zondag 11 januari 2015

Top 40 Classic: 22 april 2006

De samenwerkingen Shakira/Wyclef Jean en Mary J. Blige/U2 zetten de toon op 22 april 2006. Met monsterstijgingen bestormden ze met resp. "Hips Don't Lie" en "One" de top 10 om daar vervolgens maandenlang te verblijven. Platen als "Right Here Right Now" van Raffaëla en "No Worries" van Simon Webbe bleven nog bovenaan de hitlijsten bungelen, maar uiteindelijk bleek dat zij het veld moesten ruimen voor "Hips Don't Lie", "One" en ten slotte "La Camisa Negra" van Juanes. Laatstgenoemde plaat stond al acht weken in de hitlijsten, maar omdat het zomerse weer steeds dichterbij ging komen, bleef de Colombiaanse zanger overeind. Dit is de Top 40 Classic van 22 april 2006!

Top 10
(deze week; vorige week; aantal weken; artiest - titel)
dw
vw
aw
artiest - titel
115Raffaëla - Right Here Right Now
258Juanes - La Camisa Negra
3316Simon Webbe - No Worries
426The Pussycat Dolls ft. Will.i.am - Beep
5232Shakira ft. Wyclef Jean - Hips Don't Lie
664Sean Paul - Temperature
748Meck ft. Leo Sayer - Thunder in My Heart Again
8362Mary J Blige & U2 - One
9812Eros Ramazzotti ft. Anastacia - I Belong to You
101011Andrea Bocelli ft. Marco Borsato - Because We Believe
Gehele Top 40 te zien op deze link

Nummer 1: Raffaëla - Right Here Right Now
Raffaëla won op 11 maart 2006 de derde editie van de talentenjacht Idols. Wat haar twee voorgangers Jamai en Boris lukte, lukte haar ook: een nummer 1-hit scoren met het winnende lied. Jamai voerde in 2003 zeven weken de Top 40 aan met "Step Right Up" en in 2004 stond Boris drie weken op #1 met "When You Think of Me". Raffaëla zat op 22 april 2006 precies in de middenweg tussen Jamai en Boris, want "Right Here Right Now" bezette toen voor de vijfde week de eerste plaats.
Naast Jamai, Raffaëla en Boris hebben er meer winnaars van talentenjachten op #1 gestaan in Nederland. Eind 2004 kwam Men2B op #1 binnen met "Bigger Than That", nadat die groep Popstars The Rivals won. Begin 2006 wist een eerdere winnares van American Idol nog twee weken de Top 40 aan te voeren. Kelly Clarkson was toen de gelukkige met "Because of You".
Als we verder kijken dan alleen winnaars, dan gaan we terug naar het voorjaar van 2003. Gareth Gates was toen twee weken lijstaanvoerder met "Anyone of Us (Stupid Mistake)". Hij werd tweede bij het Britse Pop Idol, maar hij scoorde een grotere hit dan winnaar Will Young. Hij bleef met "You and I" 'slechts' steken op #3. Gareth Gates werd na twee weken van de troon gestoten door "Step Right Up" van Jamai. De winnaar van de eerste editie van Idols had zeven weken lang de grootste hit van Nederland op zijn naam staan, totdat hij werd afgetroefd door "Tell Her" van Jim. Jim werd tweede bij Idols, achter Jamai. "Tell Her" stond drie weken bovenaan, waardoor de Top 40 twaalf weken op rij werd aangevoerd door een Idols-kandidaat.
Runner-up Jim versloeg dus winnaar Jamai. Iets soortgelijks gebeurde op 8 januari 2005. Men2B kwam een week daarvoor binnen op #1 met "Bigger Than That" en de meidengroep Raffish maakte op plek drie zijn entree met "Plaything". Vervolgens zakte Men2B echter al naar #2. De koppositie werd ingenomen door... Raffish. Om het helemaal opmerkelijk te maken: op 15 januari 2005 stonden Men2B én Raffish op de eerste plaats. Dat was in samenwerking met talloze andere artiesten onder de naam Artiesten voor Azië. "Als Je Iets Kan Doen" werd opgenomen naar aanleiding van de zeebeving in Zuidoost-Azië.
Raffaëla stond op 22 april 2006 voor de laatste week op #1. De koppositie werd overgenomen door "Hips Don't Lie" van Shakira en Wyclef Jean. Er zouden echter nog vele artiesten op #1 komen die eerder meededen aan talentenjachten. De laatste was Niels Geusebroek van De Beste Singer-Songwriter van Nederland in september 2013 met "Take Your Time Girl".

De zomerhits van 2006
De top 10 van 22 april 2006 was een uitstekend voorproefje op de maanden mei, juni, juli en augustus. Drie van de vijf platen die die maanden domineerden, stonden toen al in de top 10. Het gaat hier over "La Camisa Negra" van Juanes, "Hips Don't Lie" van Shakira en Wyclef Jean en "One" van Mary J. Blige en U2. Later kwamen "Crazy" van Gnarls Barkley en "Rood" van Marco Borsato daar nog bij.

"La Camisa Negra" van Juanes steeg van #5 naar #2. Hoger zou hij niet meer komen, dus hij kon net niet toeslaan voor de hoogtijdagen van "Hips Don't Lie" en "One". De Colombiaan bleef echter voortdurend op de loer en hij wist in een later stadium zelfs terug te stijgen naar de tweede plaats, boven onder meer "Hips Don't Lie" en "One". Het probleem van Juanes luisterde toen echter naar de naam Marco Borsato, die met "Rood" zijn grootste hit sinds "Dromen Zijn Bedrog" uit 1994 scoorde. Juanes wist echter wel op #1 te eindigen in het jaaroverzicht van 2006. Hij bleef steken op de tweede plaats en hij stond 28 weken in de Top 40.

Shakira en Wyclef Jean stegen op 22 april 2006 van #23 naar #5 met "Hips Don't Lie". Het aantal Colombianen in de top 5 steeg daardoor naar twee: een unicum. Shakira scoorde haar zesde top 10-hit in Nederland en Wyclef Jean zijn derde. Opvallende overeenkomst was dat ze met al hun top 10-hits de top 5 haalden, wat bij "Hips Don't Lie" dus ook het geval was. Daarbij moet wel vermeld worden dat Wyclef Jean als lid van The Fugees op #7 bleef steken met "Fu-Gee-La" in 1996.
"Hips Don't Lie" steeg direct na de sprong naar de eerste plaats, maar een lang verblijf aan kop bleek niet aan het duo besteed. Twee weken later was daar namelijk "Rood" van Marco Borsato, dat van #36 (!!) naar #1 steeg en daar elf weken bivakkeerde. Daarmee was hij een week verwijderd van zijn eigen record, want "Dromen Zijn Bedrog" stond in 1994 twaalf weken bovenaan. "Hips Don't Lie" bleef echter langdurig in de top 3 en pas na achttien weken werd de top 10 verlaten. "Hips Don't Lie" stond 24 weken in de Top 40.

Mary J. Blige en U2 maakten het nog net iets bonter dan Shakira en Wyclef Jean, want "One" steeg van #36 naar #8. De zesde top 10-hit voor Mary J. Blige was daarmee dus een feit. Dat is een prima prestatie, maar wel één die verbleekt ten opzichte van het aantal van U2. De Ierse band bracht zijn totaal hiermee namelijk op 27, exclusief #5-hit "Miss Sarajevo" van het project Passengers van U2, Brian Eno en Luciano Pavarotti uit 1995. De nieuwe versie van "One" stond daarmee direct hoger dan het origineel uit 1992 (#11).
Een week later steeg "One" naar #2, waardoor Mary J. Blige haar grootste hit scoorde. Dat in tegenstelling tot U2, dat met "Beautiful Day" (2000), "Elevation" (2001) en later "The Saints Are Coming" (2006) en "Window in the Skies" (2007) een nummer 1-hit wist te scoren. "With or Without You" (1987), "Desire" (1989) en "Vertigo" (2004) bleven steken op #2. Hetzelfde zou uiteindelijk gelden voor "One", want de concurrentie met "Hips Don't Lie" was te sterk om aanspraak te maken om de felbegeerde koppositie. "One" stond twee weken op de tweede plaats en zakte toen meteen naar #7. Het bleek niet de opmaat voor een route in stroomversnelling naar de uitgang. Integendeel: de plaat steeg weer terug naar #4 en bleef vervolgens lang bungelen rond de posities 4-8. Dat maakt dat "One" het vijftien weken uit heeft weten te houden in de top 10. Uiteindelijk kwam er na 22 weken een einde aan het verblijf van "One" in de Top 40.

Top 10-hits van Fugees
Shakira en Wyclef Jean stegen dus van #23 naar #5 met "Hips Don't Lie" en vooralsnog is het de laatste top 10-hit van een Fugee. De Fugees wisten alleen in 1996 successen te boeken, maar de drie leden daarvan kwamen stuk voor stuk goed terecht en tweederde van het trio heeft zelfs een nummer 1-hit op zijn naam staan. Hieronder volgt een overzicht.

Fugees
In 1992 werd het hiphoptrio Fugees gevormd. De groep bestond uit Pras Michel, Wyclef Jean en Lauryn Hill. De groepsnaam was afgeleid van refugee, het Engelse woord voor vluchteling. Pras Michel en Wyclef Jean zijn namelijk vluchtelingen uit Haïti. Het zou vier jaar duren voordat de doorbraak een feit was, maar begin 1996 was daar dan het debuut met "Fu-Gee-La". Een paar maanden later volgde een megahit met "Killing Me Softly", dat zes weken lang de Top 40 aan wist te voeren. Ook de derde single haalde de top 10: "Ready or Not" werd een nummer 3-hit. "No Woman No Cry" wist bij lange na niet zo'n grote hit te worden en na 1996 was de groep niet eens meer in de Top 40 terug te vinden. De Fugees gingen in 1997 uit elkaar. De drie leden gingen vervolgens hun eigen weg.

Lauryn Hill
Nog in 1996 was Lauryn Hill de eerste van de formatie die een top 10-hit scoorde zonder haar Fugees-collega's. "If I Ruled the World" haalde in september dat jaar de top 10. Het was een samenwerking met rapper Nas voor diens album "It Was Written", dus van echt solomateriaal kun je niet spreken. Dat kun je wel van haar eerste echte grote hit "Doo Wop (That Thing)" eind 1998. Het was de eerste single van haar debuutalbum "The Miseducation of Lauryn Hill" en het bereikte de vierde plaats. Haar laatste top 10-hit stamde uit 1999: "Turn Your Lights Down Low", een cover van de gelijknamige track van Bob Marley & the Wailers van het album "Exodus". Wijlen Bob Marley was ook te horen op de cover en hij kreeg ook een credit op de single.

Pras
De leden van The Fugees hadden wat met top 10-hits scoren in de tweede helft van het jaar. Lauryn Hill deed dat met al haar top 10-hits en Pras Michel scoorde zijn eerste top 10-hit ook in de herfst van het jaar, in dit geval 1997. Samen met rapper John Fonté vormde hij het duo Refugee Camp All-Stars, dat toen de tiende plaats haalde met "Avenues". Een jaar later was hij de eerste ex-Fugee die ook buiten de hiphopgroep om een nummer 1-hit wist te scoren. In het voorjaar van 1998 voerde "Ghetto Supastar (That Is What You Are)" (soundtrack van de film "Bulworth") drie weken de Top 40 aan. Het was een samenwerking met Ol' Dirty Bastard en Mýa. In 2001 zou Pras zijn tweede nummer 1-hit scoren. "Miss California", een duet met Dante Thomas, voerde zeven dagen lang de Nederlandse hitlijsten aan.

Wyclef Jean
In 1998 hadden alle leden van de Fugees een top 10-hit gescoord zonder elkaar. Wyclef Jean was in het voorjaar van dat jaar namelijk de laatste. Het toen nog piepjonge Destiny's Child schakelde toen de hulp in van Wyclef Jean en het resultaat was "No No No". Die plaat haalde de derde plaats. De tweede top 10-hit liet vervolgens een tijdje op zich wachten, maar eind 2000 was het dan zover met "911", een duet met Mary J. Blige. De single van het album "The Ecleftic: Two Sides in a Book" bereikte toen de vijfde plaats. In het voorjaar van 2006 was daar dan de derde top 10-hit van Wyclef Jean met "Hips Don't Lie". Die plaat steeg op 29 april 2006 naar de eerste plaats. Daarmee won Wyclef Jean de concurrentie van de zangeres die een grove zes jaar eerder nog zijn duetpartner was...

Overzicht
(artiest; datum van binnenkomst in de top 10; titel; hoogste positie)
artiest
datum
titel
hp
The Fugees
25-05-1996Fu-Gee-La7
06-07-1996Killing Me Softly1
14-09-1996Ready or Not3
Lauryn Hill
21-09-1996If I Ruled the World9
10-10-1998Doo Wop (That Thing)4
18-12-1999Turn Your Lights Down Low5
Pras Michel
11-10-1997Avenues10
13-06-1998Ghetto Supastar (That Is What You Are)1
18-08-2001Miss California1
Wyclef Jean
21-03-1998No No No3
09-12-20009115
22-04-2006Hips Don't Lie1

Opmerkingen:

  • "Avenues" was als onderdeel van Refugee Camp All Stars.
  • De artiest in kwestie was een gastartiest op "If I Ruled the World" (Nas), "Turn Your Lights Down Low" (Bob Marley), "Miss California" (Dante Thomas), "No No No" (Destiny's Child) en "Hips Don't Lie" (Shakira). De hoofdartiest staat tussen haakjes.
Top 10-hits Shakira
"Hips Don't Lie" was alweer de zesde top 10-hit van Shakira. Van de vorige vijf bereikten er twee de eerste plaats en "Hips Don't Lie" werd vervolgens de derde. Later zou Shakira nog vier top 10-hits scoren, waarvan één nummer 1-hit. We gaan daar niet uitgebreid aandacht aan besteden, zoals we bij de Fugees hadden gedaan. Dit omdat "Hips Don't Lie" de laatste top 10-hit was van een ex-Fugee. We willen voorkomen dat we in meerdere artikels over de Top 40 Classic nagenoeg hetzelfde melden. Er volgt echter wel een overzicht:

(datum van binnenkomst in de top 10; titel; hoogste positie)
datum
titel
hp
09-02-2002Whenever, Wherever1
22-06-2002Underneath Your Clothes1
16-11-2002Objection (Tango)4
11-05-2005La Tortura3
03-12-2005Don't Borher4
22-04-2006Hips Don't Lie1
18-11-2006Illegal8
03-03-2007Pure Intuition8
28-04-2007Beautiful Liar1
26-06-2010Waka Waka (This Time for Africa)6

Top 10-hits U2
"One" was alweer de 27ste top 10-hit van U2. Er zouden er nog drie volgen, waarmee U2 vandaag de dag op 30 top 10-hits staat. Dat zijn er zes minder dan recordhoudster Madonna. Een overzicht:

(datum van binnenkomst in de top 10; titel; hoogste positie)
datum
titel
hp
13-10-1984
Pride (In the Name of Love)
8
01-06-1985
The Unforgettable Fire
8
12-10-1985
Sunday Bloody Sunday
3
04-04-1987
With or Without You
2
27-06-1987
I Still Haven't Found What I'm Looking For
6
26-09-1987
Where the Streets Have No Name
10
08-10-1988
Desire
2
07-01-1989
Angel of Harlem
8
29-04-1989
When Love Comes to Town
9
27-01-1990
Everlasting Love
10
09-11-1991
The Fly
4
21-12-1991
Mysterious Ways
8
11-07-1992
Even Better Than the Real Thing
8
25-12-1993
Stay (Faraway, So Close!)
10
08-07-1995
Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me
9
22-02-1997
Discothèque
9
07-11-1998
Sweetest Thing
9
21-10-2000
Beautiful Day
1
10-02-2001
Stuck in a Moment You Can't Get Out of
7
14-07-2001
Elevation
1
01-12-2001Walk on10
02-11-2002Electrical Storm4
20-11-2004
Vertigo
2
26-02-2005
Sometimes You Can't Make It on Your Own
4
25-06-2005
City of Blinding Lights
3
22-10-2005
All Because of You
6
22-04-2006
One
2
18-11-2006
The Saints Are Coming
1
13-01-2007
Window in the Skies
1
14-12-2013
Ordinary Love
7

Red Hot Chili Peppers zijn terug
De hoogste binnenkomer (de klapperrrrrrr van de week) was "Dani California" van Red Hot Chili Peppers #29. De entree was veertien jaar nadat Red Hot Chili Peppers de hitlijsten domineerden met de nummer 1-hit "Under the Bridge". Vervolgens verliet gitarist John Frusciante de band en werd de band een gitaristenkerkhof. De ene na de andere gitarist verliet de band. Voor bassist Flea was de maat vol. Hij wilde weg uit de band als Frusciante niet werd teruggehaald bij RHCP. Frusciante werd vervolgens teruggehaald en prompt keerden de successen terug bij Red Hot Chili Peppers. In 1999 keerde de band terug in de hitlijsten met "Scar Tissue" en in de jaren daarna werden "Otherside" (#14 in 2000), "Californication" (#9 in 2000) en "By the Way" (#9 in 2002) grote hits. De band was daarmee van het stempel 'eendagsvlieg' verlost. Het succes van "By the Way" werd echter niet gehaald in de jaren daarna, hoewel "Can't Stop" (#23 in 2003) inmiddels een klassiekertje is geworden.
Red Hot Chili Peppers bestonden toen uit zanger Anthony Kiedis, gitarist John Frusciante, bassist Flea en drummer Chad Smith. Hun ambitie was om met een nieuw album het succes van "Blood Sugar Sex Magik" te evenaren. Ze namen het nieuwe album "Stadium Arcadium" op in The Mansion in Los Angeles, waar ook het grote doorbraakalbum zijn oorsprong vond. De eerste single van het album was "Dani California" en dat werd de negende Top 40-hit van RHCP.
Het meisje Dani stond voor de derde keer centraal in een plaat van The Red Hot Chili Peppers, na "Californication" en "By the Way". De band liet zich inspireren door het debuutalbum van Wu-Tang Clan (drumsound begin), "Sweet Home Alabama" van Lynyrd Skynyrd (drumsound naarmate het lied vordert) en "Purple Haze" van Jimi Hendrix (gitaarsolo einde). Het bleek een sleutel tot succes, want "Dani California" haalde uiteindelijk de achtste plaats in de Top 40. Daarmee werd het de grootste hit sinds de nummer 1-hit "Under the Bridge" uit 1992.
Er zou echter nog een grotere hit komen van het album "Stadium Arcadium". Eerst werd de achttiende plaats veroverd met "Tell Me Baby", waarna "Snow (Hey Oh)" de vijfde plaats bereikte. De dertiende plaats voor opvolger "Desecration Smile" bevestigde het succes van "Stadium Arcadium". Geen enkel album van RHCP leverde vier top 20-hits af. Vijfde single "Hump de Bump" bleef vervolgens steken op #29.

Top 40-hits van Red Hot Chili Peppers

(datum van binnenkomst in Top 40; titel; hoogste positie)
datum
titel
hp
07-03-1992Under the Bridge1
14-08-1999Scar Tissue24
12-02-2000Otherside14
24-06-2000Californication9
29-06-2002By the Way9
02-11-2002The Zephyr Song37
01-03-2003Can't Stop23
22-11-2003Fortune Faded34
22-04-2006Dani California8
15-07-2006Tell Me Baby18
02-12-2006Snow (Hey Oh)5
10-03-2007Desecration Smile13
19-05-2007Hump de Bump29
06-08-2011The Adventures of Rain Dance Maggie24

Filterfunk debuteert
Zijn echte naam is Sander Ketelaars, maar als je door wil breken in het internationale dancecircuit, kun je beter onder een andere naam je materiaal uitbrengen. Op 22 april 2006 maakte de Eindhovenaar zijn debuut op #36 met "S.O.S. (Message in a Bottle)" en dat deed hij onder de naam Filterfunk.
"S.O.S. (Message in a Bottle)" was een remake van "Message in a Bottle", een #2-hit van The Police uit 1979. Het was niet voor het eerst dat een klassieker van The Police werd bewerkt. De grootste hit van 1997 bevatte namelijk een sample van #6-hit "Every Breath You Take" uit 1983. In 1997 werd het refrein bewerkt in "I'll Be Missing You" door Puff Daddy, Faith Evans en 112. Het stond negen weken op #1; een prestatie die door Filterfunk bij lange na niet werd geëvenaard.
"S.O.S. (Message in a Bottle)" bereikte in 2006 de negentiende plaats. Daarmee was het debuut van Filterfunk redelijk geslaagd. De naam Filterfunk zou nooit meer terugkeren in de Top 40, maar Sander Ketelaars heeft onder een andere alias inmiddels zeven andere hits op zijn naam staan, Onder de naam Sander van Doorn werd onder meer de zeventiende plaats bereikt met "Close My Eyes" (2009) en "Koko" (2011).

Zware taak voor Bob Sinclar
In 2003 kwam de Franse DJ Bob Sinclar niet verder dan de Tipparade met "Kiss My Eyes". Niemand kon toen vermoeden dat hij twee jaar later een monsterhit op zijn naam zou scoren. Met "Love Generation" bereikte hij de tweede plaats en die plaat zou bijna een half jaar genoteerd staan in de Top 40. In dergelijke gevallen bepaalt het succes van de opvolger of de uitvoerende artiest een blijvertje zal zijn. De toekomst kon vallen of staan door de mate van succes van opvolger "World, Hold On (Children of the Sky)".
Waar Bob Sinclar voor "Love Generation" de hulp inschakelde van Gary "Nesta" Pine, werd Steve Edwards gestrikt voor "World, Hold On". Op het oog is dat geen bekende naam, maar hij had al eerder een Top 40-hit ingezongen. In 2003 nam hij namelijk de vocalen voor zijn rekening in "Sound of Violence" van Cassius, dat tot #17 kwam. Daarmee was "World, Hold On" voor beide acts de tweede Top 40-hit.
"World, Hold On (Children of the Sky)" kwam op 22 april 2006 binnen op #38. Daarmee was het op het oog een zware taak om succes te boeken, maar "Love Generation" kwam op 15 oktober 2005 slechts drie plaatsen hoger binnen in de Top 40. Een week later volgde de sprong naar #14. Iets soortgelijks gebeurde met "World, Hold On". Op 29 april 2006 steeg de plaat van #38 naar #16. Uiteindelijk werd het een kleinere hit dan "Love Generation", maar met een vijfde plaats was het zeker een waardige opvolger van "Love Generation".
Na "World, Hold On" zou Bob Sinclar nog acht keer de Top 40 bereiken. Met vier van die acht platen werd de top 10 bereikt, maar geen één daarvan haalde het succes van "Love Generation". De vijfde plaats van "World, Hold On" werd in 2009 nog wel geëvenaard met "Lala Song".
Overigens was er nog een opvallend patroon te vinden in de eerste vier Top 40-hits van Bob Sinclar. Al deze vier platen kwamen relatief laag binnen om vervolgens een grote sprong voorwaarts te maken.

(datum van binnenkomst; titel; positie bij binnenkomst; positie in de tweede week notering)
datum
titel
wk1
wk2
15-10-2005
Love Generation
35
14
22-04-2006
World, Hold On (Children of the Sky)
38
16
09-09-2006
Rock This Party
33
14
19-05-2007
Sound of Freedom
30
11

Top 40-hits Bob Sinclar

(datum van binnenkomst; titel; hoogste positie)
datum
titel
hp
15-10-2005
Love Generation
2
22-04-2006
World, Hold On (Children of the Sky)
5
09-09-2006
Rock This Party
9
19-05-2007
Sound of Freedom
11
01-09-2007
What I Want
7
08-12-2007
Together
7
30-08-2008
What a Wonderful World
18
09-05-2009
Lala Song
5
14-05-2011
Far l'Amore
27
07-04-2012
Rock the Boat
33

Skin terug van lang weggeweest
In de jaren '90 was de zangeres Deborah Anne Dyer, beter bekend onder haar artiestennaam Skin, verantwoordelijk voor een aantal grote klassiekers. Dat presteerde ze als zangeres van de rockband Skunk Anansie. Met "Weak" (#35 in 1995), "Hedonism (Just Because You Feel Good" (#6 in 1997) en "Brazen Weep" (#19 in 1997) presteerde de band wisselvallig in de hitlijsten, maar met name "Weak" en "Hedonism" zijn echte klassiekers geworden. In 1999 werd nog de 28ste plaats bereikt met "Secretly" en in 2001 ging Skunk Anansie uit elkaar. Skin had toen al een Top 40-hit op haar naam staan zonder haar collega's van Skunk Anansie. In 2000 werkte ze namelijk samen met Maxim van The Prodigy en dat leverde de #16-hit "Carmen Queasy" op.
In 2006 kwam Skins album "Fake Chemical State" uit, De eerste single "Alone in My Room" deed niets, maar met opvolger "Just Let the Sun" wist ze de Top 40 te halen. Op 22 april 2006 kwam ze namelijk binnen op #39. Een plaats hoger zou uiteindelijk haar piek zijn.
Na "Just Let the Sun" hoorden we vrijwel niets meer van Skin. Sinds 2009 is Skunk Anansie weer bij elkaar, maar tot nu toe gaat dat redelijk geruisloos.

Lange Frans & Baas B maken entree als hekkensluiter
In 2004 beleefden Frans Frederiks en Bart Zijlstra hun grote doorbraak met "Moppie", dat de derde plaats haalde in 2004. Ze brachten hun materiaal uit onder de naam Lange Frans & Baas B. Later in 2004 werd opvolger "Zinloos" zelfs een nummer 1-hit. In 2005 zou de tweede nummer 1-hit volgen voor Lange Frans & Baas B. De plaat heette "Het Land van..." en voerde twee weken de Top 40 aan. Andere hits van het duo waren "Supervisie" (#34 in 2005) en "Mee naar Diemen-Zuid" (#16 in 2006). Op 22 april 2006 kwamen Lange Frans & Baas B voor het laatst binnen in de Top 40, met "Ik Wacht Al Zo Lang". De plaat kwam binnen op #40.
Het was een samenwerking met Brutus en Tim Akkerman. Brutus zat samen met Lange Frans & Baas B in D-Men, dat een #28-hit scoorde met "Mijn Feestje" in 2005. Tim Akkerman was de zanger van Di-rect, dat hits scoorde met onder meer "She" (#2 in 2003), "Hungry for Love" (#4 in 2005), "Cool without You" (#4 in 2005) en later "A Good Thing" (#2 in 2007). Inmiddels is hij daar vervangen door Marcel Veenendaal.
"Ik Wacht Al Zo Lang" haalde uiteindelijk de achttiende plaats, waardoor het de op één na kleinste hit van Lange Frans & Baas B was. Na deze plaat werd nog de Tipparade bereikt met "Dit Moet een Zondag Zijn" (2006) en "Dit Was het Land van" (2009), maar ze zouden als duo niet meer de Top 40 halen. In 2009 werd de samenwerking tussen Lange Frans en Baas B beëindigd, waarna Lange Frans in 2010 nog de vijfde plaats haalde met "Zing voor Me", een duet met Thé Lau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten