zondag 7 september 2014

De projecten van Rolf Ellmer en Markus Löffel

Waarschijnlijk rinkelt er geen belletje bij het lezen van de namen Rolf Ellmer (3 december 1960) en Markus Löffel (27 november 1966), maar in de dance-scene zijn het zeker gevestigde namen. Ellmer was in 1993 al medeverantwoordelijk voor een danceklassieker als lid van een andere dance-act, maar in samenwerking met Löffel boekte hij ook successen om u tegen te zeggen. Onder de pseudoniemen Jam El Mar (Ellmer) en Mark Spoon (Löffel) waren ze als Jam & Spoon in 1994 verantwoordelijk voor de danceklassieker "Right in the Night (Fall in Love with Music)", om later dat jaar een verdienstelijke hit te scoren met "Find Me - Odyssey to Anyoona". Als Tokyo Ghetto Pussy bestormden Ellmer en Löffel in 1995 weer de hitlijsten. Niet alleen de naam, maar ook het genre werd radicaal veranderd. Datzelfde gold in 2000 voor Storm, op het succesgedeelte na.




Dance 2 Trance
Waar het einde van de jaren '90 en het begin van de jaren '00 als de hoogtijdagen van de trance werden beschouwd, wist het duo Dance 2 Trance in 1993 een grote hit te scoren met "Power of American Natives", waar het dus zijn tijd ver vooruit was. De leden waren DJ Dag [Lerner] en Rolf Ellmer en voor "Power of American Natives" werd de hulp ingeschakeld voor zangeres Linda Rocco. Ook bij deze naam rinkelt er hoogstwaarschijnlijk geen belletje, maar zij vormde de groep zangers en zangeressen die het materiaal van Milli Vanilli daadwerkelijk inzongen. Zodoende had zij al de nodige ervaring buiten de schijnwerpers en van die ervaring kon ze in 1993 goed gebruik maken, toen ze "Power of American Natives" inzong, zonder daar credits voor te krijgen.
"Power of American Natives" wist in 1993 de tweede plaats te bereiken in de Top 40, achter "What Is Love" van Haddaway. De populariteit van de dancemuziek werd op 12 juni 1993 maar eens duidelijk, toen "Tribal Dance" van 2 Unlimited de derde plaats bezette achter Haddaway en Dance 2 Trance. Later in 1993 werd de Top 40 nog bereikt met "Take a Free Fall", maar hoger dan een schamele nummer 36 kwam het niet.

Jam & Spoon
Naast Dance 2 Trance had Rolf Ellmer ook verplichtingen voor Jam & Spoon. Na een tijdje waren die twee projecten niet meer te combineren en in 1995 hield Dance 2 Trance op te bestaan. Wat niet in de planning stond, was dat alle hits van Jam & Spoon toen al verleden tijd waren. In 1994 werd gedebuteerd met "Right in the Night (Fall in Love with Music)", dat de elfde plaats wist te bereiken, maar wel een klassiekertje is geworden.
De zang kwam op naam van Plavka Lonich, een Amerikaanse zangeres met Kroatische en Peruaanse roots. Plavka boekte in 1991 en in 1992 succesjes met "Move Any Mountain - Progen 91", "LSI" en "Ebeneezer Goode", als zangeres van de Duitse dance-act The Shamen. In 1994 sloeg ze de handen ineen met Jam & Spoon, met "Right in the Night (Fall in Love with Music)" als meest succesvolle resultaat, hoewel "Find Me - Odyssey to Anyoona" het met een achttiende plek zeker niet veel minder deed.
Waar laatstgenoemde vergeten lijkt, is "Right in the Night (Fall in Love with Music)" nog altijd een bekend product van de destijds immens populaire Eurodance. De plaat bevat een ronduit opmerkelijke sample van "Asturias", een werk uit 1890 van de Spaanse componist Isaac Albéniz (1860-1909). In combinatie met het ontbreken van rap was deze plaat dan ook een unieke verschijning binnen de Eurodance. Een simpel refrein, een begeleidende keyboardlijn met vijf akkoorden en een positieve tekst zijn de meest aanwezige kenmerken van de Eurodance die in "Right in the Night (Fall in Love with Music)" terug te vinden waren.

Tokyo Ghetto Pussy
De Eurodance begon in 1995 steeds minder populair te worden en de happy hardcore begon steeds meer te stijgen in populariteit. Om de populariteit vast te houden, moesten Ellmer en Löffel met de tijd meegaan en dat deden ze onder een andere naam, omdat de naam Jam & Spoon niet met happy hardcore geïdentificeerd kon worden. Onder de pseudoniemen Trancy Spacer (Ellmer) en Spacy Trancer (Löffel) werd de act Tokyo Ghetto Pussy gestart, Met dat project scoorden Ellmer en Löffel hun grootste hit met elkaar, want "I Kiss Your Lips" haalde in het najaar van 1995 de derde plaats achter "Gangsta's Paradise" van Coolio en L.V. en "Knockin'" van Double Vision. In Vlaanderen werd nog met "Everybody on the Floor (Pump It)" hoge ogen gegooid, maar in Nederland wisten Ellmer en Löffel onder die naam geen hits meer te scoren, onder meer vanwege de korte periode waarin happy hardcore populair was. Dat genre heeft met "I Kiss Your Lips" echter een succes opgeleverd waar "Right in the Night (Fall in Love with Music)" en "Find Me - Odyssey to Anyoona" bij lange na niet aan konden tippen.

Storm
Aan het einde van de jaren '90 begon de populariteit van Eurodance en happy hardcore nog verder te dalen en begon de trance steeds meer op te komen. Ellmer had al de nodige ervaringen opgedaan als lid van Dance 2 Trance en voor het eerst ging hij met Löffel een tranceduo vormen: Storm. Het project had echter bepaald geen commercieel karakter, waardoor het succes in de hitlijsten niet bepaald om over naar huis te schrijven was. Het debuut was "Storm", dat slechts de 34ste plaats bereikte in 1998. "Time to Burn" deed het in 2000 stukken beter met een 20ste plaats, maar de successen van Dance 2 Trance, Jam & Spoon en Tokyo Ghetto Pussy evenaren was teveel gevraagd voor Storm.

Overlijden Löffel
De successen van Rolf Ellmer en Markus Löffel waren in de hitlijsten achterwege, maar in de trancewereld waren ze nog altijd zeer succesvol. De klap was dan ook groot toen bekend werd dat Löffel op 11 januari 2006 dood werd aangetroffen in zijn hotel in Berlijn. Hij was in zijn laatste jaren vaak negatief in het nieuws vanwege drugsgebruik en naar verwachting veroorzaakte dat de hartinfarct die hem fataal werd. Jam & Spoon was daarmee per direct ten einde en van Rolf Ellmer werd na 2006 niets meer vernomen als producer.

Rolf Ellmer en Markus Löffel (al dan niet tezamen) in de Top 40

(Actnaam; jaar van binnenkomst; titel; hoogste positie; aantal weken genoteerd)
act
jaar
titel
hp
aw
Dance 2 Trance
1993
Power of American Natives
2
14
Take a Free Fall
36
3
Jam & Spoon
1994
Right in the Night (Fall in Love with Music)
11
8
Find Me - Odyssey to Anyoona
18
6
Tokyo Ghetto Pussy
1995
I Kiss Your Lips
3
10
Storm
1998
Storm
34
3
2000
Time to Burn
20
5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten