woensdag 18 juni 2014

Elton John - Your Song

Vandaag de dag behoort Elton John tot de absolute legendes in de popmuziek. Met maar liefst negen hits wist hij de eerste plaats te halen in de Verenigde Staten, één meer dan in Groot-Brittannië. In Nederland was het vijf keer raak. In Engeland scoorde hij 71 hits, in de Verenigde Staten 56 stuks en in Nederland 30. Wat voor elke gevestigde artiest geldt, gold ook voor Elton John: in de tijd dat hij nog net aan de weg timmerde, moest hij op eigen kracht (dus zonder een goed gevulde fanbase) beginnen met het veroveren van de hitlijsten en wachten op een klapper die hem naamsbekendheid zou gaan geven. Die klapper werd "Your Song", een grote hit in 1971.
Elton John
Elton John werd op 25 maart 1947 geboren als Reginald Kenneth Dwight in Pinner, dat tegenwoordig een wijk is in het district Harrow in Groot-Londen. Op 15-jarige leeftijd werd hij weekendpianist in een nabijgeleden pub. Later werd hij een liedjesschrijver en in 1967 vormde hij een duo met de toen 17-jarige Bernie Taupin en dat duo zou de rest van de carrière van Elton John in stand blijven. Eén van de eerste daden van het duo was het schrijven van "Your Song", dat Elton John in 1971 naamsbekendheid gaf.

'Jeugdig en naïef'
"Your Song" is een gevoelige liefdesballade die beschikt over de krachtige vocalen van Elton John en daarnaast enkel een piano. Taupin omschreef de tekst in 1989 in een interview met Music Connection als 'één van de meest jeugdige en naïeve songteksten in ons gehele repertoire'. Daarbij dient echter de aantekening gemaakt te worden dat hij 39 jaar was tijdens het interview en 17 jaar toen hij "Your Song" schreef. In datzelfde interview legde hij dan ook uit dat zijn echte gevoelens tot uitdrukking kwamen in "Your Song". Op latere leeftijd gingen de liefde-geörienteerde liederen die hij schreef meer over verbroken huwelijken en hoe het verder moest met de kinderen.

Revolutionair
"Your Song" was een zeer vernieuwende plaat in die tijd. Het karakter (kleinschalig lied, krachtige vocalen, piano (of gitaar) op de achtergrond) bracht een revolutie op gang na het Beatles-tijdperk, dat in 1970 eindigde. John Lennon omschreef Elton John als the first new thing that happened since we (The Beatles) happened. Singer/songwriters James Taylor en Carole King waren geïnspireerd door "Your Song" en maakten vervolgens zelf muziek volgens het karakter van de inspiratiebron. In Engeland waren ze daarmee succesvol, in Nederland minder.

In de hitlijsten
"Your Song" werd wereldwijd de eerste hit, maar opmerkelijk genoeg niet in Nederland. Daar had Elton John eind 1970 al een bescheiden hit met "Border Song", maar die plaat is inmiddels in de vergetelheid geraakt, in tegenstelling tot "Your Song". In de Verenigde Staten, in Groot-Brittannië en in Nederland werd de plaat een top 10-hit. In Nederland bleef de ballad op #10 steken op 6 maart 1971 en na vijf weken was de plaat alweer verdwenen. "Your Song" was in Nederland de eerste van elf top 10-hits.

Verdere verloop
Tot 1976 wisselde Elton John bescheiden hitjes af met flops, maar toen werd met Kiki Dee de hit "Don't Go Breaking My Heart" gescoord, dat tot de tweede plaats reikte. Later zou hij met vier hits één plaats hoger komen, namelijk met "Nikita" (7 weken in 1985), "Don't Let the Sun Go Down on Me" (live-uitvoering met George Michael van John's #24-hit uit 1974; 8 weken in 1992)*, "Something about the Way You Look Tonight / Candle in the Wind 1997" (5 weken in 1997) en "Sorry Seems to Be the Hardest Word" (nieuwe versie met Blue van John's #14-hit uit 1976; 5 weken in 2003). Maar zijn carrière kwam grotendeels op gang door "Your Song".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten