vrijdag 26 april 2019

Minnie Riperton - Lovin' You

Er zullen maar weinig eendagsvliegen zijn geweest die zo veel heeft betekend voor de muziekwereld als Minnie Riperton. De zangeres uit Chicago was achtergrondzangeres van Etta James, werkte samen met Stevie Wonder en bracht een van de meest legendarische liefdesliederen in de geschiedenis van de popmuziek uit. "Lovin' You" was de single waar Riperton in 1975 wereldwijd mee doorbrak. Helaas sloeg snel daarna het noodlot toe, want in 1976 werd bij Minnie Riperton borstkanker geconstateerd. In 1979 overleed ze op slechts 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van deze ziekte. Maar ook in de laatste jaren van haar leven schreef Riperton geschiedenis.


Op 8 november 1947 werd Minnie Riperton geboren in Chicago. Op jonge leeftijd had ze al artistieke ambities en op aanraden van haar ouders werd ze zangeres. In haar schooltijd volgde Riperton operalessen en op 15-jarige leeftijd werd ze ontdekt door de blinde pianist Raynard Miner, die haar toevoegde bij The Gems. Als lid van deze groep tekende Riperton haar eerste platencontract bij Chess Records. Toen de formatie werd opgeheven, bleef ze verbonden aan de platenmaatschappij. Riperton vond al snel een nieuwe groep, want in 1966 voegde ze zich bij Rotary Connection. Bij Chess leerde ze ook Richard Rudolph kennen, die de muziek van Minnie Riperton ging schrijven en ook met haar trouwde in augustus 1970.

Minnie Riperton
In 1970 bracht Minnie Riperton ook haar eerste soloalbum Come to My Garden uit. Hoewel het album geen commercieel succes werd, werd het door critici de hemel in geprezen. Een jaar later ging Rotary Connection uit elkaar en verhuisden Riperton en Rudolph naar Los Angeles. Daar tekende Minnie Riperton in 1973 een contract bij platenlabel Epic Records, waarna ze aan de slag ging met haar album Perfect Angel. Dat album betekende de grote doorbraak voor de zangeres. Het haalde de vierde plaats in de US Hot Pop Albums en zelfs de eerste plaats in de US Hot R&B Albums! Dat is voor een groot deel te danken aan hitsingle "Lovin' You".

Richard Rudolph begon in 1971 met het schrijven van "Lovin' You". Minnie Riperton was destijds zwanger van hun tweede kind, dochter Maya. Na de bevalling gingen ze verder met het schrijven van het lied. Riperton had de melodie bedacht, waarna Rudolph de tekst voltooide. Tijdens de opname van "Lovin' You" was Maya aanwezig in de studio en aan het einde van het lied kun je Riperton de naam van haar dochtertje horen noemen. Velen denken dat het lied ook over Maya gaat, maar de passage 'Stay with me while we grow old' lijkt erop te duiden dat het echtpaar het lied voor elkaar schreef. Daarnaast lijkt de passage 'And every time that we - oooh' niet te duiden op een handeling die moeder of vader uitvoert met kind.

"Lovin' You" werd op verzoek van Minnie Riperton geproduceerd door Stevie Wonder, die echter bij Motown onder contract stond. Om een contractueel conflict te voorkomen, is hij op de single aangeduid als El Toro Negro. Dat is Spaans voor 'de zwarte stier', verwijzend naar het sterrenbeeld van Stevie Wonder.
De meeste focus is gelegd op de vocalen van Riperton, waardoor de liefde duidelijk naar voren komt. Waar Donna Summer en Diana Ross in 1975 de liefde op een sensuele manier bezongen in resp. "Love to Love You Baby" en "Love Hangover", komt in "Lovin' You" de lust wat minder naar boven en de emotie juist veel meer. Het bekendste element van "Lovin' You" is echter de onwaarschijnlijk hoge noot die Riperton aan het einde van het refrein haalt.

"Lovin' You" stond op 5 april 1975 een week op nummer 1 in de Billboard Hot 100. In het Verenigd Koninkrijk werd de tweede plaats bereikt en in Nederland kwam "Lovin' You" tot nummer 9 in de Top 40. Het was de enige top 10-hit van Minnie Riperton in elk land waarin ze met deze plaat de bovenste tien haalde. De tweede single "Inside My Love" wist bij lange na niet in de schaduw van "Lovin' You" te staan.

In augustus 1976 kreeg Minnie Riperton het trieste nieuws dat bij haar borstkanker was geconstateerd. In de jaren daarna bleef ze doorgaan met touren en werd ze ook de eerste zwarte vrouw die woordvoerster werd bij de American Cancer Society, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor het bestrijden van kanker. In april 1979 raakte haar arm verlamd. Daarna verscheen Riperton nog in enkele televisieshows in Amerika, totdat ze halverwege juni bedlegerig werd. Op 12 juli 1979 lag Minnie Riperton te luisteren naar een lied dat Stevie Wonder speciaal voor haar geschreven en gezongen had. Terwijl ze daarnaar aan het luisteren was, overleed ze in de armen van haar man Richard Rudolph. Ze werd slechts 31 jaar.

Grafsteen van Minnie Riperton
We zullen nooit weten hoe de carrière van Minnie Riperton eruit had gezien als ze langer (of zelfs nu nog) had geleefd. Eén ding is echter zeker; hoewel Riperton slechts één hit heeft gescoord, is ze veel meer dan alleen de zangeres van "Lovin' You". Haar werd is door muziekcritici enorm gewaardeerd, ze heeft niemand minder dan Stevie Wonder in haar fanbase en in de laatste jaren van haar leven zette ze zich hartstochtig in voor de American Cancer Society. Niet meer dan logisch dat de tekst 'Lovin' you is easy 'cause you're beautiful' op haar eigen grafsteen gegraveerd staat.

Top 10 van 31 mei 1975
(deze week; vorige week; artiest - titel)
dwvwartiest - titel
1
3
Jim Gilstrap - Swing Your Daddy
2
1
Roger Glover & Guests - Love Is All
3
2
Hank the Knife & The Jets - Guitar King
4
10
Moments & Whatneus - Girls
5
6
Mud - Oh Boy
6
4
George Baker Selection - Paloma Blanca
7
7
Ferrari - Sailor Boy
8
12
Guys & Dolls - There's a Whole Lot of Loving
9
9
Minnie Riperton - Lovin' You
10
5
Lucifer - House for Sale



1 opmerking: