woensdag 1 oktober 2014

Dire Straits - Sultans of Swing

In de jaren '80 kwam er een reactie op de punkrock-, new wave- en heavy metalmuziek die destijds razend populair waren. Die muziek werd rootsrock genoemd, waarmee men terugging naar de basis, zonder enige poespas en met meer nadruk op de teksten. Rootsrock kende zijn hoogtijdagen in de jaren '60 (in de periode voor de populariteit van punkrock, new wave en heavy metal) en begin jaren '80 (toen die genres in verval waren). In 1978 waren heavy metal, new wave en punkrock echter nog immens populair, maar in de zomer diende een groep van vier muzikanten zich aan die volledig tegen de stroom inging en muziek maakte die neigde naar rootsrock. Wonder boven wonder werd de band ook nog succesvol met de debuutsingle "Sultans of Swing" en de toon was gelijk gezet, want Dire Straits zou zich in de toekomst vaker tegen de trends van het moment keren.




Formatie
Ten tijde van het succes van "Sultans of Swing" bestond Dire Straits nog maar een jaar. Dire Straits bestond uit leadzanger en -gitarist Mark Knopfler, slaggitarist David Knopfler, bassist John Ilsley en drummer Pick Withers. Knopfler was in het dagelijks leven docent Engels en rockcriticus voor Yorkshire Evening Post. In 1977 voerde hij met zijn medeleden van Dire Straits een demo uit en die verstuurde hij vervolgens naar BBC-diskjockey Charlie Gillett en hij was dusdanig gecharmeerd van "Sultans of Swing", dat hij de track besloot te draaien in zijn programma Honky Tonkin'. Ook bij het grote publiek viel "Sultans of Swing" in de smaak en zodoende was de doorbraak van Dire Straits daar.

Doorbraak
"Sultans of Swing" was de eerste single van het album "Dire Straits", Het album werd begin 1978 opgenomen en het was een vreemde eend in een periode waarin vrijwel alle subgenres van de rockmuziek populair waren, behalve de simpele pub rock waarbij de gitaarmuziek centraal stond. Ondanks dat werd het album zeer goed verkocht in 1978, evenals de eerste single "Sultans of Swing". In het lied werd duidelijk uitgelegd waar de band Dire Straits voor stond.

Muziek > imago
De leden van Dire Straits gingen op een regenachtige dag naar Londen om daar een band op te zien treden in de pub. Ze gingen niet naar die pub voor het imago, het uiterlijk of het spektakel van de band, maar voor de muziek. De leadzanger sloot af met de woorden We are the sultans of swing en zodoende werd Dire Straits dermate geïnspireerd, dat het een lied hierover maakte en ook het concept van de band sprak aan. En daar was dan de doorbraak van Dire Straits en de wederopstanding van de pub rock.

In de hitlijsten
"Sultans of Swing" werd in 1978 uitgebracht, maar nergens op de wereld werd het een hit, behalve in Nederland. Op 19 augustus 1978 kwam het binnen in de Top 40 en drie weken later werd de tiende plaats bereikt. Dat is een zeer knappe prestatie voor een debuterende act die tegen de stroom ingaat. Het was echter de sleutel tot succes van Dire Straits en in 1982 leverde die strategie de band zelfs een nummer 1-hit op in Nederland. Dat gebeurde met "Private Investigations", een progressieve rockplaat met alleen maar gesproken woorden in plaats van gezongen tekst. Klassiekers als "Money for Nothing", "Brothers in Arms", "Walk of Life", "So Far Away" en "Your Latest Trick" wisten geen (grote) hits te worden in de Nederlandse hitlijsten, maar commercieel succes op singlegebied was dan ook nooit het uitgangspunt van Dire Straits geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten