgd door een elektronische housebeat. Het gitaarspel van Gilmour in het refrein van het origineel is nog wel goed terug te horen in het refrein. De zang van het scholierenkoor is eveneens in stand gehouden door Eric Prydz, hoewel "All in all it's just another brick in the wall" in "Proper Education" weer wordt gezongen door Waters en Gilmour.

Videoclip
In de bijbehorende clip heeft Daniel Ilabaca een hoofdrol. In juli 2006 had hij al een rol als traceur in een aflevering van Top Gear. Deze functie beoefent hij in het dagelijks leven ook, maar in de clip van "Proper Education" is hij freerunner. Freerunners en traceurs zijn beiden mensen die over verschillende 'obstakels' in steden in de buitenlucht springen. Bij een traceur ligt de nadruk echter op de snelheid, waar het bij freerunning meer om de show gaat.

De clip is geschoten in Broadwater Farm, een gebied in de Londense wijk Tottenham. De video vraagt aandacht voor de opwarming van de aarde, waarmee de clip nog altijd actueel is. In de clip worden lampen gemaakt door hun milieuvriendelijkere varianten, wordt de temperatuur in de thermostaat verlaagd en worden televisies uitgezet. Aan het einde van de clip wordt de verlichting in een appartementencomplex dermate aangepast dat de lichten de woorden "SWITCH OFF" vormen. De video wordt vervolgens beëindigd met de woorden "You don't need an education to save the planet" (je hebt geen scholing nodig om de planeet te redden).

Succes
Billboard noemt de remix van Eric Prydz "almost as classic the original "Another Brick in the Wall"". Misschien is dat wat overdreven, maar Prydz is er overduidelijk in geslaagd om van "Proper Education" een op zichzelf staande track te maken. Het werd een groot succes, getuige de tweede plaats in de UK Singles Chart en een nummer 1-notering in de Billboard Hot Dance Club Play. In Prydz' thuisland Zweden kwam "Proper Education" echter niet verder dan nummer 7.

In Nederland kwam de plaat op 6 januari 2007 binnen in de Top 40. Drie weken later bezette "Proper Education" de derde plek achter "Window in the Skies" van U2 en "Body to Body" van XYP. Daarmee werd de hoogste positie van "Call on Me" overtroffen en die van het origineel "Another Brick in the Wall - Part II" uit 1980 geëvenaard. De uitvoerende artiest van "Proper Education" is Eric Prydz vs Floyd, waarmee het ook als een hit van Pink Floyd dient te worden beschouwd. De legendarische Britse band scoorde zijn eerste Top 40-hit sinds "Take it Back" uit 1994 en zijn eerste top 10-hit sinds... "Another Brick in the Wall - Part II"!

"Proper Education" is de grootste Top 40-hit van Eric Prydz, gekeken naar de hoogste posities van zijn singles. "Call on Me" bleef in 2004 steken op nummer 4 en Prydz' derde hit "Pjanoo" in 2008 ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten