maandag 15 september 2014

Tom Robinson - Listen to the Radio (Atmospherics)

Eind 1977 leerde het grote publiek Tom Robinson. Als leadzanger en leider van de Tom Robinson Band bracht hij "2-4-6-8 Motorway" uit, dat tot een schamele 28ste plaats reikte in de Top 40, maar inmiddels een echte klassieker is geworden. Een andere benoemenswaardige plaat van Tom Robinson Band is "Glad to Be Gay", dat in 1978 werd opgenomen en sindsdien een gay anthem is in Engeland. Een jaar later werd de band opgeheven, Robinson richtte toen de band Sector 27 op, maar die band kende uiteindelijk een dramatisch einde op financieel gebied. Hij vluchtte via Hamburg naar Oost-Berlijn om te ontsnappen aan de fiscus en daar richtte hij zijn leven weer op. Uiteindelijk bracht hij in 1984 het album "Hope and Glory" uit, met daarop de hit "Listen to the Radio (Atmospherics)".




Tom Robinson
Robinson werd op 1 juni 1950 geboren in het Britse Cambridge. In zijn middelbare schoolperiode ontdekte hij zijn liefde voor mannen, terwijl homoseksualiteit destijds nog een taboe was in Engeland. Hij raakte depressief en op 16-jarige leeftijd overwoog hij zelfmoord. Zijn jeugdleven was voor hem de inspiratie om de politiek getinte Tom Robinson Band op te richten. Die band scoorde in 1977 de grootste hit met "2-4-6-8 Motorway", dat de top 5 bereikte in de hitlijsten van Groot-Brittannië. Verder heeft de band op hitlijstgebied weinig succes geboekt, maar de politieke invloeden kwamen in "Glad to Be Gay" duidelijk naar voren.

Een diep dal
In 1979 werd de Tom Robinson Band opgeheven en sindsdien werd er nauwelijks meer wat vernomen van Robinson. Sector 27, de volgende band van Tom Robinson, werd allesbehalve succesvol en Robinson belandde op financieel vlak in de put. Hij vluchtte naar Duitsland om de belasting te ontvluchten en maakte daar ook de perikelen rondom de Koude Oorlog vanuit Duits oogpunt mee. Zijn carrière leek in slop te zijn geraakt, maar deze ervaringen werden in 1983 verwerkt in het lied "War Baby", waarmee Tom Robinson solo een grote hit scoorde in Engeland.

Soloalbum
"War Baby" was de eerste single van het soloalbum "Hope and Glory". Ondanks het succes in Engeland, deed de single in Nederland vrijwel niets. Dat in tegenstelling tot opvolger "Listen to the Radio (Atmospherics)", dat juist alleen in Nederland een grote hit werd. De plaat werd mede geschreven door Peter Gabriel, de eerdere leadzanger van Genesis die in 1977 een hit scoorde met "Solsbury Hill" en later nog succesvol werd met "Sledgehammer" en "Don't Give Up". De plaat werd geproduceerd door Robin Millar (die later het brein werd achter het succes van Sade) en de vrijwel onbekende Richard Mazda, in samenwerking met Tom Robinson. De man wiens naam als uitvoerende artiest op de hoes staat van het album, heeft daarmee een wezenlijk aandeel gehad in het album, want hij speelde ook keyboard en gitaar.

Succes
Op 28 januari 1984 kwam "Listen to the Radio (Atmospherics)" binnen in de Top 40 op #17, opvallend hoog voor een artiest die de jaren daarvoor in de vergetelheid was geraakt. Binnen twee weken werd de derde plek bereikt, maar doordat "Radio Ga Ga" van Queen die week van #20 naar #4 steeg, werd het bereiken van de felbegeerde eerste plaats een lastig verhaal. Hoger dan #3 zou het niet komen, omdat het ook de concurrentiestrijd met de toenmalige nummer 1 ("Love of the Common People" van Paul Young) verloor.
Het stond zeven weken in de Top 40 genoteerd en daarmee werd het met afstand de grootste hit van Paul Young. Later in 1984 werd de Tipparde nog bereikt met "Back in the Old Country" en daarna scoorde Robinson geen hits meer, maar hij was wel uit de schulden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten