3 februari 1959. De Amerikaanse rock-'n-rollartiest Buddy Holly (22) was met zijn bandleden en de artiesten Ritchie Valens (17) en The Big Bopper (28) op tournee door de Verenigde Staten. Ze waren ontevreden over de tourbus, omdat die niet bestand was tegen de winterse omstandigheden. Ze besloten daardoor een vliegtuigje te regelen en de genoemde artiesten namen plaats. Dat vliegtuig verongelukte en Holly, Valens en The Big Bopper kwamen om het leven. De datum staat vandaag de dag bekend als the day the music died. De naamgever daarvan luistert naar de naam Don McLean, die deze benaming introduceerde in het door hem geschreven lied "American Pie".
De Amerikaanse singer/songwriter Don McLean werd geboren op 2 oktober 1945 in New Rochelle, New York. Hij wist op zeer jonge leeftijd al dat hij de muziekwereld in en zijn belangrijkste invloed was Buddy Holly. Diens dood maakte veel indruk op de toen 13-jarige McLean. Niet geheel verrassend vormde het de basis van "American Pie", de absolute doorbraak van de folkzanger. Het ging echter niet alleen over de dood van Buddy Holly, maar over de gehele veranderde stemming van de Verenigde Staten destijds.
In "American Pie" begon hij met een zin over Buddy Holly en de eerste zin (Long long time ago I can still remember how your music used to make me smile) floepte uit het niets uit de mond van McLean. Hij was zelf enorm onder de indruk daarvan en hij besefte dat er heel wat mogelijk was met het lied. Zijn debuutalbum stond echter al bomvol met 'langzame' tracks, waardoor Don McLean het noodzakelijk achtte om "American Pie" wat te versnellen. Zodoende kwam hij met het refrein en de vijf coupleten daarna waren duidelijk sneller dan het eerste couplet. Het laatste couplet was dan weer in de vorm van een ballad.
Het lied in zijn geheel geeft de sfeer van Amerika aan in de jaren '50 en '60. Waar de jaren '50 werden ervaren als het gouden tijperk van de Verenigde Staten, was de sfeer in de jaren '60 veel grimmiger. President John F. Kennedy werd vermoord, evenals burgenrechtenactivisten Martin Luther King en Malcolm X. De macht van de Verenigde Staten werd op de proef gesteld door de Sovjet-Unie. Ook op het privévlak van Don McLean vond er een tragedie plaats in de jaren '60. In 1961 verloor op 15-jarige leeftijd zijn vader. Zodoende was er zowel voor de Verenigde Staten als voor Don McLean een tijdperk vóór en ná de dood van Buddy Holly (1959). Dat komt in "American Pie" dan ook tot uiting.
In de voorgaande alinea werd de globale alinea van "American Pie" uitgelegd. McLean heeft echter nooit publiekelijk de concrete betekenissen gegeven van de coupletten en het refrein. Het originele manuscript werd op 7 april 2015 verkocht voor 1,2 miljoen dollar. Naast de tekst van het lied staan ook de aantekeningen van Don McLean op het script. Er zijn daarmee twee personen ter wereld die precies weten waar elke zin van "American Pie" over gaat. De rest van de wereld is vooral aan het speculeren geslagen, maar uitsluitsel heeft niemand kunnen geven.
"American Pie" kwam op 5 februari 1972 binnen in de Nederlandse Top 40 op nummer 22. Twee weken later stond de plaat op nummer 11, wat de hoogste notering bleek te zijn. In de Verenigde Staten werd het echter een nummer 1-hit. Met een lengte van 8 minuten en 32 seconden is "American Pie" tot op de dag van vandaag de langste nummer 1-hit ooit in de Billboard Hot 100. Nederland was één van de weinige landen waar de single geen top 10-hit werd. Later in 1972 piekte "Vincent" slechts op #17 in de Top 40. Toch zijn dat en "American Pie" de twee bekendste nummers van Don McLean.
Des te opvallender is het dat McLean in 1980 plotseling een nummer 1-hit wist te scoren. Dat gebeurde met het lied "Crying". Dat lied voerde begin dat jaar liefst vijf weken de Top 40 aan. Daarna wist Don McLean geen hit meer te scoren. In 2000 werd "American Pie" gecoverd door Madonna voor het album "The Next Best Thing". In maart van dat jaar haalde het plaats vier, waarmee de prestatie van Don McLean ruimschoots werd overtroffen. Daarbij moet uiteraard wel de aantekening worden gemaakt dat Madonna destijds al zestien jaar grote successen had geboekt en Don McLean zijn debuut maakte met "American Pie".
Geen opmerkingen:
Een reactie posten