woensdag 3 december 2014

Roxy Music - Jealous Guy

De Londense band Roxy Music was in de jaren '70 de absolute grondlegger van de art rock, een experimentele vorm van rock die door kunst is beïnvloed. De band was dusdanig aan het experimenteren, dat Roxy Music ook een inspiratiebron vormde voor new wave- en glamrockacts. Toch heeft Roxy Music pas in 1981 voor het eerst (en voor het laatst) de Britse hitlijsten aangevoerd en dat was nota bene te 'danken' aan de moord op John Lennon op 8 december 1980. Roxy Music tourde begin 1981 door Duitsland en zette toen een cover van John Lennons "Jealous Guy" op de setlist. Die cover werd vervolgens in de studio opgenomen en op single uitgebracht. Vervolgens werd het één van de meest succesvolle hits van Roxy Music.

Origineel
John Lennon en Paul McCartney werden in 1968 geïnspireerd door de Indiase auteur Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008) en de exotische invloeden waren dan ook terug te horen op de albumtrack "Mother Nature's Son" van het Beatlesalbum "The White Album". Het door John Lennon geschreven "Child of Nature" haalde het album niet, maar later werd de tekst herschreven en toen vormde de relatie van Lennon met Yoko Ono het onderwerp. De titel werd "Jealous Guy" en de track kwam op het soloalbum "Imagine". "Jealous Guy" wist niet de hitlijsten te halen en de cover van de Jamaicaanse Susan Shirley flopte eveneens. Het lied leek dan ook in de vergetelheid te raken.

Ode
Niets was echter minder waar. Na de moord op John Lennon bracht Roxy Music een cover van "Jealous Guy" ten gehore en uiteindelijk dook de band op in de studio om het lied daadwerkelijk op single uit te brengen. "Jealous Guy" werd niet op een album geplaatst en dat is normaal gesproken een voordeel wanneer je een succes wil boeken in de hitlijsten met een single. "Jealous Guy" werd dan ook de enige nummer 1-hit van Roxy Music in de Britse hitlijsten en ook in Nederland was de ballad succesvol.

Top 10-hit
"Jealous Guy" kwam op 21 maart 1981 binnen in de Top 40 en uiteindelijk wist het door te stromen naar de top 10. Uiteindelijk behaalde "Jealous Guy" plaats zeven. Het was daarmee de vierde top 10-hit van Roxy Music, na "Love Is the Drug" (#8 in 1976), "Dance Away" (#6 in 1979) en "Angel Eyes" (#10 in 1979). De meest succesvolle hit van Roxy Music moest nog komen: "Avalon" bereikte in 1982 de derde plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten