donderdag 9 oktober 2014

Top 40 Classic: 31 juli 2004

De nieuwe generatie Nederhoppers stond op. Lange Frans & Baas B maakten hun entree op het erepodium met "Moppie" en Ali B scoorde zijn allereerste top 10-hit met "Ik Ben Je Zat". Een belangrijke overeenkomst tussen deze twee platen was de gastartiest: Brace. Tussen de Nederhop-hype door scoorde zangeres Anastacia weer eens een top 5-hit, ditmaal met "Sick & Tired". De klapperrrrrrrrr van de week was de 13-jarige (!!) JoJo, die daarmee de allereerste Top 40-act is die in de jaren '90 werd geboren. De plaat die de week daarvoor naar de eerste plaats steeg, behield zijn plaats: O-Zone met "Dragostea Din Teï". Dit is de Top 40 van 31 juli 2004!




Lance Armstrong recordwinnaar Tour de France
Op 3 juli 2004 ging de 91ste Ronde van Frankrijk van start in het Belgische Luik en 22 dagen later brak de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong een record door deze editie voor de zesde maal op rij te winnen. Het jaar daarna zou hij eveneens de grootste internationale wielerwedstrijd ter wereld winnen. Lance Armstrong had naam gemaakt in de internationale sportwereld, hij werd gezien als een legende. Niets bleek echter minder waar.
In 2012 gaf hij in een interview met Oprah Winfrey toe dat hij doping had gebruikt. De Union Cycliste Internationale, de internationale wielerbond, reageerde daarop door alle door Armstrong gewonnen prijzen af te nemen. Er werd vervolgens besloten om geen nieuwe winnaar aan te wijzen, waardoor de Duitser Andreas Klöden (tweede achter Armstrong) niet met terugwerkende kracht alsnog werd erkend als winnaar van de Tour de France in 2004.
Na Lance Armstrong bekenden meer grote wielrenners het gebruik van doping, waaronder Michael Boogerd. Het zorgde voor een deuk in de reputatie van de wielersport en de Tour de France van 2013 en 2014 werden daarom kritischer gevolgd door de sportwereld.

De top 10

(deze week; vorige week; aantal weken; artiest - titel)
dw
vw
aw
artiest - titel
117O-Zone - Dragostea Din Teï
229Counting Crows & Blof - Holiday in Spain
374Lange Frans & Baas B ft. Brace - Moppie
456Nina Sky - Move Ya Body
563Anastacia - Sick & Tired
638Maroon 5 - This Love
745K3 - Liefdeskapitein
8114Ali B ft. Brace - Ik Ben Je Zat
985Haiducii - Dragostea Din Tei
10910Kelis - Trick Me

Nummer 1: O-Zone - Dragostea Din Teï
Een Moldavische boyband die met een Roemeenstalige plaat de grootste hit van 2004 scoorde; "Dragostea Din Teï" was ten eerste een combinatie van unieke feiten en prestaties en ten tweede een enorme meezinger. O-Zone werd opgericht in 1999 en bestond uit Dan Bălan, Radu Alexei Sârbu en Arsenie Todiraș. Enkele jaren later verhuisde het trio naar Roemenië om daar carrière te maken en in 2003 werd in dat land "Dragostea Din Teï" uitgebracht en een jaar later was de rest van Europa aan de beurt. Het stond in Nederland liefst negen weken op de eerste plaats en het werd de grootste hit van 2004. Na "Dragostea Din Teï" vernamen we niets meer van O-Zone, behalve de opheffing van de groep in 2005.

Eerste top 3-hit Frans en Bart
"Moppie" steeg van #7 naar #3, waardoor Lange Frans & Baas B voor het eerst in de top 3 te vinden waren, maar zeker niet voor het laatst. Lange Frans (Frans Frederiks) en Baas B (Bart Zeilstra) zijn geboren in Amsterdam, maar groeiden op in Diemen. Met Yes-R (neef van Ali B), Negativ, Soesi B, C-Ronic en DJ MBA vormden ze de rapformatie D-Men, die in 2005 een bescheiden hitje zouden scoren met "Mijn Feestje". Commercieel succes zou D-Men nooit boeken, in tegenstelling tot Lange Frans & Baas B. Met "Moppie" debuteerde het duo in juli 2004 in de Top 40 en nog in diezelfde maand werd de top 3 bereikt. Hoger zou de plaat niet komen, maar Lange Frans & Baas B zouden later zelfs twee nummer 1-hits scoren.
De eerste zou in 2004 nog komen. "Zinloos", een samenwerking met de destijds onbekende zangeres Ninthe, voerde de Top 40 gedurende drie weken aan. In 2005 volgde de tweede nummer 1-hit met "Het Land van...", dat nieuw binnenkwam op de eerste plaats. Daarmee was het de tweede Nederlandse hiphop-act die meerdere nummer 1-hits wist te scoren, na Def Rhymz ("Doekoe" in 1999, "Puf / Schudden" in 2001).
Na "Het Land van..." hebben Lange Frans & Baas B nooit meer het succes van weleer weten te bereiken. "Mee naar Diemen-Zuid" (#16 in 2005) en "Ik Wacht al Zo Lang" (#18 in 2006) wisten nog het linkerrijtje te bereiken, maar daarna flopten "Dit Moet een Zondag Zijn" (2006) en "Kamervragen" (2008). In 2009 maakten Lange Frans & Baas B bekend dat ze niet meer verder gingen als duo. Als afscheid werd "Dit Was het Land van" uitgebracht, een nieuwe versie van de nummer 1-hit uit 2005. Stoppen op je hoogtepunt is een gezegde die niet bepaald op dit duo van toepassing was, want ook deze plaat bereikte de Top 40 niet. Lange Frans ging solo verder en haalde in 2010 een vijfde plaats met "Zing voor Me", een duet met The Scene-zanger Thé Lau.

Anastacia: monsterhit IV
Anastacia vierde in 2004 haar comeback met het album "Anastacia". De eerste single "Left Outside Alone" was de eerste hit voor Anastacia sinds "Why'd You Lie to Me". In de tussentijd werd bij haar borstkanker geconstateerd, een ziekte die ze uiteindelijk wist te overwinnen, waarna ze direct haar nieuwe album op ging nemen. Dat werd dus "Anastacia" en de eerste twee singles "Left Outside Alone" en "Sick and Tired" werden monsterhit nummer 3 en 4 voor Anastacia.
De eerste was haar debuut in 2000 met "I'm Outta Love". Het was de eerste single van het album "Not That Kind" en het wist de derde plaats te halen in Nederland. Ook in de rest van Europa was haar naam officieel gevestigd. In haar thuisland Amerika haalde het echter slechts de 72ste plaats. Na "I'm Outta Love" zou ze de Amerikaanse hitlijsten nooit meer bereiken, waardoor ze zich op een doorbraak in Europa moest richten. Daar was namelijk alle reden toe, want het werd de vierde bestverkochte single van Europa in 2000. In de Top 40 stond "I'm Outta Love" liefst 21 weken genoteerd en eindigde het op de tweede plaats in de jaarlijst. Na "I'm Outta Love" zou ze nooit meer 21 weken genoteerd staan, maar ze kwam tot drie keer toe dicht in de buurt.
De eerste keer was met "Paid My Dues" in 2001. Het was de eerste single van haar tweede album "Freak of Nature" en het wist de vierde plaats te bereiken en het stond liefst negentien weken in de Top 40. Ook deze plaat werd een grote hit in heel Europa en in Italië, Zwitserland, Denemarken en Noorwegen werd het zelfs een nummer 1-hit. Dat was in Nederland teveel van het goede voor Anastacia, maar een waardige opvolger van "I'm Outta Love" qua hitsucces was het zeker. Na "Paid My Dues" werd de top 10 nog gehaald met "One Day in Your Life", maar een nieuwe monsterhit kwam er niet van dat album. Het was zelfs de vraag of ze er ooit nog één zou scoren, gezien de constatering van borstkanker begin 2003.
Deze ziekte overwon ze uiteindelijk, waarna ze met de opnames van "Anastacia" aan de gang. De eerste single van dat album werd "Left Outside Alone" en het werd de grootste hit van Anastacia op dat moment. Het wist de tweede plaats te halen in 2004, achter "Yeah" van Usher, Lil Jon en Ludacris. In de rest van Europa werd deze plaat eveneens een grote hit, met een nummer 1-notering in Zwitserland, Italië, Spanje en Oostenrijk en ook in Australië wist "Left Outside Alone" de hitlijsten aan te voeren. De opvolger van "Left Outside Alone" werd "Sick and Tired" en voor het eerst wist Anastacia meerdere monsterhits te scoren van één album.
"Sick and Tired" steeg op 31 juli 2004 van #6 naar #5 in de Top 40 en daarmee scoorde Anastacia haar vierde top 5-hit. De regel was dat top 5-hits van Anastacia langer dan zeventien weken in de Top 40 te vinden waren en dat was bij "Sick and Tired" ook het geval. Het piekte net zo hoog als "Left Outside Alone" en het stond ook net zo lang genoteerd: achttien weken. Deze keer was het O-Zone met "Dragostea Din Teï" dat Anastacia van de nummer 1 af hield, waardoor "Sick and Tired" nergens ter wereld een nummer 1-hit werd, maar desondanks werd "Sick and Tired" een grote hit in heel Europa.

Eerste top 10-hit Ali B
"Ik Ben Je Zat" steeg op 31 juli 2004 van #11 naar #8 en daarmee had Ali B zijn eerste top 10-hit te pakken. De top 10 zou uiteindelijk bekend terrein worden voor de rapper. Allereerst wist hij met "Ik Ben Je Zat" tien weken lang te bivakkeren bij de bovenste tien, waarna een duet met Marco Borsato later in 2004 zelfs een nummer 1-notering opleverde.
Ali B werd op 16 oktober 1981 in Zaanstad geboren, maar hij groeide op in Amsterdam, waarna hij op 14-jarige leeftijd naar Almere verhuisde. Daar bouwde hij een carrière in de rapscene op, die in 2003 een notering in de Tipparade opleverde met "Waar Gaat Dit Heen?", een samenwerking met Karima. Het was een jaar voordat de Nederhop hoogtepunt na hoogtepunt kende en Ali B kende zijn doorbraak dan ook in 2004.
Dat was met "Ik Ben Je Zat" het geval. Het duet met Brace werd zijn eerste hit en het is inmiddels één van de bekendste platen van Ali B. Het haalde uiteindelijk de derde plaats, achter "Dragostea Din Teï" van O-Zone en "My Place" van Nelly. Ali B hoefde echter niet te treuren, want met een derde plaats zette hij zichzelf op de kaart én hij wist O-Zone twee weken later alsnog te verslaan.
Toen "Ik Ben Je Zat" nog stevig in de top 10 genoteerd stond, scoorde hij in duet met Marco Borsato zijn eerste nummer 1-hit. "Wat Zou Je Doen", een plaat waarvan de opbrengsten naar War Child gingen, kwam nieuw binnen op de eerste plaats. Marco B en Ali B hebben daar in eerste instantie slechts twee weken van kunnen genieten, want André Hazes kwam zestien dagen na zijn dood nieuw binnen op de eerste plaats met "Zij Gelooft in Mij". De hegemonie van Hazes zou twee weken duren, waarna die van "Wat Zou Je Doen" in ere werd hersteld. Na "Het Is een Nacht... (Levensecht)" van Guus Meeuwis & Vagant (1995), "...Baby One More Time" van Britney Spears (1999) en "Que Si Que No" van Jody Bernal (2000) was "Wat Zou Je Doen" de vierde plaat die in twee termijnen op de eerste plaats stond. Het aantal weken dat Ali B in totaal genoteerd stond met zijn eerste twee Top 40-hits, was daarmee 38 weken: 20 voor "Ik Ben Je Zat" en 18 voor "Wat Zou Je Doen".
Zijn succesjaar 2004 kreeg in 2005 een goed vervolg met "Leipe Mocro Flavour", want de samenwerking met zijn neef Yes-R en (wederom) Brace bereikte de tweede plaats. Zijn aantal top 10-hits vanaf zijn debuut zou stokken bij vier, want "Hartendief" (wederom met Brace) eindigde op #7. "Het Kind" zou die reeks definitief beëindigen, want de samenwerking met Brace en J-Rock eindigde op plaats 38. Het betekende echter niet dat zijn succesjaren voorbij waren, want in 2006 voegde hij nog drie top 5-hits (#3-hit "Ghetto" (in samenwerking met Akon en Yes-R), #4-hit "Rampeneren" (in samenwerking met The Partysquad en Yes-R) en #2-hit "Wij Houden van Oranje 2006" (in 'duet' met André Hazes, bewerking van #3-hit "Wij Houden van Oranje" uit 1988)) aan zijn totaal toe. Die successen zouden echter nooit meer geëvenaard worden in de jaren daarna, maar #9-hits "Groupie Love" uit 2007 en "Muziek" uit 2013 brachten zijn totaal aan top 10-hits toch op een verdienstelijke negen.

17-jarig talent brengt Nederhop tot leven
In de Top 40 van 31 juli 2004 valt te zien dat Lange Frans & Baas B en Ali B hun doorbraak kenden. Beide acts deden dat met behulp van Brace, geboren op 23 augustus 1986 in het Indonesische Soerabaja als Eddy Brace Rashid MacDonald. Op 10 juli 2004 debuteerde hij in de Top 40 met "Moppie" én "Ik Ben Je Zat", waarmee hij met twee platen tegelijk binnenkwam.
Hij wist direct twee grote hits te scoren, want zowel "Moppie" als "Ik Ben Je Zat" bereikte de derde plaats. Het duurde echter nog een jaar voordat hij zijn eerste solosingle uitbracht, maar op 2 april 2005 kwam "Vraag Jezelf Eens Af" binnen in de Top 40 en ook die plaat bereikte de top 10. Hij zorgde destijds voor een unicum, want ook "Leipe Mocro Flavour", een samenwerking met Ali B en Yes-R, kwam toen binnen. Brace kwam daarmee met twee platen tegelijkertijd de Top 40 binnen, wat op 31 juli 2004 ook het geval was. Nooit eerder wist één act tot twee keer toe met meerdere platen tegelijk de Top 40 binnen te komen. Wel wisten Cowboy Gerard & de Rodeo Riders (27 maart 1965), Tony Scott (16 november 1991), Pearl Jam (26 november 1994), LL Cool J (15 februari 1997), Janet Jackson (17 april 1999), Doe Maar (8 april 2000) en Jan Johnston (31 mei 2003) met twee platen tegelijk hun entree te maken in de Top 40. Rihanna zou de prestatie van Brace uiteindelijk evenaren, want op 7 juni 2008 vierden "If I Never See Your Face Again" en "Take a Bow" hun entree, terwijl ze op 10 juli 2010 binnenkwam met zowel "Love the Way You Lie" als "Te Amo".
Brace was een periode lang niet weg te denken uit de hitlijsten, maar daar kwam pijnlijk snel verandering in. In de zomer van 2005 werd nog de top 10 bereikt met "Hartendief", een duet met Ali B, maar die prestatie zou nooit meer geëvenaard worden. Aan het eind van dat jaar haalde "Het Kind" de Top 40 ternauwernood en "Drijfzand" bleef in 2006 op #24 steken. Later dat jaar zou hij zijn laatste Top 40-hit (tot dusver) scoren: #27-hit "Mammie" in duet met Yes-R. Zo was Brace belangrijk in de wederopstanding van de Nederhop, maar zijn grootste hits zijn in samenwerking met Ali B gescoord, uitgezonderd "Moppie" en "Vraag Jezelf Eens Af".

JoJo schreef geschiedenis
Een opvallende binnenkomer op 31 juli 2004. Niet alleen omdat de positie (#20) extreem hoog is voor een debutant, maar ook omdat de uitvoerende artiest slechts dertien jaar oud was. Het betrof JoJo, de artiestennaam van Joanna Levesque. Ze werd geboren op 20 december 1990 en toen ze binnenkwam in de Top 40 met "Leave (Get Out)", was ze slechts dertien jaar oud. Ze was de allereerste Top 40-act die in de jaren '90 werd geboren.
De leeftijd is bijzonder, maar niet uniek. Op 11-jarige leeftijd stond Jantje Smit zeven weken lang op de eerste plaats met "Ik Zing Dit Lied voor Jou Alleen" in 1997 en op 13-jarige leeftijd scoorde Heintje de grootste hit van 1968 met "Ich Bau' Dir ein Schloß". Het record staat vandaag de dag nog altijd op de Franse Jordy, die op 4-jarige leeftijd een top 3-hit scoorde met "Dur Dur d'Être Bébé!".
JoJo werd op 20 december 1990 geboren in het Amerikaanse Brattleboro, gelegen in de staat Vermont. Op zesjarige leeftijd kreeg ze al een platencontract aangeboden, maar haar moeder vond haar te jong voor de muziekwereld, wat ergens wel te begrijpen is. Op 12-jarige leeftijd kreeg ze alsnog een platenlabel bij Blackground Records. Onder dat label bracht ze in 2004 haar debuutsingle uit en met succes, want "Leave (Get Out)" haalde in Nederland de vierde plaats. Het was een veelbelovende start voor een (inmiddels) 13-jarige zangeres.
Haar carrière kwam echter in een verval. De opvolger "Baby It's You" was een duet met Bow Wow, dat in 2001 als Lil' Bow Wow een grote hit scoorde met "Bow Wow (That's My Name)". Hij was toen dertien jaar oud en daarmee was hij voor JoJo een ervaringsdeskunde als het gaat om doorbreken op een zeer jonge leeftijd. Die ervaring ten spijt, "Baby It's You" eindigde slechts op een 34ste plaats in 2005 en daarna wist JoJo nooit meer de Top 40 te halen. In 2006 haalde ze nog de Tipparade met "Too Little Too Late".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten