dinsdag 20 mei 2014

Ilse DeLange - I'm Not so Tough

Op 10 mei jl. keken 6,2 miljoen Nederlanders hoe Ilse DeLange en Waylon als The Common Linnets de beste prestatie namens Nederland leverden in het Eurovisie Songfestival sinds het land in 1975 voor het laatst won. "Calm After the Storm" kreeg van acht landen twaalf punten en moest alleen "Rise like a Phoenix" van de Oostenrijker/Oostenrijkse Conchita Wurst voor zich dulden. Waar Waylon in 2009 doorbrak met "Wicked Way", timmert Ilse DeLange wat langer aan de weg. In 1998 debuteerde zij met "I'm Not so Tough". Niet succesvol in de hitlijsten, maar nu ze een gevestigde naam is, is dat ook een klassieker geworden.

Ilse DeLange, geboren artieste
Op 13 mei 1977 zag Ilse Annoeska de Lange het levenslicht in Almelo. Al op achtjarige leeftijd was het voor haar duidelijk dat ze de muziekwereld in zou gaan. In 1994 trad ze op tijdens de Country Music Awards van Nederland, maar haar doorbraak was nog niet in zicht. Dat was anders toen ze in 1998 door de Amerikaanse producent Barry Beckett werd ontdekt en met hem vervolgens het album "World of Hurt" opnam. Daarvan kwam de eerste single "I'm Not so Tough".

"I'm Not so Tough"
Deze track is, zoals alle tracks van het album, geproduceerd door Barry Beckett, die in de jaren '70 credits kreeg voor materiaal van Mary MacGregor en Dire Straits. In 1998 dook zijn naam weer op op de CD-single van "I'm Not so Tough". Ook singles als "World of Hurt", "Livin' on Love" en "I Still Cry" werden door Beckett geproduceerd. Beckett overleed op 10 juni 2009 in Hendesonville, Tennessee. Hij was 66 jaar oud.
De schrijvers van de ballad zijn nog minder bekend. Robert Ellis Orrall en Bruce Bouton hadden alleen met deze plaat een succesje, terwijl Hillary Lindsey later "Lopen op het Water" schreef voor Marco Borsato en Sita, ter gelegenheid van het huwelijk van toenmalig kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima op 2 februari 2002. Maar buiten dat en "I'm Not so Tough" heeft ze verder geen hits gescoord.

Klein succesje, grote klassieker
27 juni 1998 was de datum van het debuut van Ilse DeLange. "I'm Not so Tough" kwam nieuw binnen op #36, een plek hoger dan "Aan de Kust" van Bløf. Beide platen hebben met elkaar gemeen dat het klassiekers zijn uit de Nederlandse muziek, maar dat ze in de Top 40 geen grote successen boekten. Waar "Aan de Kust" op #27 bleef steken, was de piek van "I'm Not so Tough" te vinden op #35.
Gedurende de 21ste eeuw wist Ilse DeLange uit te groeien tot een gevestigde artieste en dat zorgde ervoor dat "I'm Not so Tough" ook een klassieker werd. De opvolger van "I'm Not so Tough" werd "World of Hurt" en die plaat haalde de Top 40 niet eens, terwijl dat ook uit is gegroeid tot een klassieker. Inmiddels heeft Ilse DeLange 21 Top 40-hits achter haar naam staan, waarvan zes de top 10 haalden. "Miracle" werd in 2009 een nummer 1-hit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten