dinsdag 23 december 2014

Linkin Park - Breaking the Habit

De absolute doorbraak van Linkin Park vond plaats in 2001 met "In the End" van het album "Hybrid Theory", maar het eerste album van de Amerikaanse rockband dat echt succesvol was, heette "Meteora". De eerste single "Somewhere I Belong" wist een verdienstelijke hit te worden in de Nederlandse hitlijsten, waarna de successen van opvolgers "Faint" en "Numb" tegenvielen. Uiteindelijk kwam er nog een klassieker van het album en dat was de meest elektronische single van "Meteora". De plaat heette "Breaking the Habit" en het werd geschreven door de gehele band, maar het idee komt van Mike Shinoda, de mc die voor de verandering niet met een gerapt couplet te horen is in het lied.

Fans
Het idee van "Breaking the Habit" komt van de rapper Mike Shinoda. Hij werd geïnspireerd door fans die vertelden dat de muziek van de band hen hielp in hun slechte thuissituaties. Die thuissituaties varieerden enorm, van depressiviteit tot drugsverslaving. Het lied is geschreven vanuit het personale perspectief, waarin de ik-persoon boven zijn persoonlijke problemen op leek te zijn gekomen. Hij kon echter op elk moment opnieuw beginnen met het pijn doen van zichzelf (You all assume I'm safe here in my room, unless I try to start again). De ik-persoon had ook het gevoel dat hij telkens de gebeten hond was. Hij vroeg zich van binnen af waarom uitgerekend hij zoveel tegenslagen te verwerken kreeg. Hij was namelijk niet zelf degene die de problemen telkens veroorzaakte (I don't wanna be the one the battles always choose, 'cause inside I realize I'm the one confused).

Vreemde eend in de bijt
Linkin Park staat bekend om de snoeiharde gitaarriff en de rap van Mike Shinoda. Geen van beide elementen zitten echter verwerkt in "Breaking the Habit". In plaats daarvan is het intro daarvan sterk beïnvloed door electronica en heeft de gitaar minder de boventoon in de plaat. De geanimeerde videoclip maakt ook een gigantisch verschil met de andere videoclips van Linkin Park. Het is misschien om die reden dat "Breaking the Habit" het succes van "In the End", "Somewhere I Belong" en later "Numb/Encore" niet kon evenaren. "Breaking the Habit" behoort daarentegen tot de grootste klassiekers van Linkin Park.

Succes
"Breaking the Habit" wist over vrijwel de hele wereld de top 10 niet te halen, maar Polen vormde een uitzondering. In het Midden-Europese land haalde de plaat zelfs de eerste plaats. In Nederland kwam "Breaking the Habit" niet verder dan de negentiende plaats in 2004, bereikt op 10 en 17 juli 2004.
"Breaking the Habit" werd de op één na grootste hit van het album "Meteora". Eerste single "Somewhere I Belong" haalde de zestiende plaats, maar daarna wist "Faint" niet verder te komen dan #40.  "Numb" en "From the Inside" wisten vervolgens de Top 40 niet te bereiken.

Na "Breaking the Habit" wist Linkin Park in 2005 nog een grote hit te scoren met "Numb/Encore", in samenwerking met Jay-Z. Daarna wist de band nog twee keer de Top 40 te halen: met "What I've Done" (#26 in 2007) en met "New Divide" (#23 in 2009)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten