maandag 9 juni 2014

Roger Glover & Guests - Love Is All

De Britse abolitionist, historicus en schrijver William Roscoe (1753-1831) schreef in 1802 het gedicht "The Butterfly's Ball, and the Grasshopper's Feast" over een feest voor insecten en andere kleine beestjes. In 1973, 171 jaar later, maakten Alan Aldridge en William Plomer (die nog in datzelfde jaar overleed) het kinderboek "The Butterfly Ball and the Grasshopper's Feast", dat op het gedicht gebaseerd was. Een jaar later verscheen daar een tekenfilm van, die voorzien moest worden van een soundtrack. Daarvoor werd Roger Glover gevraagd, die een jaar eerder de hardrockband Deep Purple verliet. De eerste single werd "Love Is All" en dat werd in Nederland een grote hit.

Roger Glover
Op 30 november 1945 zag Roger David Glover het levenslicht in het Welshe Brecon. In 1969 nam hij deel uit van de band Deep Purple, die wereldfaam genoot met klassiekers als "Child in Time" en "Smoke on the Water". In 1973 verliet Glover de band en een jaar later werd hij gevraagd om met een aantal vrienden de tekenfilm "The Butterfly Ball and the Grasshopper's Feast" van een soundtrack te voorzien. De eerste single werd "Love Is All" en die plaat werd geschreven door Glover zelf in samenwerking met Eddie Hardin, toetsenist van The Spencer Davis Group. Door toenmalig Black Sabbath-zanger Ronnie James Dio (1942-2010) werd de track voorzien van vocalen.

Groot succes in Nederland
In Engeland flopte "Love Is All", maar in Nederland wist de plaat in mei 1975 drie weken de Top 40 aan te voeren. Het succes is mede te danken aan het bijbehorende geanimeerde promotiefilmpje, de voorloper van de videoclip. In het filmpje is voortdurend een zingende en gitaarspelende kikker te zien die samen met allerlei andere dieren naar de Butterfly Ball gaat. "Love Is All" wordt dan ook door het grote publiek meestal niet los gezien van het filmpje en dat was in 1975 een uniek verschijnsel. Later werd er door Michael Jackson een gewoonte van gemaakt en toen was de videoclip een erkend begrip geworden.

Ronnie James Dio
De zanger op de plaat was Ronnie James Dio. Hij krijgt echter geen credits voor deze plaat en daar was hij not amused over. Op een bepaald moment kwam er iemand naar hem toe met een verrassing, namelijk dat hij zijn eerste gouden plaat had. Toen keek hij naar de CD-single en ontdekte hij erkend werd als 'gast'. Dio vertelde in het programma Single Luck van de NPS (waarin eendagsvliegen behandeld worden) dat hij zich in zijn eer aangetast voelde, omdat hij vond dat hij toch het nodige werk in de plaat had gestoken.
Eind 2009 werd bij Dio maagkanker geconstateerd en op 16 mei 2010 overleed hij daaraan, 67 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten