zaterdag 18 augustus 2018

ZZ Top - Gimme All Your Lovin'

Na de geboorte van MTV op 1 augustus 1981 werd er steeds meer waarde gehecht aan een goede videoclip. Het bekendste voorbeeld uit de beginjaren was Michael Jackson. De legendarische clip van "Thriller" inspireerde de hele muziekwereld om veel aandacht te hechten aan de videoclip. Daarmee werd de kans op commercieel succes significant groter. Dat deed ZZ Top besluiten om voor het eerst een single te voorzien van een videoclip. De band pakte flink uit en gebruikte de videoclip om een imago te creëren. De grote, rode 1933 Ford coupé en de mooie vrouwen werden handelsmerken van de band, naast de enorme baarden van Billy Gibbons en Dusty Hill. De inspanningen hadden effect gehad, want het album Eliminator werd een enorm succes! De eerste single "Gimme All Your' Lovin'" idem dito.

Bandleden


NaamFunctie
Billy GibbonsBandleider, zanger, gitarist
Dusty HillBassist, toetsenist, zanger
Frank BeardDrummer, percussionist, achtergrondzanger

Billy Gibbons

Billy Gibbons
Op 16 december 1949 werd William Frederick (Billy) Gibbons geboren in Houston, Texas. Zijn vader was werkzaam als dirigent en pianist, maar hij koos voor de gitaar. Hij raakte gefascineerd door rock-'n-roll toen hij Elvis Presley in 1956 op televisie zag in de Ed Sullivan Show. Op Kerstavond in 1963 kreeg Gibbons zijn eerste gitaar, waarop hij materiaal van Little Richard, Muddy Waters en Jimmy Reed speelde. In 1964 startte Gibbons zijn eerste bandje The Saints, maar hij kreeg pas bekendheid in Texas toen hij in 1966 de Moving Sidewalks oprichtte. Met deze band stond Gibbons in het voorprogramma van The Doors en de Jimi Hendrix Experience. Toen twee leden van de Moving Sidewalks naar het Amerikaanse leger werden gestuurd was dat het einde van de band. Billy Gibbons richtte toen ZZ Top op. Hij nam drummer Dan Mitchell mee van de Moving Sidewalks en het trio werd gecompleteerd door organist Lanier Greig.

Billy Gibbons is het enige lid van ZZ Top dat al vanaf de oprichting actief was in de band. Greig en Mitchell vertrokken na de opname van de eerste single "Salt Lick" en werden vervangen door respectievelijk Billy Ethridge en Frank Beard. Ethridge zag later in 1969 geen heil in een platencontract met London Records, waarop hij werd vervangen door Dusty Hill.

Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone heeft Billy Gibbons op nummer 32 geplaatst in de top 100 'Greatest guitarists'. Hij staat één plaats boven Prince en één plaats onder Ry Cooder.

Dusty Hill en Frank Beard

Dusty Hill
Frank Beard













Dusty Hill (19 mei 1949) en Frank Beard (11 juni 1949) zagen het levenslicht in de stad Dallas, evenals Houston gelegen in de staat Texas. Dusty Hill speelde oorspronkelijk cello, maar is sinds de start van zijn muzikale carrière bassist. Met zijn broer Rocky Hill (gitaar) en drummer Frank Beard vormde hij de American Blues. Tussen 1966 en 1968 maakte de bluesrockband furore in Texas door te touren door steden als Dallas, Fort Worth en Houston. In 1968 vestigden de American Blues zich definitief in Houston. Tot een doorbraak kwam het niet en al snel viel het doek voor de band. Rocky Hill wilde namelijk dat de American Blues een pure bluesband werd, terwijl Dusty Hill en Frank Beard juist meer rock in de muziek wilden. Rocky Hill ging vervolgens solo verder en Frank Beard voegde zich bij ZZ Top. Niet veel later volgde Dusty Hill.

Bill Ham


Bill Ham
Hoewel ZZ Top door de buitenwereld wordt beschouwd als trio, noemden de bandleden ZZ Top een kwartet. Bill Ham (geboren op 4 februari 1937 in Waxahachie, Texas) was daarin het vierde lid, maar werd minstens zo belangrijk geacht als de drie muzikanten. Het begon toen Bill Ham promotiewerk deed voor H. W. Daily Distributing, toen hij Billy Gibbons als lid van de Moving Sidewalks zag spelen in een concert van The Doors. Nadat de Moving Sidewalks hun manager hadden ontslagen, werd diegene opgevolgd door Bill Ham. Toen Moving Sidewalks overging in ZZ Top, bleef Ham de manager. Daarnaast produceerde hij de albums, was hij soms co-schrijver van tracks, stelde hij een aantal huisregels vast (geen gastartiesten op de albums, geen muzikale activiteiten van de leden buiten de band), had hij het idee om tijdens de Worldwide Texas Tour in 1976-1977 dieren op het podium te laten verschijnen en had hij het imago gecreëerd waarin ZZ Top jarenlang succes had. Eerst in de rockscene, daarna in de gehele commerciële muziekwereld. Bill Ham overleed op 20 juni 2016 in Austin, Texas op 79-jarige leeftijd. 

Muzikale identiteit


ZZ Top in 1975
De samenstelling van ZZ Top is van 1969 tot heden gelijk, met Billy Gibbons, Dusty Hill en Frank Beard als bandleden. Daarmee is ZZ Top een vreemde eend in de bijt van rockbands, waarin de samenstellingen doorgaans om de haverklap wijzigen. Al snel bleek dat Hill en Beard hun muzikale ambities konden verwezenlijken bij ZZ Top, dat zich in de jaren 70 profileerde als bluesrockband. Het sterke gitaargeluid van Gibbons gecombineerd met de bluesrock van Hill en Beard zorgde voor een Southern rockgeluid waaruit hun Texaans identiteit naar voren komt.

Het eerste succesalbum van ZZ Top was Tres Hombres, dat de achtste plaats haalde in de albumhitlijst van de Verenigde Staten. Op de klassieker "La Grange" kwam de Southern rock van ZZ Top voortreffelijk tot uiting: de ritmische gitaarriffjes van Dusty Hill in samenwerking met de drums van Frank Beard, ter ondersteuning van met de sterke, klankvolle gitaarsolo's van bandleider Billy Gibbons. Op de daaropvolgende albums Fandango! (1975)en Tejas (1976), maar met steeds minder succes.

Na Tejas begon ZZ Top aan een pauze van twee jaar. Gedurende de twee jaar lieten Billy Gibbons en Dusty Hill hun baardharen groeien, waardoor ze hun kenmerkende lange haren kregen. Frank Beard werd daardoor het enige lid van de band zonder baard. De band switchte ook van platenlabel London Records naar Warner Bros. Records. De sound ging meer naar boogie rock, een wat meer dansbare variant op de (blues)rock. Op de albums Degüello (1979) en El Loco (1981) kwam de muzikale gedaantewisselingen naar voren, hoewel ZZ Top qua geluid niet heel veel veranderde ten opzichte van de jaren daarvoor.

Eliminator: de metamorfose


Cover van het album Eliminator
Op het album El Loco waren de eerste contouren te zien van de sound van het album Eliminator waarmee ZZ Top in 1983 zijn grote commerciële doorbraak beleefde. De track "Groovy Little Hippie Pad" opende met een synthesizer en "Pearl Necklace" had veel weg van de commerciële newwavesound die het album Eliminator zou typeren. Hoewel de bluesrockinvloeden uit de voorgaande vijftien jaren nog steeds hoorbaar waren op Eliminator, verloor ZZ Top veel fans van het allereerste uur. De band kreeg er echter nog veel meer fans bij.

ZZ Top ging vol voor de commerciële doorbraak en greep ook elke mogelijkheid met volle overtuiging aan om de kans daarop te vergroten. Zo ook de opkomst van MTV. Deze clipzender werd in 1981 opgericht en werd vervolgens zo goed bekeken, dat de videoclip werd uitgegroeid als middel om een single te promoten. Michael Jackson was daar in 1983 natuurlijk meester in met de clip van "Thriller", maar ZZ Top was dat op een andere manier ook.

In de clips van ZZ Top stond een 1933 Ford coupé centraal. Deze auto werd in 1976 gekocht door Billy Gibbons, die de auto daarna helemaal ombouwde. In 1983 was de auto dan eindelijk klaar, maar de kosten liepen op tot 250.000 dollar. De auto bracht Gibbons in de schulden, maar op aandringen van zijn accountant liet hij zijn auto registreren als 'zakelijke investering'. Daardoor hoefde hij minder belasting te betalen over zijn auto. Gibbons wist met de bank een regeling te treffen en op diezelfde dag vond de shoot van de cover van het album Eliminator plaats. Op deze cover werd de auto eveneens gecentreerd, net als op de covers van de singles van het album.

De videoclips werden geregisseerd door Tim Newman, die eerder commercials van onder andere Coca-Cola regisseerde. De formule 'mooie auto, mooie vrouwen' kwam sterk overeen met wat het nieuwe image van ZZ Top moest worden. Drie vrouwelijke modellen speelden doorgaans een hoofdrol in de videoclips, van wie er een zelfs uit Frankrijk werd gehaald. De bandleden van ZZ Top speelden in de clips een bijrol (buiten het vertolken van de desbetreffende track uiteraard), omdat drie dertigers met cowboyhoeden, lange spijkerbroeken en - op Frank Beard na - meters lange baarden doorgaans niet bepaald geschikt zijn om te fungeren als videosterren.

