donderdag 27 november 2014

Earth, Wind & Fire - Let's Groove

De hoogtijdagen van de discomuziek vonden plaats in de jaren '70. Eén van de meest succesvolle acts uit dat tijdperk was Earth, Wind & Fire. Met klassiekers als "Fantasy", "September" en "Boogie Wonderland" werden grote hits gescoord in 1978 en 1979. Na laatstgenoemd jaar nam het succes van de disco af, maar Earth, Wind & Fire bleef redelijk succesvol. Met het album "Raise!" moest de act wel een metamorfose ondergaan op muzikaal gebied en daar kwam onder andere het grote succes "Let's Groove" uit. Niet één van de meest voor de hand liggende klassiekers van Earth, Wind & Fire, maar wel het bewijs dat de groep zich in 1981 goed staande hield tijdens het verval in populariteit van discomuziek.

Raise!
Het gouden tijdperk van Earth, Wind & Fire was echter wel voorbij. De line-up van EWF tussen 1974 en 1981 wordt vandaag de dag beschouwd als de klassieke line-up van de groep. Na het album "Faces" (met alleen het hitje "And Love Goes On" en enkele flops in de gelederen) verliet gitarist Al McKay de groep. Hij werd vervangen door Roland Bautista en sindsdien nam Earth, Wind & Fire afstand van de klassieke disco die de act zo bekend had gemaakt in het voorgaande decennium. Elektronische muziek kwam daarvoor in de plaats en "Let's Groove" wees uit dat het een succesvolle move was.

Vocoder
Het intro van "Let's Groove" was tekenend voor de nieuwe richting die de leden van Earth, Wind & Fire in zouden slaan. Er werd namelijk gebruik gemaakt van een vocoder. Een vocoder is een synthesizer dat een slang bevat. In die slang wordt tekst ingezongen en die tekst bereikt verschillende toonhoogtes door middel van het gebruik van de toetsen. Je zou het een voorloper van de auto-tune kunnen noemen. Het verschil is dat een auto-tune uitsluitend wordt gebruikt om de stem te vervormen, terwijl het bij een vocoder gaat om een combinatie tussen stem en synthesizer.

Succes
"Let's Groove" kwam op 31 oktober 1981 binnen in de Top 40 en vier weken later bereikte het de vijfde plaats. De concurrentie met "Pretend" van Alvin Stardust, "Every Little Thing She Does Is Magic" van The Police, "R.R. Express" van Rose Royce en "Physical" van Olivia Newton-John bleek iets te sterk te zijn.
"Let's Groove" was in Nederland de op één na grootste hit van Earth, Wind & Fire na "Boogie Wonderland", een nummer 4-hit uit 1979. In de US Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs was "Let's Groove" de zevende nummer 1-hit van Earth, Wind & Fire en in de Billboard Hot 100 bereikte "Let's Groove" plaats 3, net als in de Britse hitlijsten.

Het was daarmee de laatste wereldhit voor de groep. Earth, Wind & Fire bereikte in 1983 nog de top 10 met "Magnetic", maar het succes was daarna grotendeels over. De manschappen, onder leiding van oprichter Maurice White, treden echter nog altijd op en Earth, Wind & Fire geniet vandaag de dag nog altijd grote populariteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten