maandag 17 februari 2014

The Scene - Blauw

Geef iemand de tijd om goed na te denken over de meest legendarische Nederlandstalige plaat waarin een kleur wordt bezongen en hij/zij zal uiteindelijk komen met "Rood" van Marco Borsato uit 2006. Dat is terecht, maar een andere Nederlandstalige klassieker uit 1991 mag niet onderschat worden. Het was de allereerste Top 40-hit van The Scene, dat eerder met "Rigoreus" en "Iedereen Is van de Wereld" in de Tipparade bleef steken. Met "Blauw" was het in de zomer van dat jaar wel raak. Het haalde de veertiende plaats en behoort tegenwoordig tot het tweetal bekendste tracks van The Scene.
The Scene is een Amsterdamse rockband die in 1979 werd opgericht. Sindsdien is de band vele malen van personeel gewisseld, maar een vast lid is leadzanger Thé Lau, die op 17 juli 1952 werd geboren. In 1980 werd de band door muziekkrant OOR verkozen als Beste band zonder plaat. Later dat jaar kwam prompt het eerste (titelloze) album uit, zonder succes. Succes hadden de twee andere albums van The Scene uit de jaren '80 evenmin.

In 1991 brengen de Noord-Hollanders het album "Blauw" uit, met "Rigoreus" en "Iedereen Is van de Wereld" als eerste singles. Die tracks bereikten een lijst die een utopie was voor alle tracks van The Scene uit de jaren '80, namelijk de Tipparade. Er moest echter nog een stap omhoog gezet worden: de Top 40. Bij de derde single van het album "Blauw" was het dan zover. Op 15 juni 1991 was het Top 40-debuut van The Scene een feit en met een veertiende plaats die "Blauw" uiteindelijk haalde was het debuut verdienstelijk.

'Blauw' is in deze track de Noord-Hollandse term voor 'dronken'. De inspiratie voor deze track was een avondje in een Grieks eetcafé. Leadzanger en schrijver Thé Lau werd daar dronken en hij was verbaasd over het feit dat alles om hem heen blauw was in zijn ogen. Drie dagen daarvoor was Lau met een muzikaal patroontje aan het spelen en die werd van tekst voorzien in de vorm van "Blauw".

Na "Blauw" wist The Scene nog drie Top 40-hits te scoren, waarvan "Iedereen Is van de Wereld" het bekendst is. In de buurt van het succes "Blauw" kwam The Scene echter nooit meer. "Blauw" is met afstand de grootste Nederlandstalige klassieker waarin de blauwe kleur wordt bezongen. Eén plaat die eventueel in de buurt komt, is "Blauwe Ruis" van Bløf. Als je verder kijkt dan alleen Nederlandstalige platen, moet The Scene het echter afleggen tegen onder andere "Blue Monday" van New Order, "Behind Blue Eyes" van Limp Bizkit en "Mr. Blue Sky" van Electric Light Orchestra.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten