dinsdag 24 juni 2014

Dr. Hook & the Medicine Show - Sylvia's Mother

Shel Silverstein (1930-1999) was een zeer succesvolle Amerikaanse dichter en schrijver. Zijn fantasie heeft hem veel successen gebracht, maar het verhaal dat hij schreef voor het lied "Sylvia's Mother" van Dr. Hook & the Medicine Show was echt. De identiteit van Sylvia en haar moeder was lange tijd niet bekend bij het grote publiek, totdat de Nederlandse TV-maker Arjan Vlakveld in 2002 een reportage maakte voor het programma Top 2000 A Go Go, waar hij Sylvia en haar moeder sprak. Zo was het verhaal achter een grote hit uit 1972 plotseling wereldwijd bekend, want er was ook geen enkele Amerikaan die daar achter wist te komen.

Het verhaal
Shel Silverstein had een kortstondige relatie gehad met Sylvia Pandolfi en hij wilde weer contact met haar krijgen. Hij belde naar het huisnummer (er waren toen nog geen mobiele telefoons) en Sylvia's moeder (die niet Mrs. Avery heette, maar haar echte achternaam paste volgens Silverstein niet in de tekst) nam op. Ze vertelde Silverstein dat Sylvia was getrouwd met een Mexicaan en samen bouwden ze een nieuw leven op in Mexico.

De reportage
In 2002 ging Arjan Vlakveld voor het programma Top 2000 A Go Go, dat door de publieke omroep wordt uitgezonden op de dagen dat Radio 2 de Top 2000 uitzendt, op zoek naar Sylvia en haar moeder om het verhaal te horen. Hij kwam daar nadat hij een Amerikaanse vrouw sprak in de tuin van zijn broer. Zij verklaarde toen dat haar moeder op de Amerikaanse middelbare school werkte met Sylvia's mother. Zo zag Vlakveld materiaal voor een TV-reportage. De vrouw had een paar namen uitgewisseld met Vlakveld en uiteindelijk kwam hij uit bij Sylvia Pandolfi, museumdirectrice in Mexico City. Hij stelde Sylvia de vraag of zij de Sylvia was in "Sylvia's Mother" en Sylvia was verbaasd, want het verhaal was altijd persoonlijk gebleven (geholpen door de fictieve achternaam van haar moeder in het lied). Uiteindelijk kon hij een reportage maken in Mexico met Sylvia en ook met de moeder van Sylvia in het huis waar het telefoongesprek in het lied plaatsvond. Het telefoonnummer was nog altijd hetzelfde als ten tijde van het telefoongesprek. De reportage is hier te zien (helaas zonder ondertiteling).

Dr. Hook & the Medicine Show
De Amerikaanse band Dr. Hook & the Medicine Show werd in 1967 opgericht en bestond ten tijde van de doorbraak met "Sylvia's Mother" uit Raw Sawyer, Dennis Locorriere, George Cummings, John "Jay" David en Billy Francis. Sawyer en Locorriere wisselden elkaar af als leadzanger en beiden speelden ook gitaar. Verder kon Locorriere ook bassen en mondharmonica spelen. Cummings was de leadgitarist, Jay de drummer en Francis de toetsenist. Op "Sylvia's Mother" was Locorriere de leadzanger en zijn enigszins gebroken stem maakte van de plaat een grote hit.

Doorbraak
"Sylvia's Mother" was in 1972 de eerste single van Dr. Hook & the Medicine Show, ondanks dat de band al vijf jaar eerder werd opgericht. Het haalde de derde plaats in Nederland achter "Après Toi" van Vicky Leandros en "Memories" van Earth & Fire. In Engeland eindigde de plaat één plek hoger en in de Verenigde Staten werd de vijfde plaats bereikt. In Ierland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika werd "Sylvia's Mother" een nummer 1-hit. Het werd de eerste grote hit voor Dr. Hook en uiteindelijk de op twee na grootste in Nederland. In 1979 scoorde Dr. Hook (ingekort na 1973) namelijk een nummer 2-hit met "When You're in Love with a Beautiful Woman" en die prestatie werd in 1982 geëvenaard met "Baby Makes Her Blue Jeans Talk". In 1985 ging de band uit elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten