woensdag 11 februari 2015

The Rembrandts - I'll Be There for You

In 2005 vond op Broadway de première van "The Color Purple". De musical was gebaseerd op de gelijknamigeroman van Alice Walker uit 1982 en Allee Willis was gedeeltelijk verantwoordelijk voor de muziek en tekst. Willis schreef onder meer de klassiekers "September" en "Boogie Wonderland" van Earth, Wind & Fire en ze heeft ook geschreven voor Sister Sledge en Dusty Springfield. Toen de kranten de musical gingen promoten, werd Allee Willis echter enkel weergegeven als de schrijver van het themalied van "Friends". Dat terwijl ze zich nauwelijks in hoefde te spannen om haar deel van "I'll Be There for You" te schrijven. Vele anderen deden de rest en The Rembrandts scoorden er een hit mee.

The Rembrandts
In 1989 besloten Danny Wide en Phil Solem het duo The Rembrandts te vormen. Het tweetal uit Los Angeles debuteerde vervolgens verdienstelijk met het titelloze debuutalbum, waarvan de eerste single "Just the Way It Is, Baby" de top 20 haalde in de Verenigde Staten. The Rembrandts waren verder weinig bekend bij het grote publiek, omdat hun muziekstijl nogal underground was. Het was jangle pop, een muziekstijl waarin weliswaar de popmuzieksound uit de jaren '60 herleefde, maar de teksten waren dermate cryptisch dat het simpelweg weinig geschikt was voor de commerciële markt. The Rembrandts hadden ook niet de ambitie om wereldwijde commerciële successen te boeken, omdat hun hart daar simpelweg niet lag. Het is dan ook logisch dat "I'll Be There for You" in eerste instantie niet door Wide en Solem werd geschreven.

"Friends"
In 1994 ging de legendarische sitcom "Friends" van start. Voor het themalied was het productieteam van "Friends" niet op zoek naar een ouderwetse jingle die een halve minuut leuk is, maar in volledigheid niet om aan te horen blijkt te zijn. Ze waren op zoek naar een 'completer' themalied. "It's the End of the World As We Know It (And I Feel Fine)" van R.E.M. uit 1987. Er moest een uitvoerende artiest worden uitgezocht en een vereiste was dat het een artiest of band was die werkte bij het platenlabel Warner Brothers. De enige beschikbare act was The Rembrandts, waar producent Kevin Bright groot fan van was. Bright, zijn medeproducenten David Crane en Marta Kauffman stuurden met Michael Skloff en Allee Willis het lied naar Phil Solem en Danny Wide en deze twee moesten "I'll Be There for You" inzingen. Het lied duurde ongeveer zestig seconden en bevatte een couplet en een refrein.

Volledige track
Na de première van "Friends" in 1994 kregen veel lokale radiostations in de Verenigde Staten als verzoek om het themalied van "Friends" te draaien. Het duurde echter slechts zestig seconden en The Rembrandts wilden het niet uitbrengen als single, want zij schreven het lied niet. Er moest nog een tweede couplet en een bridge geschreven worden. The Rembrandts wilden het aanvankelijk in hun eigen stijl, maar het productieteam van "Friends" was daarop tegen. Het tweede couplet en de bridge werden dan ook qua stijl het verlengde van het eerste couplet en het refrein. Het lied was totaal niet in de stijl van het eerdere materiaal van The Rembrandts en Solem en Wide waren er in eerste instantie niet blij mee dat "I'll Be There for You" op het album "LP" werd geplaatst. Daarbij moet gezegd worden dat ze stopten met klagen toen ze de verkoopcijfers van "LP" zagen.

Succes
"I'll Be There for You" werd in 1995 als single uitgebracht in de Verenigde Staten, Engeland en diverse andere landen. In Nederland vond de release twee jaar later plaats. In de Nederlandse Top 40 piekte het slechts op #15, onder meer door de gigantische concurrentie die er in de zomer van 1997 was. Dat een deel van het lied elke werkdag te horen was als intro van "Friends", zal ook mee hebben gespeeld. "I'll Be There for You" kan vandaag de dag waarschijnlijk wel het bekendste themalied van een serie aller tijden worden.

Het einde
The Rembrandts werden voor het ene na het andere tv-programma gevraagd en ze werden wereldwijd beroemd, wat ze eigenlijk totaal niet wilden. In 1997 zetten Solem en Wide een punt achter hun samenwerking. Drie jaar later kwamen ze weer bij elkaar, toen het grote publiek de band eigenlijk was vergeten. Met de nadruk op 'de band', want "I'll Be There for You" zal voor altijd een klassieker blijven, vanwege het catchy intro, het 'meezinggehalte' van met name het refrein en niet te vergeten het klappen in je handen na afloop van de eerste zin.

Bijzaken
  • Tijdens het schrijven van het tweede couplet waren The Rembrandts waarschijnlijk de eerste zin van het lied vergeten. De eerste zin luidt als volgt: So no one told you life was gonna be this way. Het tweede couplet bevat echter deze zin: Your mother warned you there'd be days like these.
  • D.O.A. uit Your lovelife's D.O.A. staat voor dead on arrival.
  • "I'll Be There for You" werd in 2007 gecoverd door Alvin & the Chipmunks.
  • Stand-up comedian Rob Paravonian bekritiseerde het lied in 2007 tijdens een comedyshow. Onder meer het gedeelte You're still in bed at 10, your work began at 8 / You burned your breakfast, so far, things are going great. "Ik ken niemand die zijn ontbijt in de fik steekt omdat ik niemand ken die zijn ontbijt kookt wanneer hij twee uur te laat is voor zijn werk. Het is als Ik ben te laat! Waar is de steelpan?", aldus Paravonian.
  • In de Radio Veronica Top 1000 aller tijden staat "I'll Be There for You" op #936, één plek onder "Ik Kan Het Niet Alleen" van De Dijk en één plek boven "New Kid in Town" van Eagles.
  • In de Radoi Veronica 90's Top 750 staat "I'll Be There for You" op #160, één plek onder "Iron Lion Zion" van Bob Marley & the Wailers en één plek boven "The Unforgiven" van Metallica.
  • De hele cast van "Friends" is te zien in de videoclip van "I'll Be There for You".
  • In het lied wordt vier keer in de handen geklapt, één keer minder dan velen denken.
  • Hoewel "I'll Be There for You" de eerste plaat is die te binnen schiet bij het horen/zien van de naam The Rembrandts, was "Just the Way It Is, Baby" hun grootste hit in de Verenigde Staten met een veertiende plaats, drie plaatsen boven "I'll Be There for You".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten