dinsdag 24 juni 2014

Top 25: Queen

Sinds het debuut van de band met "Killer Queen" en zeker na de monsterhit met "Bohemian Rhapsody" is Queen niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Tegenwoordig staat de band bekend als één van de grootsten in de geschiedenis, wat ook te zien is in de allertijdenlijsten van de Nederlandse radiozenders. In de Radio Veronica Top 1000 staat Queen maar liefst 25 keer genoteerd, waarvan vier keer bij de bovenste honderd. Reden voor Echteklassiekers om de top 25 van Queen uit te lichten. Welke platen waren het meest legendarisch, welke iets minder? Eén ding is echter zeker, het zijn stuk voor stuk echte klassiekers.

Introductie
De Britse band Queen werd in 1971 opgericht en heeft sinds die tijd altijd bestaan uit zanger Freddie Mercury (5 september 1946 - 24 novermber 1991), gitarist Brian May (19 juli 1947), bassist John Deacon (19 augustus 1951) en drummer Roger Taylor (26 juli 1949). In 1974 werd debuuthit "Killer Queen" een grote hit, maar de definitieve doorbraak vond in 1975 plaats met "Bohemian Rhapsody", dat de laatste jaren diverse allertijdenlijsten heeft gedomineerd. In Nederland bereikten naast "Bohemian Rhapsody" ook "Somebody to Love", "Crazy Little Thing Called Love", "Under Pressure", "Radio Ga Ga" en "I Want to Break Free" de eerste plaats. De diversiteit qua sound in het materiaal van Queen is te danken aan het feit dat alle leden van de band minimaal één track hebben geschreven. Op 23 november 1991 maakte Freddie Mercury bekend dat hij leed aan de ziekte AIDS en in een tijdsbestek van 24 uur werd zijn overlijden een dag later bekendgemaakt. Queen treedt nog steeds op en de laatste concerttour dateert uit 2013, met de Amerikaan Adam Lambert, die in 2009 een hit scoorde met "Whataya Want from Me?", als leadzanger

Top 25: Queen

1
Bohemian Rhapsody
2
Innuendo
3
I Want to Break Free
4
We Will Rock You
5
Who Wants to Live Forever
6
Heaven for Everyone
7
We Are the Champions
8
Another One Bites the Dust
9
A Kind of Magic
10
I Want it All
11
Killer Queen
12
Somebody to Love
13
Radio GaGa
14
Under Pressure
15
Crazy Little Thing Called Love
16
The Show Must Go on
17
You're My Best Friend
18
These Are the Days of Our Lives
19
Save Me
20
One Vision
21
Somebody to Love (Live)
22
Don't Stop Me Now
23
It's a Beautiful Day
24
Bicycle Race
25
Breakthru

Nummer 25: Breakthru
Het intro was een deel van het door leadzanger Freddie Mercury geschreven "A New Life Is Born", dat nooit op een album werd uitgebracht. Vervolgens werd ervoor gekozen om er een nieuwe track van te maken voor het album "The Miracle", genaamd "Breakthru". Het vervolg van "Breakthru", de opvolger van "I Want it All", werd door drummer Roger Taylor geschreven. "Breakthru" haalde in Nederland een vierde plaats in 1989 en het werd ook in Engeland een top 10-hit. In de Verenigde Staten flopte het echter.

Nummer 24: Bicycle Race
Tijdens de opnames van het album "Jazz" verbleef Queen in een hotel in Frankrijk. De band had in dat hotel zicht op de Tour de France in 1978 en dat inspireerde Freddie Mercury om "Bicycle Race" te schrijven. Het werd de eerste single van het album "Jazz" en het wist in 1978 een zevende plaats te halen in Nederland. In Engeland wist het de top 10 niet te halen en in de Verenigde Staten eindigde het slechts op #24. De videoclip van "Bicycle Race" is wegens een bicycle race van naaktmodellen redelijk controversieel en hij werd daardoor in verschillende landen verbannen op de TV.

Nummer 23: It's a Beautiful Day
Deze track werd nooit op single uitgebracht, maar is toch een klassieker geworden. Freddie Mercury nam dit lied in 1980 als improvisatie voor het album "The Game", maar verder dan dat was het nog nooit gekomen. In 1995, vier jaar na Mercury's overlijden, besloot John Deacon er een volwaardige albumtrack van te maken en kwam het op het album "Made in Heaven". "It's a Beautiful Day" is vooral bekend in Nederland wegens het gebruik in een commercial van Lenie 't Hart, een zeehondencrèche in Pieterburen.

Nummer 22: Don't Stop Me Now
Freddie Mercury schreef "Don't Stop Me Now" in Zwitserland en uiteindelijk werd het gekozen als tweede single van het album "Jazz". De tracks van het album variëren enorm qua sound, maar een jazztrack zit er opvallend genoeg niet tussen. "Don't Stop Me Now" was de laatste hit van het album en het haalde de veertiende plaats in Nederland. In Engeland werd "Don't Stop Me Now" succesvoller dan eerste single "Bicycle Race", wat redelijk ongewoon was voor een tweede single van een Queen-album.

Nummer 21: Somebody to Love (Live)
Op 20 april 1992 vond een waar eerbetoon voor Freddie Mercury plaats in het Wembley Stadium in Londen. The Freddie Mercury Tribute Concert werd voorzien van talloze bekende artiesten als U2, Metallica, Guns N' Roses, David Bowie, Elton John en George Michael. Laatstgenoemde bracht met de nog levende bekendleden van Queen "Somebody to Love" ten gehore en die live-uitvoering werd een jaar later uitgebracht op single. Het haalde de eerste plaats in Engeland, in tegenstelling tot het origineel in 1976. In Nederland werd de vijfde plaats bereikt.

Nummer 20: One Vision
De eerste single van het album "A Kind of Magic" werd "One Vision". De track werd door alle leden van Queen in 1985 geschreven naar aanleiding van hun optreden op Live Aid eerder dat jaar (miljoenen delen één visie voor een betere wereld). Ondanks dit serieuze onderwerp eindigt het lied met fried chicken, wat Freddie Mercury verzon. Hij was voor de grap teksten aan het bedenken tijdens de opname, toen het lied nog niet compleet was, die allesbehalve in de geest van het lied pasten, onder meer geïnspireerd door een Chinees menu: One shrimp, one pwarn, one clam, one chicken. Die zin werd uiteindelijk niet in de track opgenomen, omdat dat wel heel misplaatst zou zijn geweest met betrekking tot de boodschap (Live Aid: evenement dat de honger in Ethiopië onder de aandacht bracht). De plaat, die werd uitgebracht voordat het album klaar was, haalde in 1985 de top 10 in Engeland, maar in Nederland kwam het niet verder dan #21.

Nummer 19: Save Me
De ballad "Save Me", geschreven door Brian May, is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste single van Queen waarin een synthesizer is gebruikt. "Save Me" werd de tweede single van het album "The Game", na "Crazy Little Thing Called Love". "Save Me" wist de top 10 niet te halen in Engeland, maar werd wel een nummer 5-hit in Nederland. Brian May schreef "Save Me" naar aanleiding van een geëindigde relatie van een vriend van hem. Gitarist Brian May nam in deze plaat ook de rol van pianist voor zijn rekening.

Nummer 18: These Are the Days of Our Lives
Op 30 mei 1991 werd de videoclip van "These Are the Days of Our Lives" opgenomen. Opvallend was de wit geschminkte Freddie Mercury, die dit onderging om de fysieke symptomen van AIDS verborgen te houden. De plaat werd geschreven door Roger Taylor, die terug begon te kijken op zijn leven toen hij vader werd. De fysieke gesteldheid van Freddie Mercury gaf deze plaat echter een compleet andere betekenis. De plaat werd eind 1991 uitgebracht als dubbele A-kant met het opnieuw uitgebrachte "Bohemian Rhapsody" en haalde de tweede plaats in Nederland. In Engeland wist de single wel de eerste plaats te halen. De opbrengst van "Bohehiam Rhapsody / These Are the Days of Our Lives" ging naar AIDS-onderzoek.

Nummer 17: You're My Best Friend
"You're My Best Friend" was de tweede single van het album "A Night at the Opera" en kreeg daarmee de ondankbare taak om het enorme succes van "Bohemian Rhapsody" een goed vervolg te geven. "You're My Best Friend" werd geschreven door John Deacon, wiens wens het was om een lied te schrijven met een elektrische piano. Freddie Mercury zou die piano dan bespelen, maar hij weigerde. Zo besloot Deacon het zelf te leren. "You're My Best Friend" haalde in 1976 de negende plaats in Nederland en ook in Engeland haalde het de top 10.

Nummer 16: The Show Must Go On
"The Show Must Go On" werd geschreven door Brian May in de wetenschap dat Freddie Mercury binnen een niet al te lange tijd zou sterven aan AIDS. Het was de laatste track van het album "Innuendo", wat het laatste album leek te zijn toen Freddie Mercury op 24 november 1991 overleed aan de gevolgen van zijn ziekte. Ten tijde van zijn overlijden stond "The Show Must Go On" nog in de hitlijsten. In Nederland wist de plaat, inmiddels postuum in het geval van Mercury, de zevende plaats te bereiken. In Engeland wist het de top 10 niet te bereiken.

Nummer 15: Crazy Little Thing Called Love
De eerste single van het album "The Game" werd voorzien van een Elvis Presley-achtige rock-'n-rollsound. "Crazy Little Thing Called Love" klonk dan ook compleet anders dan al het andere materiaal van Queen, maar de vernieuwing viel in de smaak bij het grote publiek. "Crazy Little Thing Called Love" werd in 1979 de derde nummer 1-hit voor Queen in Nederland. Ook in de Verenigde Staten werd de eerste plaats bereikt, terwijl de plaat in Engeland op #2 bleef steken. "Crazy Little Thing Called Love" werd geschreven door Freddie Mercury, die voor het eerst in zijn repertoire gitaar ging spelen.

Nummer 14: Under Pressure
De vierde Nederlandse nummer 1-hit en de tweede Britse nummer 1-hit voor Queen was in 1981 een feit. "Under Pressure" was een samenwerking met David Bowie, waardoor Queen voor het eerst een hit scoorde in samenwerking met een andere act. "Under Pressure" werd grotendeels geschreven door Freddie Mercury, maar de iconische baslijn was een idee van bassist John Deacon. Na dat idee namen de bandleden een pizza en vervolgens gingen de mannen weer verder, maar Deacon was het idee alweer vergeten. Het was aan Roger Taylor te danken dat de baslijn er alsnog in kwam. "Under Pressure" was de eerste single van het album "Hot Space" en de eerste van vijf nummer 1-hits in Nederland voor David Bowie. In 1990 verwerkte rapper Vanilla Ice de baslijn in zijn hit "Ice Ice Baby", dat wereldwijd een nummer 1-hit. Een Rah Mix haalde in 1999 nog de negentiende plaats in Nederland.

Nummer 13: Radio Ga Ga
De vijfde Nederlandse nummer 1-hit voor Queen was "Radio Ga Ga" de eerste single van het album "The Works". Roger Taylor werd bij het schrijven van "Radio Ga Ga" geinspireerd door Felix, de zoon die hij kreeg met zijn toenmalige Franse vrouw. Op 3-jarige leeftijd wilde hij met radio, caca! duidelijk maken dat de radio slecht was. "Radio Ga Ga" was een vorm van kritiek op de radio, die steeds meer gecommercialiseerd waren en achter elkaar dezelfde tracks draaiden. "Radio Ga Ga" haalde in Engeland net niet de eerste plaats in 1984, in tegenstelling tot in Nederland. De Amerikaanse popzangeres Stefani Germanotta scoorde haar hits onder de naam Lady GaGa, geïnspireerd door "Radio Ga Ga".

Nummer 12: Somebody to Love
"Somebody to Love" was de eerste single van het album "A Day at the Races", opvolger van het zeer succesvolle "A Night at the Opera". "Somebody to Love" werd geschreven door Freddie Mercury over een man die aan God vraagt waarom hij maar geen liefde kan vinden, ondanks hard werken. "Somebody to Love", gekenmerkt door een gospelkoor, wist in Nederland de eerste plek te bereiken in 1977 en in Engeland eindigde de plaat op plek twee. Het werd de tweede nummer 1-hit voor Queen in Nederland na "Bohemian Rhapsody".

Nummer 11: Killer Queen
Met "Killer Queen" debuteerde Queen in 1974 in de hitlijsten. "Killer Queen" was de eerste single van het album "Heart Attack" en het werd geschreven door Queen. Opmerkelijk is de tweede zin van het lied: 'Let eat them cake' she said, just like Marie-Antoinette. Er is namelijk geen enkel bewijs dat die zin van Marie-Antoinette afkomstig was, een Franse filosoof is waarschijnlijker. "Killer Queen" wist de derde plaats te halen in Nederland, in Engeland piekte het een plaats hoger.

Nummer 10: I Want it All
"I Want it All" werd de eerste single van het album "The Miracle", opvolger van "A Kind of Magic". In de tussenliggende periode was Brian May in een depressie beland na het stranden van zijn eerste huwelijk en kreeg Freddie Mercury te horen dat hij leed aan AIDS. "I Want it All" werd geschreven door Brian May en is mede geïnspireerd door de slagzin van de tweede vrouw van May, Anita Dobson (I want it all and I want it now!). "I Want it All" wist in 1989 de tweede plaats te bereiken in Nederland, achter "Me, Myself and I" van De La Soul en later "No More Boleros" van Gerard Joling. In Engeland werd "I Want it All" een nummer 3-hit.

Nummer 9: A Kind of Magic
"A Kind of Magic", de tweede single van het gelijknamige album, werd geschreven door Roger Taylor voor de fil Highlander. Naast de uitspraak A kind of magic van acteur Christophe Lambert, bevat het lied meer verwijzingen naar de film, zoals One prize, one goal, No mortal man en There can be only one. "A Kind of Magic" was het eerste album van Queen met dezelfde titel als één van de tracks van het album. Een derde plaats in Engeland en een vierde plaats in Nederland in 1986 was de waardering voor "A Kind of Magic".

Nummer 8: Another One Bites the Dust
Zonder twijfel één van de meest opmerkelijke tracks van Queen, vanwege de betekenis van Another one bites the dust in het door John Deacon geschreven lied. Als die zin namelijk achterstevoren gespeeld wordt, komt er Decide to smoke marijuana, It's fun to smoke marijuana of Start to smoke marijuana uit. Doordat het gebruik van één van deze zinnen deze track controversieel (dus minder toegankelijk) zou maken, werd de zin andersom gebruikt. "Another One Bites the Dust", de vierde single van het album "The Game", haalde in Nederland plaats 14 en in de Verenigde Staten werd het een nummer 1-hit.

Nummer 7: We Are the Champions
Bij sportevenementen wordt er vaak beroep gedaan op "We Are the Champions", dat door Freddie Mercury werd geschreven. Mercury was met zijn gedachte bij voetbal toen hij dit lied schreef. "We Are the Champions" was in een dubbele A-kant met "We Will Rock You" de eerste single van het album "News of the World" uit 1977 en het haalde de tweede plaats in de Nederlandse hitlijsten, achter "'t Smurfenlied" van Vader Abraham. Dezelfde positie werd in Groot-Brittannië bereikt. In 1992 werd de live-versie van "We Will Rock You / We Are the Champions", opgenomen op Wembley in 1986, opnieuw uitgebracht en haalde het de twaalfde plaats in Nederland. Twee jaar later stond de studioversie nog op #32, ter gelegenheid van het Wereldkampioenschap voetbal 1994.

Nummer 6: Heaven for Everyone
"Heaven for Everyone" werd door Roger Taylor geschreven voor het album "Shove It" van The Cross, met Freddie Mercury in de ene versie als achtergrondzanger en in de andere versie als leadzanger. In 1995 werd de plaat opnieuw geproduceerd voor het album "Made in Heaven", het laatste studioalbum van Queen en postuum uitgebracht in het geval van Freddie Mercury. "Heaven for Everyone" heeft de tweede plaats weten te bereiken in Engeland en een plaats lager in Nederland. Daarmee was het de laatste top 10-hit voor Queen in de Top 40.

Nummer 5: Who Wants to Live Forever
De film Highlander bevat een scene waarin Connor Macleod (Christopher Lambert) zijn stervende vrouw Heather (Biettie Edley) omarmt. In zijn armen stierf Heather. Queen was gevraagd om Highlander te voorzien van een soundtrack en Brian May schreef, geïnspireerd door deze scene, "Who Wants to Live Forever". In 1986 flopte "Who Wants to Live Forever", maar het haalde de twaalfde plaats in de Top 40 toen de plaat in 1992 opnieuw werd uitgebracht. In 1996 wist de Duitse dance-act Dune een top 10-hit te scoren met een klassiek getinte cover, die verder niets met dance te maken had.

Nummer 4: We Will Rock You
Deze track werd geschreven door Brian May en stond werd op het album "News of the World" opgevolgd door "We Are the Champions". Radiodiskjockeys ontdekten echter dat "We Are the Champions" perfect aansloot op "We Will Rock You", zodat die twee tracks geregeld achter elkaar gedraaid worden. Zo werd "We Are the Champions / We Will Rock You" één single en heeft "We Will Rock You" dezelfde prestaties geleverd in de hitparades als "We Are the Champions", met uitzondering van 1994. Toen werd enkel "We Are the Champions" opnieuw uitgebracht. In 2000 haalde een remake met Five de twintigste plaats in Nederland.

Nummer 3: I Want to Break Free
De zesde en laatste nummer 1-hit van Queen in Nederland. "I Want to Break Free" werd geschreven door John Deacon en het werd de tweede single van "The Works", na "Radio Ga Ga". "I Want to Break Free" is onlosmakelijk verbonden met de videoclip, waarin Brian May het schoolmeisje is met roze pantoffels, een gestrikte Roger Taylor de afwas doet en John Deacon het oude omaatje is dat haar benen moet optillen als Freddie Mercury aan het stofzuigen is. "I Want to Break Free" werd in Nederland een nummer 1-hit in 1984 en in Engeland haalde het de derde plaats. In 1992 werd "I Want to Break Free" gezongen door Lisa Stansfield tijdens het concert ter ere van Freddie Mercury. Als verwijzing naar de videoclip kwam Stansfield met een stofzuiger op en droeg ze krulspelden in haar haar.

Nummer 2: Innuendo
"Innuendo" werd de eerste single van het gelijknamige album van Queen. Het album werd in 1991 uitgebracht, het jaar dat Freddie Mercury niet van begin tot eind zou meemaken. "Innuendo" is geschreven door Freddie Mercury en Roger Taylor, die werden geïnspireerd door Led Zeppelin en met name de track "Kashmir". Opvallend is dat de Spaanse gitaarsolo niet voor de rekening van Brian May werd genomen, maar door Yes-gitarist Steve Howe. "Innuendo" werd in 1991 de derde nummer 1-hit van Queen in thuisland Engeland en in Nederland werd de vierde plaats bereikt. In de videoclip van "Innuendo" was Freddie Mercury niet te zien, omdat hij op dat moment al ernstig ziek was. In de clips van "I'm Going Slightly Mad" en "These Are the Days of Our Lives" zou Mercury nog wel te zien zijn.

Nummer 1: Bohemian Rhapsody
"Bohemian Rhapsody" domineert vandaag de dag menig allertijdenlijst van de Nederlandse radiostations. Het werd de eerste single van het album "A Night at the Opera" en Freddie Mercury was verantwoordelijk voor de songtekst. "Bohemian Rhapsody" was ook de allereerste single van Queen die voorzien werd van een videoclip. Die clip werd speciaal gemaakt voor Top of the Pops, omdat de leden dit lied ongeschikt vonden om live te zingen en daarnaast was Queen te druk bezig met touren. "Bohemian Rhapsody" werd in Nederland haalde het de eerste plaats, in Engeland stond het daar negen weken - een record.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten