woensdag 14 augustus 2013

Huey Lewis and the News - The Power of Love

Frankie Goes to Hollywood, Huey Lewis and the News en Jennifer Rush hebben iets nogal merkwaardigs gemeen. Ze hebben in 1985 namelijk allemaal in de Top 40 met een plaat getiteld "The Power of Love", maar ze hebben niets met elkaar te maken. De plaat van Frankie Goes to Hollywood had een christelijke bedoeling, die van Jennifer Rush was een ballad die later door CĂ©line Dion werd gecoverd en "The Power of Love" van Huey Lewis and the News is van de drie de enige die up-tempo was en waarschijnlijk ook de grootste klassieker uit het rijtje. Opvallend genoeg was deze track ook de enige van het drietal die de top 10 niet haalde.
Huey Lewis & the News was ten tijde van "The Power of Love" een zeskoppige band rond leadzanger Huey Lewis (geboren op 5 juli 1950). In 1979 werd de rockband opgericht met bassist Mario Cipollina, drummer Bill Gibson, toetsenist Sean Hopper en saxofonist Johnny Colla die Huey Lewis ondersteunden. Een jaar later kwam gitarist Chris Hayes er nog bij. In eigen land boekte de band voor het eerst succes in 1982, toen "Do You Believe in Love" de top 10 van de Billboard Hot 100 haalde. Ondanks latere binnenlandse top 10-noteringen met "Heart and Soul", "I Want a New Drug", "The Heart of Rock & Roll" en "If This Is It", scoorden Huey Lewis en zijn maatjes pas in 1985 de eerste hit in Nederland.

Het betrof de soundtrack van de succesvolle sciencefictionfilm "Back to the Future". De film zelf won dertien prijzen, maar de Grammy Award voor Best Album of Original Score Written for a Motion Picture or Television Special moest de soundtrack laten aan die van "Beverly Hills Cop", met onder andere nummer 1-hit "Axel F" van Harold Faltermeyer in de gelederen.

"The Power of Love" werd de eerste nummer 1-hit voor Huey Lewis and the News in de Verenigde Staten. Het voerde daar twee weken de lijst aan, om vervolgens verstoten te worden door John Parr met zijn "St. Elmo's Fire (Man in Motion)". Op 14 september 1985, een week nadat "The Power of Love" daar van de eerste plaats werd verslagen, kwam de plaat in Nederland de hitlijsten binnen. Van een Amerikaanse nummer 1-hit wordt in Nederland doorgaans verwacht dat het minimaal de top 10 haalt (zeker in die tijd), maar "The Power of Love" kwam niet verder dan de twintigste plaats. De plaat stond zeven weken in de Top 40.

Huey Lewis and the News zouden later nog Top 40-hits scoren met "Hip to Be Square", "Stuck with You" en "Couple Days Off". Hoewel de twee laatstgenoemden hoger in de hitlijsten kwamen dan "The Power of Love", zijn ze anno 2013 nagenoeg vergeten, evenals "Hip to Be Square". "The Power of Love" is zo nu en dan nog te horen op stations als Radio Veronica en Arrow Classic Rock.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten