maandag 12 mei 2014

Queen - Breakthru

Critici zeggen weleens dat nooit uitgebracht materiaal van rockbands vaak het beste materiaal is. Een bijzonder voorbeeld daarvan is wellicht het door Freddie Mercury geschreven "A New Life Is Born" van Queen. Op internet is een promo van anderhalve minuut te vinden, maar de eerste dertig seconden komen zeer waarschijnlijk toch bekend voor. Dat deel vormde namelijk het intro van "Breakthru", waarvan het restant hoofdzakelijk door drummer Roger Taylor is geschreven. "Breakthru" was de tweede single van het album "The Miracle" en het werd een waardige opvolger van "I Want it All".


The Miracle
Het album "The Miracle" verscheen in 1989 en was de opvolger van "A Kind of Magic" uit 1986. In de tussenliggende pauze kreeg gitarist Brian May huwelijksproblemen die eindigden in een scheiding en Freddie Mercury kreeg de schrik van zijn leven, want hij werd in 1987 seropositief verklaard. Queen besloot de stekker er echter niet uit te trekken en bracht "The Miracle" uit, waar "I Want it All" de eerste single van was. Het werd een top 3-hit in Nederland en Groot-Brittannië en de comeback van Queen was een feit. De opvolger werd "Breakthru".

Tweede single
"The Miracle" was het twaalfde album van Queen en geheel volgens traditie was de tweede single van het album minder succesvol dan het eerste:

(album; eerste single; hoogste notering in Nederland; hoogste notering in Groot-Brittannië; tweede single; hoogste notering in Nederland; hoogste notering in Groot-Brittannië)
albumSingle 1NLUKSingle 2NLUK
Sneer Heart AttackKiller Queen32Now I'm Here3211
A Night at the OperaBohemian Rhapsody11You're My Best Friend87
A Day at the RacesSomebody to Love12Tie Your Mother Down1431
News of the WorldWe Are the Champions / We Will Rock You22Spread Your Wings2034
JazzBicycle Race711Don't Stop Me Now149
The GameCrazy Little Thing Called Love12Save Me511
Hot SpaceUnder Pressure11Body Language625
The WorksRadio Ga Ga12I Want to Break Free13
A Kind of MagicA Kind of Magic43Friends Will Be Friends1714
The MiracleI Want it All23Breakthru47
InnuendoInnuendo41I'm Going Slightly Mad1322
Made in HeavenHeaven for Everyone32A Winter's Tale256

In de Engelse hitlijsten was "Jazz" een uitzondering, waar "Don't Stop Me Now" succesvoller werd dan "Bicycle Race". In Nederland werden "Radio Ga Ga" en "I Want to Break Free" beiden nummer 1-hits.

Videoclip
"Breakthru" werd voorzien van een beruchte videoclip, die geschoten werd op de Nene Valley Railway. Die spoorweg loopt van Peterborough Nene Valley tot Yarwell Junction (Wansford). De leden van Queen zijn te zien op een trein die in een razend tempo de band vervoert. De actrice in de clip was Debbie Leng, de toenmalige vriendin van Roger Taylor.

"Breakthru" in de hitlijsten
In juli 1989 was "Breakthru" voor het eerst terug te vinden in de Europese hitlijsten. In Engeland piekte het al snel op de zevende plaats en dat was de op één na hoogste notering voor de tweede single van een Queen-album, na "I Want to Break Free" (#3 in 1984). De tweede plek werd gedeeld met "You're My Best Friend" (1976), maar in 1995 greep "A Winter's Tale" zelf de positie van runner-up (#6). In Nederland was "Breakthru" op 12 augustus 1989 gepiekt op de vierde plek. Dit was de top 10 in Nederland op het hoogtepunt van "Breakthru":

(deze week; vorige week; aantal weken; artiest - titel)
dw
vw
aw
artiest - titel
1112Margaret Singana - We Are Growing (Shaka Zulu)
217Soul II Soul - Back to Life (However Do You Want Me)
336Gloria Estefan - Don't Wanna Lose You
455Queen - Breakthru
547Guns N' Roses - Patience
695Double Trouble & the Rebel MC - Just Keep Rockin'
729Gladys Knight - Licence to Kill
884De La Soul - Say No Go
9153Milli Vanilli - Blame it on the Rain
1067Don Johnson - Tell it Like it Is

Na "Breakthru"
Na "Breakthru" werden er nog drie tracks van "The Miracle" op single uitgebracht: "The Invisible Man", "Scandal" en "The Miracle". Tegen de tijd dat laatstgenoemde de hitlijsten verliet, zaten we inmiddels in 1990 en waren we in een nieuw decennium beland. Een decennium dat de absolute frontman Freddie Mercury nog geen twee jaar mee zou maken, want op 24 november 1991 overleed hij aan de gevolgen van AIDS.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten