zaterdag 17 augustus 2013

The Cars - Drive

In het verleden had je verschillende van acts die min of meer zichzelf bezongen. Neem bijvoorbeeld "Stars on 45" van Stars on 45, "Captain Jack" van Captain Jack en "Living in a Box" van Living in a Box. Dat een act zijn eigen functie bezingt, is echter een zeldzaamheid. Dat was wel min of meer wat The Cars deden in "Drive". De plaat, met bassist Benjamin Orr als leadzanger, werd in 1984 een kleine hit, maar werd een jaar later een veel groter succes nadat het als achtergrondmuziek werd gebruikt van een video van Ethiopische kinderen die aan hongersnood leden, dat te zien was tijdens het Live Aid-concert in 1985.
In 1976 zag de Amerikaanse new waveband The Cars het levenslicht. De band bestond uit leadzanger Ric Ocasek, gitarist Elliot Easton, bassist Benjamin Orr, drummer David Robinson en toetsenist Greg Hawkes. Op een aantal tracks was Orr echter de leadzanger en Ocasek tweede gitarist. Dat was onder andere het geval bij debuutsingle "Just What I Needed" uit 1978, dat alleen in Frankrijk een grote hit werd. Opvolger "My Best Friend's Girl", met Ocasek weer als leadzanger, werd in eigen land een nog kleiner succes (#35 tegenover #27 voor "Just What I Needed"), maar in Engeland haalde de plaat de top 3 en in Nederland was het de eerste hit in de Top 40. Verder dan #28 kwam het echter niet. Daarna boekte de band in de Verenigde Staten nog successen met "Let's Go", "Shake It Up" en "You Might Think", maar dat werden geen hits in Europa, op Frankrijk af en toe na.

De tracks die in de vorige alinea genoemd zijn, zijn vrijwel allemaal zo goed als vergeten. Wie tegenwoordig denkt aan The Cars, denkt vrijwel altijd aan één hit: "Drive". Wereldwijd werd die plaat, waarin Orr de leadzanger was, in 1984 een hele grote hit. Zo haalde het de derde plaats in Amerika en was het in landen als Duitsland en Zwitserland zelfs de eerste hit van de band. Het haalde vrijwel overal de top 10, behalve in Nederland, wat heet: op 15 september 1984 kwam de plaat binnen op een schamele veertigste plaats en verder dan #28 kwam het niet. Vergeleken met de rest van de wereld dus een lachertje en zes jaar na het debuut met "Just What I Needed" was ook de langverwachte tweede hit geen succes. Een jaar later kreeg de populariteit van "Drive" echter een opvallende wending.

Op 13 juli 1985 vond Live Aid plaats, een benefietconcert georganiseerd door Bob Geldof (zanger van The Boomtown Rats) en Midge Ure (zanger van Ultravox). Nadat een video te zien was van kleine Ethiopiërs die ernstige honger hadden op de muziek van "Drive", steeg de populariteit van de track in Engeland en in Nederland. In Engeland haalde het in 1985 de vierde plaats, één plek hoger dan een jaar daarvoor en in Nederland was het nog steeds geen opzienbarend succes, maar wel veel groter dan de achtentwintigste plaats waar het in 1984 piekte. Op 28 september 1985 kwam de plaat binnen op #38 en vier weken later was de veertiende plaats een feit. Daarmee was het met afstand de grootste hit van The Cars in Nederland, maar het succes bleef ook in 1985 achter ten opzichte van dat in landen als Engeland, de Verenigde Staten en min of meer de rest van de wereld. Een klassieker is het wel, misschien mede door Live Aid.

Daarnaast vormde "Drive" de basis van het privéleven van Ric Ocasek. Hij ontmoette op de set van de videoclip model Paulina Porizkova en trouwde vijf jaar later met haar. De successen van The Cars namen na "Drive" in rap tempo af: "Hello Again" werd vrijwel nergens een top 10-hit en de enige top 10-hit van The Cars in eigen land zou "Tonight She Comes" worden. In 1988 ging het vijftal uit elkaar. Bij Benjamin Orr werd in april 2000 alvleesklierkanker geconstateerd. Vijf maanden later, op 4 oktober 2000, overleed hij. In 2010 werden The Cars herenigd, bestaande uit de vier overgebleven bandleden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten