woensdag 5 november 2014

Bryan Adams - Somebody

Zelden zal je in een rockplaat een refrein tegenkomen dat zo simpel is als die van "Somebody" van Bryan Adams. Het refrein gaat namelijk als volgt: I need somebody (somebody like you) / Everybody needs somebody en daarna een herhaling van deze regels. Verschil is dat Adams in het refrein Hey what about you zingt op de oorspronkelijke plek van Somebody like you. Een succes in de hitlijsten is "Somebody" niet geworden, maar het vandaag de dag één van de bekendere nummers uit het repertoire van Adams. We hebben het dan niet over de absolute elite, want die positie is bekleed door "Everything I Do (I Do it for You)" en "Summer of '69". Wel hebben we het over de categorie daaronder, bestaande uit onder andere "Run to You", "Please Forgive Me", "All for Love", "Have You Ever Really Loved a Woman", "It's Only Love", "Can't Stop This Thing We Started", "Heaven" en dus "Somebody".

"Reckless"
Met zijn eerste drie albums wist Bryan Adams geen potten te breken. Debuutalbum "Bryan Adams" was zelfs in Canada geflopt. Opvolger "You Want It You Got It" leverde uiteindelijk zijn eerste Top 40-hit in zijn thuisland op met "Fits Ya Good", maar die plaat piekte daar op plaats 30 en daarbuiten kraaide nog altijd geen haan naar Bryan Adams. Het derde album "Cuts Like a Knife" was het laatste album van Bryan Adams voordat hij wereldfaam kende met zijn album "Reckless". Het staat nog altijd bekend als een legendarisch album van Bryan Adams, met onder meer de klassiekers "It's Only Love", "Summer of '69", "Run to You", "Heaven" en "Somebody".

Wending
Bryan Adams schreef "Somebody" in samenwerking met Jim Vallance. Het is qua tekst eigenlijk een standaard liedje over een relatie, maar in het tweede couplet gaat het opeens over de Eerste Wereldoorlog. Dat heeft te maken met de grote interesse van Adams en Vallance in de Great War.
De tekst And the winners are losers, you see it every night is geïnspireerd door ervaringen van Vallance als drummer in een club. Hij zag de 'winnaars' (zij die met een meisje naar huis gingen) namelijk als 'losers'.

In de hitlijsten
"Somebody" was de tweede single van het album "Reckless", na "Run to You". De eerste single wist in Nederland een veertiende plaats te bereiken en in de Verenigde Staten een top 10-notering. De opvolger "Somebody" deed het wereldwijd stukken minder. Het haalde weliswaar een nummer 1-notering in de Amerikaanse Billboard Top Rock Tracks, maar in de Billboard Hot 100 werd het geen top 10-hit en in de rest van Europa flopte het.

Commercieel succes bleek in Europa ook niet weggelegd voor opvolger "Heaven", maar zowel die plaat als "Somebody" mogen geschaard worden onder de grootste klassiekers van Bryan Adams. Van het album "Reckless" werd "It's Only Love" (#20) nog een verdienstelijke hit in Nederland en ook de eerste Nederlandse top 10-hit voor Adams komt van dat album. #5-hit "Summer of '69" werd echter pas in 1990 uitgebracht, waarmee gesteld kan worden dat Bryan Adams zichzelf pas in de jaren '90 écht op de kaart zette.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten