dinsdag 17 juni 2014

Krezip - All My Life

We zitten rond de jaarwisseling 2007/2008. De Tilburgse band Krezip heeft eerder dit jaar het album "Plug It In" uitgebracht, het vierde album van leadzangeres Jacqueline Govaert en haar collega's. Na "Plug It In & Turn Me on" en "Play This Game with Me" is "All My Life" de derde single van het album en de plaat scoort voortreffelijk. Na de doorbraak met "I Would Stay" was geen enkele plaat van Krezip zo succesvol geweest. Geen mens zal momenteel vermoeden dat de Brabanders volgend jaar bekend zullen maken dat Krezip gaat stoppen.

Groot succes
"All My Life" was de derde single van "Plug It In", dat eerder in 2007 werd uitgebracht. De eerste single werd "Plug It In & Turn Me on" en die plaat liet de vernieuwde sound van Krezip horen. De track was meer disco- en new wave-geörienteerd dan de tracks op de voorgaande albums van Krezip, evenals opvolger "Play This Game with Me". Het beperkte succes van "Plug It In & Turn Me on" (#21 in de Top 40) en het falen van "Play This Game with Me" (bleef steken in de Tipparade) leek uit te wijzen dat de nieuwe sound niet aansloeg en dat het grote publiek weer verlangde naar de oude pop/rocksound. De derde single "All My Life" was een pianoballad in de lijn van "I Would Stay" en deze sloeg plotseling wel aan.

Hulp uit Zweden
Krezip heeft voor "All My Life" en meer tracks van het album "Plug It In" de hulp opgeroepen van Zweedse muzikanten en producers. "Felix Rodriguez" en "Jesper Anderberg", resp. gitarist en pianist van de Zweedse rockband The Sounds, schreven mee op "All My Life", terwijl Peter Månsson en Abel Dahdal de plaat produceerden. Waar The Sounds voor het grote Nederlandse publiek een onbekende band is, hebben Rodriguez en Anderberg zich op de kaart gezet als schrijvers van een grote Nederlandse hit. Tot een vervolg kwam het niet voor de heren, misschien mede doordat Krezip een jaar later bekendmaakte te gaan stoppen.

In de Top 40
"All My Life" kwam op 1 december 2007 binnen in de Top 40. Daarmee was het de derde Top 40-hit met die titel en wederom ging het om een zoetsappige ballade, wat ook in het geval van Linda Ronstadt en Aaron Neville (#27 in 1991) en K-Ci & JoJo (#1 in 1998) het geval was. Gestaag steeg "All My Life" omhoog en op 12 en 19 januari 2008 werd met een zevende plaats de hoogste positie bereikt. Het was na "I Would Stay" (#1 in 2000) en "Out of My Bed" (#9 in 2005) de derde top 10-hit van Krezip, op een totaal van acht Top 40-hits. De concurrentie bleek met "Apologize" van Timbaland en OneRepublic, "Don't Stop the Music" van Rihanna, "No One" van Alicia Keys, "Cry for You" van September, "Uninvited" van Freemasons en Bailey Tzuke en "Eén Wereld" van Jeroen van der Boom echter te sterk voor een hogere notering. "All My Life" stond wel een verdienstelijk aantal van negentien weken in de Top 40.

Het einde van Krezip
Na "All My Life" scoorde Krezip begin 2008 een bescheiden hit met The Korgis-cover "Everybody's Gotta Learn Sometime". In de herfst van 2008 maakten de leden van Krezip bekend te gaan stoppen met de band. Als afscheidscadeau werd het verzamelalbm "Best of Krezip" uitgebracht, met "Go to Sleep" en "Sweet Goodbyes" als hitsingles. Laatstgenoemde werd in 2009 een monsterhit, waardoor Krezip op het hoogtepunt stopte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten