zondag 12 oktober 2014

The Black Eyed Peas - Don't Phunk with My Heart

Het album "Elephunk" betekende de definitieve doorbraak van de hiphopgroep The Black Eyed Peas. Met een vrouwelijk lid (Fergie) erbij werden hits gescoord met "Where Is the Love", "Shut Up", "Hey Mama" en "Let's Get It Started". Dan wachtte in 2005 de zware taak om dat gigantische succes een goed vervolg te geven. Het nieuwe album luisterde naar de naam "Monkey Business" en de eerste single van het album was getiteld "Don't Phunk with My Heart". Het bevat liefst vier samples, waarvan twee uit Bollywoodfilms ("Apradh" uit 1972 en "Don" uit 1978), één uit "I Wonder If I Take You Home" van Lisa Lisa & Cult Jam en één van "Sally (That Girl)" van Gucci Crew II. Het werd de grote hit die iedereen had verwacht van The Black Eyed Peas.



Popgehalte neemt toe
Na "Let's Get It Started" was het album "Elephunk" uitgemolken. Het succes was overweldigend: één #11-hit en drie top 10-hits, waarvan één de eerste plaats haalde en één de tweede. Ook in de rest van Europa sloeg het album aan, terwijl het in de Verenigde Staten slechts één top 10-hit opleverde. Een verklaring daarvoor is wellicht dat men aan de andere kant van de oceaan meer fan is van hiphop dan van pop en het materiaal van The Black Eyed Peas heeft vrij veel weg van laatstgenoemde genre, hoewel rapper Will.i.am van mening is dat hiphop de enige juiste beschrijving is voor The Black Eyed Peas. Hij zal dan ook uitermate tevreden zijn met het feit dat de eerste single van het nieuwe album "Monkey Business" een Grammy won in de categorie Best rap performance by a duo or group. Echter valt moeilijk te ontkennen dat ook bij "Don't Phunk with My Heart" het popgehalte zeer aanwezig was, misschien zelfs nog meer dan op de singles van het album "Elephunk".

Rolverdeling
"Don't Phunk with My Heart" werd door Will.i.am, Fergie, mellotronist Printz Board en gitarist George Pajon, jr. geschreven en het vertelt het verhaal over een vrouw die een relatie probeert te verbreken. De man is in shock en haalt alles uit de kast om de relatie te redden. De vrouwelijke rol in dit verhaal wordt gespeeld door Fergie, waar Will.i.am, Apl.de.ap en Taboo ieder in één couplet de mannelijke rol spelen. Dat maakt dat de basis van het verhaal werd gelegd met de sample van het door de hiphopgroep Full Force geschreven "I Wonder If I Take You Home". Dat werd namelijk door Fergie gespeeld en de mannelijke leden waren de tegenhangers.

In de hitlijsten
"Don't Phunk with My Heart" kwam op 14 mei 2005 binnen in de Top 40 en drie weken later werd de tweede plaats bereikt, onder "Geef Mij Je Angst" van Guus Meeuwis. Meeuwis werd een week later van de troon gestoten, maar niet door The Black Eyed Peas. "Don't Phunk with My Heart" werd verslagen door "Watskeburt?!" van De Jeugd van Tegenwoordig. In heel Europa werd de top 10 bereikt en zelfs in de Verenigde Staten piekte de plaat op nummer 3. Het succes van "Where Is the Love?", de eerste single van het voorgaande album "Elephunk", werd net niet bereikt, maar het succes van "Don't Phunk with My Heart" beloofde veel goeds voor het album "Monkey Business".

Na "Don't Phunk with My Heart"
De tweede single van het album "Monkey Business" werd "Don't Lie" en dat wist de vierde plaats te bereiken in de Top 40, evenals de derde single "My Humps". Vervolgens werd het patroon van "Elephunk" voortgezet, want de vierde single "Pump It" wist de top 10 niet te bereiken. Het patroon wel-wel-wel-niet in de top 10 was ook van toepassing op het derde album "The E.N.D.":

(album/single; titel; hoogste positie van de single in de Top 40)
type
titel
hp
album
Elephunk
single 1
Where Is the Love
1
single 2
Shut Up
2
single 3
Hey Mama5
single 4
Let's Get It Started11
album
Monkey Business
single 1
Don't Phunk with My Heart2
single 2
Don't Lie4
single 3
My Humps4
single 4
Pump It15
album
The E.N.D.
single 1
Boom Boom Pow10
single 2
I Gotta Feelin'1
single 3
Meet Me Halfway3
single 4
Rock That Body17

Geen opmerkingen:

Een reactie posten