"Gimme All Your Lovin'"


Zanger, gitarist
Billy Gibbons
Bassist, achtergrondzanger
Dusty Hill
Drummer
Frank Beard
Schrijver
Billy Gibbons
Dusty Hill
Frank Beard
Producer
Bill Ham

"Gimme All Your Lovin'" was de eerste single van het album Eliminator. Het lied opent met een drummachine, waarin meteen duidelijk wordt dat ZZ Top zich aanpaste aan de tijd. Het gitaarspel van Billy Gibbons was nog wel als vanouds. Het lied gaat over seks, waarmee het inhoudelijk goed past bij het imago dat ZZ Top creërde in het MTV-tijdperk (mooie vrouwen, mooie auto).

De clip begint al met de 'Eliminator Car' (de eerder beschreven 1933 Ford coupé), waarna de bandleden kortstondig in beeld komen en een stukje choreografie uitvoeren met hun rechterarm. Dat gebaar was niet gepland, maar ontstond uit verveeldheid van de bandleden.  Daarna is een automonteur te zien, die werkt aan de auto van een oudere man. Hij wordt echter verleid wanneer de drie vrouwelijke modellen voor zijn neus uit de Eliminator Car stappen, tot onvrede van de oude man. De verleiding had succes, want de monteur gaat aan het einde van de clip de drie modellen achterna. Het enige moment waarop de leden van ZZ Top acteren in de videoclip, is wanneer ze een sleutelbos gooien naar de automonteur.

Succes


In 1983 werd "Gimme All Your Lovin'" uitgebracht op single, maar in de Verenigde Staten kwam de plaat niet verder dan nummer 37 en in het Verenigd Koninkrijk flopte de track in eerste instantie. In het najaar van 1984 werd "Gimme All Your Lovin'" opnieuw uitgebracht in Europa en toen scoorde ZZ Top hiermee zijn eerste top 10-hit in het VK.

Op 22 december 1984 debuteerde de band in de Nederlandse Top 40 met "Gimme All Your Lovin'". Na de jaarwisseling steeg de plaat gestaag door en in februari 1985 werd de achtste plaats bereikt. Dat was ook gelijk de hoogste notering ooit voor een hit van ZZ Top in Nederland, al kwam opvolger "Sharp Dressed Man" met een negende plek zeer dichtbij.

Vervolg


Na "Gimme All Your Lovin'" werden "Sharp Dressed Man" en "Legs" op single uitgebracht. De videoclip van "Sharp Dressed Man" was een vervolg van "Gimme All Your Lovin'". De mannelijke hoofdrolspeler werkte in de clip van "Sharp Dressed Man" bij een nachtclub. In de clip van "Legs" was de absolute hoofdrol weggelegd voor een vrouw. De clip van "Legs" kreeg een MTV Video Music Award voor 'Best Group Video'.

De MTV-marketing van ZZ Top bleek ook doeltreffend bij "Sharp Dressed Man", dat de tweede top 10-hit werd van de band in Nederland. "Legs" kwam echter niet verder dan een schamele 35ste plaats, maar stond in 2016 nog wel genoteerd in de Radio 2 Top 2000. In de editie van 2017 verdween "Legs" echter uit de lijst. Drie andere platen van ZZ Top stonden nog wel genoteerd, waaronder "Gimme All Your Lovin'".

ZZ Top in de Top 2000 van 2017
Titel
#
La Grange469
Gimme All Your Lovin'553
Sharp Dressed Man634

ZZ Top bracht in 1985 (Afterburner) en in 1990 (Recycler) nog albums uit waarop de band met een synthesizer speelde. De albums haalden de top 10 in de Verenigde Staten en in veel Europese landen, maar de singles waren beduidend minder succesvol. Daarna viel de formatie terug op de gitaarsound uit de jaren 70. Het enige commerciële succes van een ZZ Top-track in het post-Eliminator-tijdperk was de Elvis-cover "Viva Las Vegas", dat in 1992 de top 10 haalde in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland was het weerzien voor ZZ Top met de Top 40 minder succesvol, met een 29ste plaats als hoogste notering. Daarna was ZZ Top steeds minder in de hitlijsten te zien, maar de band treedt nog altijd op en er komen nog veel mensen op af. En de samenstelling is nog altijd hetzelfde: Billy Gibbons, Dusty Hill en Frank Beard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten