maandag 16 juni 2014

George Harrison - Got My Mind Set on You

Het tijdperk 1963-1970 staat ook wel bekend als het tijdperk waarin de hele wereld in de ban was van The Beatles. De schok was dan ook groot toen de band in 1970 besloot uit elkaar te gaan. George Harrison was de allereerste Beatle die een succesvolle solohit scoorde. Met "My Sweet Lord" scoorde hij over de hele wereld een nummer 1-hit. In de Verenigde Staten was hij de eerste én de laatste Beatle die de koppositie veroverde, want in 1987 wist hij de Billboard Hot 100 aan te voeren met zijn laatste hit, "Got My Mind Set on You". Het was de eerste single van het album "Cloud Nine".

Terug van weggeweest
"Cloud Nine" was het eerste studioalbum dat George Harrison uitbracht sinds "Gone Troppo" in 1982. Dat laatste album leverde geen enkele hit op, waardoor de laatste hit voorafgaand aan het album "Cloud Nine" uit 1981 stamt. Het was "All Those Years Ago", dat hij opnam naar aanleiding van de dood van John Lennon in 1980, met wie hij speelde in The Beatles. Na dat album liet Harrison niets meer van zich horen, waardoor de verrassing groot was toen hij plotseling met "Cloud Nine" op de proppen kwam. Misschien was het ook de verrassing waardoor hij voor het eerst sinds jaren een grote hit scoorde met de eerste single van dat album, maar "Got My Mind Set on You" staat vandaag de dag nog steeds bekend als een klassieker.

Cover
"Got My Mind Set on You" werd geschreven door de Amerikaan Rudy Clark voor de Afro-Amerikaanse R&B-zanger James Ray (1941-196?)* in 1962. In 1963 bracht Harrison een bezoekje aan zijn zus in Illnois en toen kocht hij de single. Jaren later, toen hij al aan het schrijven was voor het album "Cloud Nine", schoot die plaat hem weer te boven en hij besloot de plaat te coveren. "Got My Mind Set on You" werd geproduceerd door Jeff Lynne, leider van Electric Light Orchestra. "Got My Mind Set on You" is dan ook allesbehalve in lijn met het eerdere werk van George Harrison, dat bekend stond om het gebruik van de meest ongebruikelijke muziekinstrumenten, gecombineerd met Indiase muziek. Veel fans van George Harrison hebben dan ook een hekel aan deze plaat, maar een ander publiek werd wel geïmponeerd en zodoende werd "Got My Mind Set on You" een grote hit.

In de hitlijsten
In de Verenigde Staten steeg "Got My Mind Set on You" naar de eerste plaats in de week dat zijn voormalige band The Beatles werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Ook in Australië werd de eerste plaats bereikt. In Engeland, het thuisland van George Harrison, piekte de plaat op #2, achter "China in Your Hand" van T'Pau. In Nederland werd in december 1987 de vierde plaats gehaald. Het werd daarmee de eerste top 10-hit voor Harrison sinds #9-hit "Ding Dong" uit 1975.
"Got My Mind Set on You" was de meeste succesvolle single van Harrison na het 1971-tijdperk, waarin "My Sweet Lord", "What Is Life" en "Bangla Desh" de eerste plaats haalden.

"Got My Mind Set on You" was de laatste hit voor George Harrison en de laatste grote hit voor een ex-Beatle. In 1997 werd bij George Harrison keelkanker geconstateerd en op 29 november 2001 overleed hij daaraan. George Harrison is 58 jaar geworden.



* wanneer James Ray overleed is onduidelijk. Volgens de meeste bronnen in 1962, 1963 of in 1964, anderen beweren dat hij later in de jaren '60 stierf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten