zondag 26 maart 2017

Snow Patrol - Crack the Shutters

Met het vierde album "Eyes Open" brak Snow Patrol in 2006 eindelijk wereldwijd door. Dat had de Schots/Noord-Ierse band met name te danken aan de hitsingle "Chasing Cars", die in veel landen de top 10 bereikte en een van de grootste klassiekers uit de jaren 00 is geworden. De status van Snow Patrol was door "Eyes Open" en "Chasing Cars" veranderd, met hogere verwachtingen van het vervolgalbum als gevolg. Het ter promotie van het album eiste echter zijn tol, omdat de "Eyes Open Tour" vrij kort na de "Final Straw Tour" kwam, wat maakt dat Snow Patrol tussen 10 augustus 2003 en 22 september 2007 in totaal 441 optredens gaf naar aanleiding van deze tournees. De rockband was oorspronkelijk van plan om op hetzelfde tempo door te gaan en in de herfst van 2006 al te starten met de opvolger van "Eyes Open", maar daar zag het vijftal bij nader inzien van af.

"Shut Your Eyes" als overbrugging
Toen de "Eyes Open Tour" in september 2007 werd afgesloten in de Australische stad Perth, deed Snow Patrol het een half jaartje rustiger aan. In Nederland bleef het echter niet stil rondom Snow Patrol, omdat de single "Shut Your Eyes" in de herfst van 2007 opnieuw werd uitgebracht. De plaat had begin dat jaar weinig succes, maar bij de herkansing bereikte de band de veertiende plaats in Nederland en zelfs de eerste plaats in Vlaanderen. Toen de verlate aandacht rondom "Shut Your Eyes" weer was weggeëbd, begon de band met de opnames van het album "A Hundred Million Suns".

Positieve omslag
Voor dit album veranderde Gary Lightbody zijn tekstuele koers. De geboren Noord-Ier, die zowel zanger als schrijver is van het gehele oeuvre van Snow Patrol, legde op de voorgaande albums de nadruk op break-ups. Voor "A Hundred Million Suns" ging Lightbody echter vooral schrijven over liefdes die nog in volle bloei waren. Andere onderwerpen op het album werden eveneens vanuit een positief oogpunt beschreven. Zo beschrijft de eerste single "Take Back the City" de liefde voor Belfast, de hoofdstad van Lightbody's geboorteland Noord-Ierland. Dat hij hierin Belfast in een positief daglicht zette, terwijl het jarenlang het decor was van conflicten tussen katholieke en protestantse bevolkingsgroepen, tekent de kentering in de wijze waarop Gary Lightbody muziek ging schrijven.

"Crack the Shutters" is een voorbeeld van een liefdeslied in de stijl van "A Hundred Million Suns". Om een positief lied over liefde te schrijven, werd Gary Lightbody geholpen door Jacknife Lee, de vaste producer van Snow Patrol. "Crack the Shutters" werd door Lightbody beschouwd als 'het meest pure liefdeslied dat hij ooit heeft geschreven'.

Succes
Hij was duidelijk trots op zijn werk, maar die trots werd niet door heel Europa gedeeld. Nergens haalde "Crack the Shutters" namelijk de top 10. In Nederland was de ballade nog het meest succesvol met een veertiende plaats, die op 21 februari 2009 werd bereikt. Die veertiende plaats was een evenaring van het PR van Snow Patrol, dat in januari 2008 werd gerealiseerd met "Shut Your Eyes". In het Verenigd Koninkrijk kwam  "Crack the Shutters" echter niet verder dan nummer 43, waarmee het de kleinste hit van Snow Patrol was sinds "Spitting Games" uit 2003. Een logische verklaring van het immense contrast tussen de prestatie van "Crack the Shutters" in Nederland en die in de UK Singles Chart is dat airplay geen rol speelt in de samenstelling van de laatstgenoemde hitlijst. De veertiende plaats in Nederland is daarentegen met name te danken aan airplay op Radio 538, Q-Music en 3FM.

Vervolg
De veertiende plaats werd later in 2009 ruimschoots overtroffen met "Just Say Yes". De eerste single van het vezamelalbum "Up to Now" voerde in de herfst van dat jaar drie weken de Top 40 aan. In het najaar van 2011 bereikte "Called Oud in the Dark" eveneens de top 10, maar Snow Patrol heeft duidelijk meer klassiekers dan top 10-hits op zijn naam staan in Nederland. "Chasing Cars" (#24 in 2006), "Shut Your Eyes" (#14 in 2008), "Crack the Shutters" (#14 in 2009) en "Run" (#22 in 2010) zijn namelijk nog steeds bekende tracks van Snow Patrol en doen gemiddeld genomen weinig onder voor "Just Say Yes" (#1 in 2009) en zeker niets voor "Called Out in the Dark" (#10 in 2011).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten