zondag 23 augustus 2015

U2 - Angel of Harlem

De meest legendarische jazzzangeres aller tijden luistert waarschijnlijk naar de naam Billie Holiday. De zangeres uit Philadelphia viel in de jaren '30 en '40 op door het dramatische karakter van haar materiaal en haar manier van zingen, die bij lange na niet zo oppervlakkig was als die van haar collega's. Wegens overmatig gebruik van drugs overleed ze in 1959 op 44-jarige leeftijd. De naoorlogse generatie kreeg daardoor weinig mee van Billie Holiday, maar in 1988 kreeg die groep een geschiedenisles van U2. De Ierse band nam voor het album "Rattle and Hum" het lied "Angel of Harlem" op.

New York
"Angel of Harlem" werd geschreven door de bandleden van U2 tijdens The Joshua Tree Tour in de Verenigde Staten in 1987. Het lied is in de eerste plaats een ode aan Billie Holiday (de angel of Harlem in de track), maar ook de stad New York in het algemeen krijgt aandacht. De JFK in het verhaal is de John F. Kennedy Airport in New York, de BLS een jazzstation op de Amerikaanse radio en Birdland een jazzclub in New York West Street. De jazzmuzikanten John Coltrane (saxofonist) en Miles Davis (trompettist) komen langs in "Angel of Harlem", maar de meeste aandacht gaat dus toch uit naar Billie Holiday (als "Lady Day", zoals haar bijnaam luidde). Het verhaal van het lied verklaart zeer waarschijnlijk het feit dat "Angel of Harlem" één van de weinige platen van U2 is waar een trompet in voorkomt.

"Rattle and Hum"
"Angel of Harlem" was de tweede single van het album "Rattle and Hum", de opvolger van "The Joshua Tree". Het laatstgenoemde album was een dermate groot succes, dat het een zeer zware taak was voor U2 om op dat spoor te blijven bivakkeren. U2 gooide het met "Rattle and Hum" over een compleet andere boeg, door meer Amerikaanse invloeden in de muziek te bezorgen. Dat bleek met de eerste single "Desire" al een succesvolle aanpak, want de rockplaat haalde in Nederland de tweede plaats in de herfst van 1988. "Angel of Harlem" bleek een iets minder groot succes, maar de top 10 werd wel behaald.

Succes
Op 17 december 1988 maakte "Angel of Harlem" zijn entree in de Nederlandse hitlijsten. Het was daarmee de tiende van 44 Top 40-hits van U2. Op 7 januari 1989 werd met nummer 8 de hoogste notering bereikt. Het was daarmee de achtste top 10-hit op rij voor de Ierse band. Later zouden er nog 22 volgen. In thuisland Ierland bereikte "Angel of Harlem" de top 3, in Engeland werd het een top 10-hit en ook in de Verenigde Staten viel de single redelijk in de smaak. In het land waar de invloeden van "Angel of Harlem" vandaan zijn gekomen, bereikte de plaat de veertiende plaats. Het was wereldwijd gezien dus geen wereldschokkend succes, maar de prestaties waren zeker niet om voor te schamen.

Vervolg
Het Amerikaanse karakter van "Rattle and Hum" werd helemaal duidelijk bij de opvolger van "Angel of Harlem". "When Love Comes to Town" was namelijk een 'duet' met de Amerikaanse blueslegende B.B. King, die op 14 mei 2015 op 89-jarige leeftijd overleed. De plaat bereikte in het voorjaar van 1989 plaats negen in de Nederlandse Top 40. De vierde single werd "All I Want Is You", dat de twaalfde plek haalde. "Rattle and Hum" wist niet de status van "The Joshua Tree" te behalen, maar een mislukking was het album absoluut niet. "Angel of Harlem" wist prima te presteren en behoort inmiddels tot de vele klassiekers van U2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten