vrijdag 20 juni 2014

Snow - Informer

Snow mag dan wel een bescheiden hitje hebben gescoord met "Girl I've Been Hurt" uit 1993, voor velen staat hij vandaag de dag bekend als eendagsvlieg. De enige serieuze hit die hij heeft gescoord, stamt uit eerder dat jaar. Toen wist de Canadese reggaemuzikant alle hitlijsten over de hele wereld te bestormen met "Informer". Ook Nederland moest eraan geloven, maar René Klijn en Haddaway wisten te voorkomen dat de hit ook in ons land de hoogste notering zou gaan bereiken. Die missie was in talloze andere landen daarentegen wel geslaagd.

Snow
Op 30 oktober 1969 werd Darrin Kenneth O'Brien geboren in het Canadese Toronto. Op zijn zestiende verhuisde hij naar Ajax, eveneens een stad in de provincie Ontario. Daar ontwikkelde hij zijn eigen muziekstijl, die reggae en dancehall combineert met popmuziek. In 1988 ontmoette hij DJ Marvin Prince op een feest. Hij noemde O'Brien Superb Notorious Outrageous Whiteboy en zo onstond zijn artiestennaam Snow. Marvin Prince stelde hem voor aan MC Shan, die aan de basis lag van de doorbraak van Snow. Snow ondertekende vervolgens een contract bij East West Records en onder dat label bracht hij zijn debuutalbum "12 Inches of Snow" uit.

"Informer"
In 1989 werd Snow in Toronto veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens twee pogingen tot doodslag. Gedurende dat jaar werden de daden verklaard als "agressieve aanvallen" en werd Snow vrijgesproken. Dat voorval werd verwerkt in het lied "Informer". Dat lied heeft Snow geschreven in samenwerking met MC Shan en Edmond Leary. MC Shan nam ook de productie en één couplet voor zijn rekening. De bijbehorende videoclip wordt voorzien van ondertiteling wegens de snelle manier van rappen van Snow, waardoor de tekst voor de luisteraar nagenoeg onverstaanbaar is.

Wereldhit
"Informer" stond in de Verenigde Staten liefst zeven weken bovenaan. Ook in Australië, Duitsland, Finland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Spanje, Zweden en Zwitserland werd de eerste plaats bereikt. In Engeland piekte de plaat op #2, waarnaar het tot twee keer toe steeg. Tijdens het tweede moment op #2 stond er een andere plaat op #1 dan tijdens het eerste moment. In Nederland had Snow eveneens met twee boosdoeners te maken die hem de eerste plaats afnamen. In de United World Chart stond "Informer" liefst acht weken op #1, waardoor het tot de grootste hits van dat jaar behoort.

Snow gleed af
Na "Informer" hebben we nauwelijks meer iets vernomen van Snow of het moet opvolger "Girl I've Been Hurt" zijn. Dat werd nergens ter wereld een top 10-hit en na deze plaat bleef Snow verstoken van hits. Het gevolg daarvan is dat vrijwel niemand bij het horen van de naam Snow nog denkt aan deze Canadese hiphopper, maar de plaat "Informer" doet menig belletje waarschijnlijk weer rinkelen. Dan weet men met een beetje geluk weer een korte periode wie Snow was...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten