maandag 6 mei 2013

80's Classic: Michael Jackson - Beat It

Het voorjaar van 1983 was het voorjaar waarin twee wereldhits (en uiteindelijke klassiekers) geduchte concurrenten van elkaar waren: "Let's Dance" van David Bowie en "Beat It" van Michael Jackson. In landen waar laatstgenoemde niet op nummer 1 kwam, stond in 19 van de 20 gevallen "Let's Dance" op de felbegeerde plek. In Nederland stond "Let's Dance" twee weken op #1, om vervolgens van de troon gestoten te worden door "Beat It", dat de tweede van zes Nederlandse nummer 1-hits van Michael Jackson was.

Nummer 1-hits van Michael Jackson in de jaren '80
titel
jaar
wk1
One Day in Your Life
1981
4
Beat It
1983
4
Wanna Be Startin' Somethin'
1
I Just Can't Stop Loving You
1987
4
Bad
1
Smooth Criminal
1988
1
Michael Jackson, de felbegeerde King of Pop. Het album dat hem voornamelijk aan die bijnaam hielp, was "Thriller". De cd verbrak alle records en bevatte liefst zeven singles, in de jaren '80 een zeldzaamheid. Nadat de eerste single "The Girl Is Mine" een wereldwijde top 20-hit werd, kwam opvolger "Billie Jean" in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op de eerste plek te staan. De derde single werd "Beat It", een track met een Nederlands tintje.

De gitarist op de plaat was namelijk Eddie van Halen, de gitarist van de hardrockband Van Halen. "Beat It" is door Jackson zelf geschreven en geproduceerd door zijn toenmalige vaste producer Quincy Jones. Toto-drummer Jeff Porcaro bespeelde zijn instrument op de plaat, evenals Steve Lukather, de gitarist van Toto en mede-gitarist op "Beat It".

De bestverkochte singles van 1983
1
The Shorts - Comment Ça Va
2
Irene Cara - Fame
3
Billy Joel - Goodnight Saigon
4
Doe Maar - Pa
5
Nena - 99 Luftballons
6
Stars on 45 - Stars on 45 Proudly Presents the Star Sisters
7
Michael Jackson - Beat It
8
UB 40 - Red Red Wine
9
Lionel Richie - All Night Long (All Night)
10
Culture Club - Karma Chameleon
Alle zes nummer 1-hits van Michael Jackson kwamen uit de jaren '80, zo ook "Beat It". Op 23 april 1983 zag de hardrockplaat het levenslicht in de Top 40. 'Rivaal' "Let's Dance" van David Bowie steeg toen naar de eerste plaats, waar het twee weken zou verblijven. De concurrentie met "Do You Wanna Hold Me?" van Bow Wow Wow en "Lady" van Wayne Wade werd ook gewonnen en ook "Breakaway" van Tracey Ullman werd door Michael Jackson van de eerste plaats gehouden. Uiteindelijk werd de klassieker na vier weken van de troon gestoten door The Shorts met "Comment Ça Va".

80's top 10 van Michael Jackson gebaseerd op Radio Veronica 80's Top 880
1
Thriller
2Billie Jean
3Beat It
4Smooth Criminal
5Dirty Diana
6The Way You Make Me Feel
7The Girl Is Mine (ft. Paul McCartney)
8Human Nature
9Wanna Be Startin' Somethin'
10Say Say Say (ft. Paul McCartney)
"Beat It" was de zevende bestverkochte single van 1983 in Nederland en won op dat gebied de strijd met "Let's Dance" van David Bowie, die op #14 eindigde in de eindverkiezing. De plaat is de bestverkochte single van het album "Thriller", dat nog altijd het album is dat het vaakst over de toonbank is gegaan. In het buitenland was "Beat It" eveneens succesvol. In de Verenigde Staten stond "Billie Jean" in het voorjaar van 1983 zeven weken op #1, waarna Dexy's Midnight Runners die plek voor een week bezette. Weer een week later nam Wacko Jacko weer de regie in handen. "Beat It" stond uiteindelijk twee weken op de eerste plek aan de andere kant van de oceaan, waarna 'rivaal' David Bowie het stokje overnam met "Let's Dance". Ook in Nieuw-Zeeland en Spanje werd "Beat it" een nummer 1-hit. De top 3 is behaald in Engeland, Australië en Zwitserland. "Beat It" won in 1984 twee Grammy's, namelijk voor Record of the Year en voor Best Rock Vocal Performance, Male.

"Beat It" was de enige rocksingle van het album "Thriller". De hardrock wordt in het volgende album "Bad" vertegenwoordigd in de naam van "Dirty Diana". "Beat It" belandde op #56 in de Radio Veronica 80's Top 880 en is één van de vier Jackson-platen die in de top 100 van die lijst staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten