maandag 12 augustus 2013

The Cardigans - Lovefool

Ondanks het feit dat ABBA in de jaren ’70 en het eerste kwart van de jaren ’80 achter elkaar hits scoorde, werd Zweden pas medio jaren ’90 officieel op de kaart gezet als muziekland nadat acts als Roxette, Dr. Alban, Army of Lovers en Ace of Base stuk voor stuk succesvol bleken. Toen de storm aan Zweedse muziek langzaam tot rust kwam, waren zangeres Nina Persson, gitarist Peter Svensson, bassist Magnus Sveningsson, toetsenist Lars-Olof Johansson en drummer Bengt Lagerberg voor het eerst te bewonderen in de hitlijsten. Deze vijf muzikanten vormden de pop/rockband The Cardigans, waarmee we in 1997 kennismaakten dankzij “Lovefool”.


Het zag er echter niet naar uit dat de muziek van The Cardigans ook maar enige invloeden zou krijgen van popmuziek. Toen gitarist Peter Svensson en bassist Magnus Sveningsson de band namelijk oprichten, waren ze heavy metalmuzikanten. Uiteindelijk waren ze die muziek zat en besloten ze het roer drastisch om te gooien; zangeres Nina Persson, toetsenist Lars-Olof Johansson en drummer Bengt Lagerberg voegden zich bij de band en The Cardigans begon zich te specialiseren in popmuziek.

Het eerste album van The Cardigans werd het in 1995 uitgebrachte “Life”. Dat album werd alleen in Zweden en Japan een redelijk succes. In Nederland bleef single “Carnival” steken in de Tipparade. Daarna hoorden we niets meer van de band en het verdienstelijke succes dat in 1997 volgde met het album "First Man on the Moon" en hitsingle "Lovefool" kwam dan ook voor velen als een verrassing.

Het album, waarvan de titel ongetwijfeld is afgeleid van first man on the moon Neil Armstrong, behaalde de hoogste notering in dezelfde landen als voorganger “Life”: Zweden en Japan. De eerste single van het album werd “Lovefool”, een track die Nina Persson schreef op een vliegveld tijdens het wachten op een vliegtuig. In Nieuw-Zeeland stond de plaat drie weken op de eerste plaats.
Ook in Engeland werd het een groot succes. Hoewel de track in 1996 oorspronkelijk slechts tot #21 kwam, haalde het de tweede plaats toen het een jaar later opnieuw werd uitgebracht. Dat succes was te danken aan het feit dat de plaat op de soundtrack stond van de film Romeo & Juliet. Ook in Finland, Oostenrijk en Zwitserland was “Lovefool” succesvol, in Nederland viel het succes in vergelijking met die landen tegen.

Op 21 juni 1997 was “Lovefool” voor het eerst te bewonderen in de Top 40. Voorspoedig ging het de weken daarna echter allerminst en met een 24ste plek moesten The Cardigans genoegen nemen. Het is echter wel een klassieker geworden die nog ongeveer wekelijks wordt gedraaid door Q-Music en die vele muziekliefhebbers heel bekend in de oren klinkt.

Van het album “First Band on the Moon” kwamen verder geen singles. The Cardigans wisten nog een tweede Top 40-hit te scoren met “My Favourite Game”, een #14-hit uit 1998, ook een klassieker die voor ‘jaren ’90-begrippen’ nog redelijk vaak wordt gedraaid. The Cardigans gaven ook het startsein voor een opkomst van Zweedse easy listening-muziek, met hits van Eagle-Eye Cherry (“Save Tonight”) en Meja (“All ‘bout the Money”) in 1998 als toppunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten