vrijdag 13 februari 2015

Queen - Bicycle Race

Dit is een tip uit 1979 voor mensen die een onderneming willen starten die (accessoires van) fietsen verkoopt. Wil je in korte tijd een recordomzet boeken? Open dan een fietsenzaak vlakbij Ahoy Rotterdam. Koop vervolgens zo veel mogelijk fietsbellen en zorg er ten slotte voor dat de zaak zeker tot en met 30 januari 1979 openblijft. Op 29 en 30 januari treedt Queen namelijk op in Ahoy naar aanleiding van de "Jazz Tour". De setlist bevat onder meer de hitsingle "Bicycle Race". Fans van Queen komen tegen die tijd massaal op je onderneming af om fietsbellen te kopen. Die laten ze vervolgens afgaan voorafgaand aan de gitaarsolo in "Bicycle Race".

"Jazz"
"Bicycle Race" was de eerste single van het album "Jazz". "Jazz" was de opvolger van "News of the World", dat een groot succes werd en onder meer de klassiekers "We Are the Champions" en "We Will Rock You" bevatte. In de jacht om de hitlijsten opnieuw te bestormen en het succes van "News of the World" een goed vervolg te geven, namen Freddie Mercury (zang), Brian May (gitaar), John Deacon (bas) en Roger Taylor (drums) het album "Jazz" op. Nog voordat het album ook maar iets presteerde, leverde het al een primeur voor Queen op. Voor het eerst nam de band een album buiten Engeland op. "Jazz" werd in 1978 opgenomen in de Mountain Studios in het Zwitserse Montreux (gelegen aan het Meer van Genève) en de Super Bear Studios in het Franse Berre-les-Alpes (vlakbij Nice).

Tour de France 1978
In het laatstgenoemde studio werd de basis gelegd van "Bicycle Race". Ten tijde van het verblijf in Frankrijk stond Nice op de route voor de Tour de France in 1978 (één van de zes edities waarin Joop Zoetemelk de tweede plaats haalde) en dat was voor Freddie Mercury de inspiratie om er een lied over te schrijven, dat "Bicycle Race" ging heten. Nederland was één van de weinige landen waarin "Bicycle Race" een top 10-hit werd. Dat heeft misschien te maken met het feit dat Nederland één van de belangrijkste fietslanden ter wereld is. Het zou echter ook met iets heel anders te maken kunnen hebben...

Verboden videoclip
...bijvoorbeeld met de bijbehorende videoclip. Ter promotie van de single huurde Queen 65 fietsen en vervolgens strikte de band net zo veel naaktmodellen voor een nude bicycle race. De clip werd vervolgens dusdanig gecensureerd dat de kijkers de privédelen van de modellen niet konden bewonderen. De ongecensureerde versie kwam pas in 2002 (!!) voor het eerst online. Ondanks de censuur werd de videoclip van "Bicycle Race" in meerdere landen verboden en dat was naar alle waarschijnlijkheid een grotere reden waarom "Bicycle Race" niet de grote hit was geworden die iedereen zou verwachten bij een hitsingle van Queen. Zeker bij de eerste single van een nieuw album.

Succes
Het haalde in december 1978 dus een zevende plaats in Nederland en ook dat is voor Queen-begrippen laag te noemen als je bedenkt dat het de eerste single van een album was. De concurrentie met onder mer "Get Off" van Foxy, "Trojan Horse" van Luv', "Dreadlock Holiday" van 10cc en "Kiss You All over" van Exile was te zwaar voor "Bicycle Race" en dat terwijl "Dreadlock Holiday" eigenlijk de enige plaat uit het rijtje is die nog steeds alom bekend is. In Engeland bleef de plaat op plek elf steken en in de Verenigde Staten slechts op #24.

"Jazz" na "Bicycle Race"
Na "Bicycle Race" werd er nog één single uitgebracht van het album "Jazz". Die single heette "Don't Stop Me Now" en ondanks het redelijk geringe succes (#14 in 1979) is dat nog altijd een echte klassieker. Het album "Jazz" piekte op de derde plaats, waarmee het naast het debuutalbum "Sheer Heart Attack" (#7 in 1975) het enige studioalbum van Queen was dat niet de eerste plaats haalde. Nou is het geen wanprestatie te noemen dat "Jazz" niet de eerste plaats haalde, gezien de hevige concurrentie van "Bat out of Hell" van Meat Loaf (met onder meer "Paradise By the Dashboard Light") en de soundtrack "Grease". Desondanks was de opvolger van "Jazz" duidelijk succesvoller. "The Game" haalde wel de eerste plaats in de albumlijsten en hitsingles "Crazy Little Thing Called Love" (#1 in 1979) en "Save Me" (#5 in 1980) waren allebei succesvoller dan "Bicycle Race".

Bijzaken
  • "Bicycle Race" bevat veel materiaal dat geschikt is voor geschiedenislessen over de jaren '70. Neem de films "Jaws", "Star Wars", "Peter Pan", "Frankenstein" en "Superman", het Watergateschandaal, de Viëtnamoorlog en (onbedoeld) het overlijden van acteur John Wayne in 1979 (toen "Bicycle Race" al was geschreven)
  • De leden van Queen huurden de fietsen voor de videoclip van "Bicycle Race", maar ze moesten betalen omdat de verhuurder wist waar de fietsen voor gebruikt waren.
  • "Bicycle Race" haalde dus als eerste single van een album de zevende plaats. De enige plaat die als eerste single van een Queen-album nog slechter scoorde, was "One Vision" (eerste single van "A Kind of Magic" uit 1985). Tweede single "A Kind of Magic" wist echter de vierde plaats te halen en was dus succesvoller dan alle singles van het album "Jazz".
  • "Bicycle Race" stond op slechts één setlist van een tournee van Queen, namelijk de "Jazz Tour". Daarom was er alleen in 1979 de mogelijkheid voor een fietsenhandelaar om in korte tijd een recordomzet te boeken door middel van de verkoop van fietsbellen.
  • "Bicycle Race" staat op #970 in de Radio 2 Top 2000. Zo laag heeft de plaat nog nooit gestaan, al moet daarbij worden opgemerkt dat het in 2001 niet in de lijst stond.


2 opmerkingen:

  1. Wau cool w. Weer wat geleerd. Ik wist btw niet dat Don't stop me now niet zo populair was. Is één van mijn favo Queen liedjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zie je wel vaker dat nummers niet echt succesvol waren toen ze werden uitgebracht, maar uiteindelijk wel klassiekers werden. Mijn all-time favourite "A Forest" van The Cure (#31 in 1980) is daar een goed voorbeeld van. En vele anderen uiteraard.

    BeantwoordenVerwijderen