donderdag 19 juni 2014

Céline Dion - Pour que tu m'aimes encore

In Frankrijk bleef deze plaat twaalf weken op de eerste plaats, in Wallonië vijftien weken. Dan gaat het veruit in de meeste gevallen om een Franstalige plaat en dat is ook bij "Pour que tu m'aimes encore" van Céline Dion het geval. Het bijzondere aan deze plaat is echter dat het ook in de rest van Europa, waaronder in Engeland en Ierland, een top 10-hit werd. In Nederland werd de derde plaats bereikt en daarmee was het de eerste Franstalige top 3-hit sinds "Dur dur d'être bébé!" van Jordy uit 1993. "Pour que tu m'aimes encore" was zo'n hype, dat een Nederlandstalige cover ongeveer gelijktijdig een grote hit werd.
Op de Franse toer
Hoewel 1998 het jaar was waarin Céline Dion de wereld veroverde met "My Heart Will Go on", mag 1995 ook als een zeer succesvol jaar voor de Canadese zangeres worden bestempeld. Ze scoorde in Nederland haar eerste nummer 1-hit met "Think Twice" en later dat jaar stond ze wekenlang in de Top 40 met "Pour que tu m'aimes encore". Het was de eerste single van het album "D'eux", het bestverkochte Franstalige album aller tijden. "Pour que tu m'aimes encore" was de enige serieuze hit van Céline Dion die ze in het Frans zong.

Jean-Jacques Goldman
"Pour que tu m'aimes encore" is geschreven en geproduceerd door Jean-Jacques Goldman, dat in 1991 een bescheiden hitje scoorde als lid van het trio Fredericks, Goldman & Jones met "Nuit". In 1996 was hij de man achter het succes van "Aïcha" van Khaled, dat in de versie van Outlandish een nummer 1-hit werd in 2003. Hij kreeg met het schrijven van "Pour que tu m'aimes encore" ook credits voor "Omdat ik zo van je hou" van Gordon, waardoor hij op vier top 10-hits staat in Nederland.

"Omdat ik zo van je hou"
De Amsterdamse zanger Cornelis Willem Heuckeroth, beter bekend als Gordon, kwam op 2 september 1995 binnen in de Top 40 met "Omdat Ik Zo van Je Hou". Dat was nota bene een week eerder dan wanner het origineel, "Pour que tu m'aimes encore" van Céline Dion, zijn entree maakte in de Top 40. Opvallend, maar geen unicum: "Stan" van Eminem en Dido was in 2000 al een hit geworden toen "Thank You" van Dido (waarvan het eerste couplet in het refrein van "Stan" op werd genomen) een jaar later in de hitlijsten kwam. Andere bekende voorbeelden waren "La Isla Bonita", dat in 1987 eerder een hit werd voor Micaela dan voor Madonna, en "I'm a Believer". Dat werd in 1967 een grote hit voor The Monkees en pas in 1971 haalde het origineel van Neil Diamond de Top 40.

Monsterhit 2.0
"Pour que tu m'aimes encore" haalde op 4 november 1995 de derde plaats in de Top 40. Daarmee was het de tweede top 3-hit voor Céline Dion na "Think Twice" eerder in 1995. Daarmee was Céline Dion de tweede zangeres die met meerdere platen minimaal 20 weken in de Top 40 stond. De eerste was Corry Konings, die in 1990 20 weken in de Top 40 stond met "Mooi Was Die Tijd", terwijl ze in 1971 een record vestigde door met de Rekels 41 jaar in de Top 40 te staan met "Huilen Is voor Jou Te Laat". Dat record werd pas dit jaar verbroken door "Happy" van Pharrell Williams, dat momenteel voor de 44ste week genoteerd staat in de Top 40. In Engeland haalde de plaat de zevende plaats, extreem hoog voor een niet-Engelstalige plaat. Ook in Zweden, Ierland en Vlaanderen haalde de plaat de top 10 en in Frankrijk en Wallonië zelfs de eerste plaats.

Na "Pour que tu m'aimes encore" kwamen er geen hits meer van het album "D'eux". Céline Dion heeft na deze monsterhit nog talloze successen geboekt, waarvan "Tell Him" (1997) en "My Heart Will Go on" (1998) nummer 1-hits werden. Laatstgenoemde was de grootste hit van 1998 en stond maar liefst tien weken op de eerste plek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten