woensdag 25 juni 2014

Spin Doctors - Two Princes

Popmuziek is misschien wel het meest gebruikte middel ter ondersteuning van een commercial. Peugeot 307 maakte enkele jaren geleden in een commercial gebruik van "Two Princes", dat in 1993 een grote hit was voor Spin Doctors. Zo'n grote hit, dat de Spin Doctors een nieuwe versie gingen opnemen voor Sesame Street, de Amerikaanse versie van Sesamstraat. Als de doorbraak zo'n grote hit is, is het volgens de regels onmogelijk om het succes ook maar enigszins te evenaren. Die regel ging voor Spin Doctors ook op, waardoor die band voor altijd de band zal zijn van "Two Princes".

Spin Doctors
Spin Doctors werd opgericht in 1988 en opgeheven in 1999, maar sinds 2001 bestaan ze weer. Spin Doctors bestaan nu uit dezelfde leden als tijdens de oprichting en tijdens de doorbraak met "Two Princes". De bezetting bestaat uit leadzanger Chris Barron, gitarist Eric Schenkman, bassist Mark White en drummer Aaron Comess. In 1991 brachten Spin Doctors hun debuutalbum "Pocket Full of Kryptonite" uit, waarvan "Little Miss Can't Be Wrong" de eerste single werd. Het flopte genadeloos, in tegenstelling tot opvolger "Two Princes", onder meer bekend wegens zijn drumintro.

"Two Princes"
In "Two Princes" vraagt leadzanger Barron, die de rol van een arme prins speelt, of een meisje met hem wil trouwen in plaats van met een rijke prins. Zo is "Two Princes" één van de vele platen van Spin Doctors waarin Barron de rol van underdog op zich neemt. "Two Princes" staat op #41 in de Top 100 Greatest Songs of the 90's van VH1, maar muziekblad Blender zette de plaat op #21 in de Top 50 Worst Songs Ever. De successen liegen niet: "Two Princes" haalde in Nederland de tweede plaats achter "(I Can't Help) Falling in Love with You" van UB40 en in Engeland werd de derde plaats bereikt. In de Verenigde Staten reikte het tot plaats zeven.

Na "Two Princes"
Spin Doctors slaagden er niet in om aan de top te blijven. "Little Miss Can't Be Wrong" werd opnieuw uitgebracht en ditmaal wist het de Top 40 wel te bereiken, maar de 27ste plaats verraadde al enigszins dat Spin Doctors geen blijvertje zouden zijn. Dat was dan ook niet het geval, ondanks het feit dat de band nog steeds bestaat in dezelfde samenstelling als tijdens "Two Princes".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten