vrijdag 7 augustus 2015

Nummer 1-hits in 1989

Het laatste jaar van de jaren '80 kende een gigantische verscheidenheid aan nummer 1-hits. Tekenend was het feit dat geen één artiest twee nummer 1-hits wist te scoren in 1989. Gloria Estefan & Miami Sound Machine kwamen in de buurt met één #1-hit en één #2-hit. Verder is het opvallend dat alle nummer 1-hits in 1989 alleen in dat jaar de Top 40 aanvoerden. Michael Jackson werd met "Smooth Criminal" namelijk van de troon gestoten op 7 januari 1989 en de eerste Top 40 van 1990 kende eveneens een nieuwe nummer 1: "All Around the World" van Lisa Stansfield. In dit artikel worden alle nummer 1-hits tussen die twee singles behandeld. Dit zijn alle nummer 1-hits van het jaar 1989.

ROBIN BECK - FIRST TIME (1 WEEK)

Nadat Robin Beck in 1979 haar debuutalbum "Sweet Talk" zag floppen, leek een doorbraak niet weggelegd voor haar. In 1988 werd echter alles anders voor haar, toen de zangeres uit Brooklyn een lied opnam voor een Coca-Colacommercial. Dat lied werd uiteindelijk op single uitgebracht en het kreeg de naam "First Time". Met deze track wist ze "Smooth Criminal" van Michael Jackson al na één week van de troon te stoten, om vervolgens geen spatje beter te presteren aan kop. Ook haar verblijf op nummer één bleef beperkt tot zeven dagen. Robin Beck bleek een eendagsvlieg te zijn, hoewel ze officieel nog een hitje scoorde in 2006. De Zweedse dance-act Sunblock bewerkte de hit van Beck en het lied werd gecredit als 'Sunblock ft. Robin Beck'. Met een 28ste plaats presteerde zij beduidend minder dan met haar originele uitvoering.

GLORIA ESTEFAN AND MIAMI SOUND MACHINE - CAN'T STAY AWAY FROM YOU (2 WEKEN)
De Miami Sound Machine wist vooral medio jaren '80 van zich te laten spreken door grote hits te scoren met "Dr. Beat", "Conga!" en "Bad Boy". Daarna namen de successen van de band geleidelijk af, maar 1989 bleek het jaar van de grote comeback te zijn. De in Cuba geboren Amerikaanse zangeres Gloria Estefan scoorde met haar begeleidingsband zelfs een nummer 1-hit met "Can't Stay Away from You". Twee weken lang was de plaat de grootste hit van Nederland. Later dat jaar werd "Anything for You" ook een monsterhit, maar de eerste plaats werd niet bereikt. Daarna nam het succes voor Gloria Estefan als zangeres van Miami Sound Machine geleidelijk af. Als solozangeres wist ze in 1989 nog wel top 10-hits te scoren met "Don't Wanna Lose You" en "Oye Mi Canto (Hear My Voice)"

TINA TURNER & DAVID BOWIE - TONIGHT (LIVE) (4 WEKEN)
David Bowie had al de nodige ervaringen opgedaan wat het scoren van nummer 1-hits betreft. "Under Pressure" ('duet' met Queen) was in 1981 zijn eerste #1-hit, waarna "Let's Dance" (1983), "This Is Not America" en "Dancing in the Street" (beide 1985) volgden. Zijn vijfde nummer 1-hit was een live-versie van "Tonight". De studioversie was een duet met Iggy Pop voor diens album "Lust for Life", maar de livevariant werd ingezongen samen met Tina Turner. De Grandmother of Rock scoorde daarmee haar allereerste (en enige) nummer 1-hit, ondanks het feit dat ze met "Private Dancer", "Let's Stay Together", en "The Best" echte klassiekers op haar naam heeft staan.

NENEH CHERRY - BUFFALO STANCE (2 WEKEN)
Muziekland Zweden bleek in 1989 in opkomst. Het popduo Roxette scoorde grote hits met "The Look" en "Listen to Your Heart" en rapster Neneh Cherry wist zelfs de eerste plaats te halen. Dat was met "Buffalo Stance", de eerste single van haar debuutalbum "Raw Like Sushi". "Buffalo Stance" stond twee weken op de eerste plaats en Neneh Cherry was daarmee de vierde Zweedse act die een nummer 1-hit wist te scoren. Gudrun Jankis Orkest ("Let Kiss" in 1965), ABBA ("Fernando", "Dancing Queen", "Money, Money Money", "Chiquitita", "I Have a Dream", "The Winner Takes It All", "Super Trouper" en "One of Us" in de periode 1974-1982) en Europe ("The Final Countdown" in 1986) gingen haar voor. Na "Buffalo Stance" scoorde Cherry in 1989 nog een top 3-hit met opvolger "Manchild".

SIMPLE MINDS - BELFAST CHILD (2 WEKEN)
"(Don't You) Forget About Me" verbleef in 1985 drie weken lang op de eerste plaats en opvolger "Alive and Kicking" was later dat jaar zeer dicht bij nieuwe glorie. Het is dan ook geen vreemde conclusie dat 1985 het meest succesvolle jaar van de Simple Minds tot dusver is. Het jaar dat het dichtst in de buurt komt, is 1989. Toen scoorde de Britse rockband zijn tweede nummer 1-hit, getiteld "Belfast Child". Het lied refereert naar 'The Troubles', de periode in de (Noord-)Ierse geschiedenis waarin er veel spanningen waren tussen de katholieken en de protestanten. "Belfast Child" voerde twee weken lang de Top 40 aan. Later in 1989 werd "This Is Your Land" nog een top 10-hit. In de jaren '90 volgde nog maar één grote hit van de rockband: "Let There Be Love" (#4 in 1991).

RENÉ FROGER & HET GOEDE DOEL - ALLES KAN EEN MENS GELUKKIG MAKEN (3 WEKEN)
René Froger brak in het voorjaar van 1988 door met "Winter in America", maar zijn opvolgers flopten stuk voor stuk. In 1989 werd hij door Het Goede Doel uitgenodigd om een track in te zingen voor hun album "Iedereen Is Anders". Die track had de naam "Alles Kan een Mens Gelukkig Maken" en daarmee had Froger eindelijk een waardige opvolger voor "Winter in America". Sterker nog: veel meer dan dat. "Alles Kan een Mens Gelukkig Maken" was de eerste Nederlandstalige nummer 1-hit sinds "Waarom Fluister Ik Je Naam Nog" van Benny Neyman uit 1985! Daarnaast waren René Froger en Het Goede Doel de eerste Nederlandse acts op nummer 1 sinds Piet Veerman in 1987 ("Sailin' Home"). Na "Alles Kan een Mens Gelukkig Maken" wisten René Froger en Het Goede Doel niet meer de eerste plek te halen.

BANGLES - ETERNAL FLAME (7 WEKEN)
De Amerikaanse meidengroep The Bangles wist in 1986 een monsterhit te scoren met "Walk Like an Egyptian". Die plaat stond liefst vijf weken op de eerste plaats en geen mens kon toen vermoeden dat het trio die prestatie ooit zou gaan overtreffen. Dat gebeurde toch, want met "Eternal Flame" scoorden ze de grootste hit van 1989. Liefst zeven weken werd de koppositie bezet gehouden, een prestatie die slechts drie andere platen in de jaren '80 wisten te verrichten. Dat waren "How 'Bout Us" van Champaign (acht weken in 1981), "Nikita" van Elton John (zeven weken in 1985/1986) en "(I've Had) The Time of My Life" van Bill Medley en Jennifer Warnes (negen weken in 1988).

DE LA SOUL - ME, MYSELF AND I (2 WEKEN)
Het herentrio stootte het damestrio van de troon. De hiphoppers van De La Soul kwamen echter bij lange na niet in de buurt van de prestaties van The Bangles. "Me, Myself and I" verbleef twee weken op de eerste plaats en daarmee toonde De La Soul aan dat hiphop een genre was dat stijgende was in populariteit. Eerder in 1989 stond Neneh Cherry dus op de eerste plaats en in 1988 scoorden Salt 'n Pepa een wereldhit met "Push It". Ook artiesten als Tone Loc en Bobby Brown braken in 1989 door, maar wisten geen nummer 1-hit te scoren. De La Soul scoorde in 1991 nog een grote hit met "Ring Ring Ring (Ha Ha Hey)", maar die track wist net geen nummer 1-hit te worden

GERARD JOLING - NO MORE BOLEROS (6 WEKEN)
Door de eerste plaats te bereiken met "No More Boleros", presteerde Gerard Joling iets wat alleen Stars on 45, Golden Earring en Doe Maar lukten: twee nummer 1-hits scoren in de jaren '80. In 1985 verbleef "Ticket to the Tropics" zeven dagen aan de top van de Nederlandse hitlijsten. Het verblijf van "No More Boleros" op de piekpositie duurde liefst zes keer zo lang! De Alkmaarder wist in een later stadium nóg langer de nummer 1-positie bezet te houden met "Blijf Bij Mij". Het 'duet' met wijlen André Hazes was een bewerking van diens lied "Blijf Maar Hier" uit 1988. "Blijf Bij Mij" stond in 2007 elf weken lang op de eerste plek, waarmee het bij de singles hoort die het langst de koppositie bezet wisten te houden. Het record is echter in handen van Gusttavo Lima, die in 2012 dertien weken de hitlijsten aanvoerde met "Balada".

SOUL II SOUL - BACK TO LIFE (HOWEVER DO YOU WANT ME) (2 WEKEN)
Gerard Joling stootte De La Soul van de troon, om vervolgens zelf verslagen te worden door een act met een soortgelijke naam. Het Amerikaanse trio Soul II Soul viel op door een unieke mix van R&B en soul. Die stijl sloeg enorm aan bij het publiek, wat resulteerde in een nummer 1-notering voor debuutplaat "Back to Life (However Do You Want Me)". De track stond twee weken op de felbegeerde eerste plaats genoteerd. Na "Back to Life" wist Soul II Soul nog een top 3-hit te scoren met "Get a Life", waarna de successen van de opvolgers stukje bij beetje af begonnen te nemen. De nummer 1-notering voor "Back to Life" pakt niemand Soul II Soul echter af.

MARGARET SINGANA - WE ARE GROWING (SHAKA ZULU) (VIER WEKEN)
De Zuid-Afrikaanse zangeres Margaret Singana verscheen in de zomer van 1989 vanuit het niets aan de top van de Nederlandse hitlijsten. Ze had eind jaren '70 enkele hits gescoord in eigen land, werd in 1978 getroffen door een beroerte en leefde sindsdien onder armoedige omstandigheden. Ze zong nog wel het themalied op voor de televisieserie "Shaka Zulu". Die serie werd in de zomer van 1989 wereldberoemd, waarna "We Are Growing (Shaka Zulu)" de hitlijsten wist te bestormen. Dat gebeurde net toen ze stervende leek te zijn vanwege de trieste omstandigheden waarin ze leefde. In april 2000 sloeg het noodlot echter alsnog toe. Singana werd slechts 62 jaar oud.

JIVE BUNNY & THE MASTERMIXERS - SWING THE MOOD (1 WEEK)
Een lesje rock 'n rollgeschiedenis van een konijn wist in september 1989 Europa te veroveren. Producenten Les Hemstock en Andy Pickles maakten een medley van Elvis-klassiekers "All Shook Up", "Jaihouse Rock" en "Hound Dog" (gezongen door een Elvis-imitator wegens licensieproblemen) en verder onder meer "Let's Twist Again" van Chubby Checker, "Rock Around the Clock" van Bill Haley en "In the Mood" van Glenn Miller. Laatstgenoemde was de belangrijkste plaat in de medley en de titel "Swing the Mood" was dan ook op die track gebaseerd. De uitvoerende artiest was 'Jive Bunny & the Mastermixers', gebaseerd op het geanimeerde konijn in de videoclip.

LIL LOUIS - FRENCH KISS (2 WEKEN)
Eén van de twee instrumentale nummer 1-hits uit 1989 (de tweede volgt nog) was van de Amerikaanse producer Louis Burns. Onder de artiestennaam Lil Louis nam hij de track "French Kiss" op. Echt instrumentaal is die plaat niet te noemen, want er is een vrouwenstem te horen op het lied. Wat de vrouw in "French Kiss" deed, ligt echter dichter bij het krijgen van orgasmes dan bij zingen. Het sloeg aan bij het grote publiek, want "French Kiss" stond twee weken lang bovenaan in de Top 40. Het gekreun in het lied bleek van de zangeres Shawn Christopher te zijn, die in 1992 een hitje scoorde met "Don't Lose the Magic". Lil Louis bleek een regelrechte eendagsvlieg te zijn.

KAOMA - LAMBADA (3 WEKEN)
"Lambada" wordt vandaag de dag beschouwd als een klassieker onder de zomerhits, maar het werd in de herfst van 1989 een grote hit. Kaoma, de Franse formatie van producer Olivier de Lorsac, bestond uit Brazilianen die hun leven doorbrachten in Parijs. Zij besloten om de lambada, een dansje dat vooral in Brazilië zeer populair was, te importeren naar Europa. Dat deden ze met veel succes, want "Lambada" werd de zomerhit van Frankrijk. Vakantiegangers namen de single vervolgens mee naar huis, waarna "Lambada" de wereld wist te veroveren en ook in Nederland een monsterhit werd. "Lambada" stond 21 weken genoteerd in de Top 40, wat in die tijd ongekend lang was.

MILLI VANILLI - GIRL I'M GONNA MISS YOU (5 WEKEN)
De herfst van 1989 was naar alle waarschijnlijkheid het mooiste najaar voor het Duitse duo Milli Vanilli geweest. Rob Pilatus en Fab Morvan voerden toen liefst vijf weken de Top 40 aan met "Girl I'm Gonna Miss You". De successen van  "Girl You Know It's True", "Baby Don't Forget My Number"en "Blame It on the Rain" (allen top 10) werden daarmee ruimschoots overtroffen. Alles werd een jaar later echter anders voor Milli Vanilli. Producent Frank Farian maakte bekend dat niet Rob en Fab, maar sessiezangers de hits van Milli Vanilli inzongen. De act moest de Grammy Award voor 'Beste nieuwkomer' inleveren en Milli Vanilli werd geprojecteerd als de grootste schande in de geschiedenis van de popmuziek.

DAVID A. STEWART FT. CANDY DULFER - LILY WAS HERE (5 WEKEN)
De tweede instrumentale nummer 1-hit van 1989 was "Lily Was Here" van David A. Stewart en Candy Dulfer. Het was de soundtrack voor de film "De Kassière" en net als de film, bleek ook het lied een doorslaand succes. "Lily Was Here" werd een grotere hit dan al het materiaal dat David A. Stewart samen met Annie Lennox opnam voor Eurythmics, want het lied werd een nummer 1-hit. Ook in de rest van Europa was het succes groot en zelfs in de Verenigde Staten stond "Lily Was Here" genoteerd. Voor zowel David A. Stewart als Candy Dulfer bleek de eerste plaats een eenmalige ervaring. "Lily Was Here" was de allerlaatste nummer 1-hit uit de jaren '80. "All Around the World" van Lisa Stansfield stond op 23 december 1989 op #2 genoteerd en op 6 januari van het jaar daarna steeg ze naar #1.

Nummer 1-hits in 1989
datum
artiest - titel
07-01-1989
Robin Beck - First Time
14-01-1989
Gloria Estefan and Miami Sound Machine - Can't Stay Away from You
21-01-1989
28-01-1989
Tina Turner & David Bowie - Tonight (Live) 
04-02-1989
11-02-1989
18-02-1989
25-02-1989
Neneh Cherry - Buffalo Stance 
04-03-1989
11-03-1989
Simple Minds - Belfast Child 
18-03-1989
25-03-1989
René Froger & Het Goede Doel - Alles Kan een Mens Gelukkig Maken 
01-04-1989
08-04-1989
15-04-1989
Bangles - Eternal Flame 
22-04-1989
29-04-1989
06-05-1989
13-05-1989
20-05-1989
27-05-1989
03-06-1989
De La Soul - Me, Myself and I 
10-06-1989
17-06-1989
Gerard Joling - No More Boleros 
24-06-1989
01-07-1989
08-07-1989
15-07-1989
22-07-1989
29-07-1989
Soul II Soul - Back to Life (However Do You Want Me) 
05-08-1989
12-08-1989
Margaret Singana - We Are Growing 
19-08-1989
26-08-1989
02-09-1989
09-09-1989
Jive Bunny & the Mastermixers - Swing the Mood 
16-09-1989
 Lil Louis - French Kiss
23-09-1989
30-09-1989
Kaoma - Lambada 
07-10-1989
14-10-1989
21-10-1989
Milli Vanilli - Girl I'm Gonna Miss You 
28-10-1989
04-11-1989
11-11-1989
18-11-1989
25-11-1989
David A. Stewart ft. Candy Dulfer - Lily Was Here 
02-12-1989
09-12-1989
16-12-1989
23-12-1989

De #2-hits: de platen die net niet in bovenstaande overzicht wisten te komen
artiest - titel
Gloria Estefan and Miami Sound Machine - Anything for You
Madonna - Like a Prayer
Roxette - The Look
Patty and Shift - Wonderful
Queen - I Want It All
Rocco & the Carnations - Marina
Gladys Knight - Licence to Kill
Milli Vanilli - Blame It on the Rain
Technotronic ft. Felly - Pump Up the Jam
Sydney Youngblood - If Only I Could
Phil Collins - Another Day in Paradise
Eervolle vermelding voor Lisa Stansfield, die op 23 december 1989 op #2 genoteerd stond met "All Around the World". Op 6 januari 1990 steeg ze naar de eerste plek.

Compilatie van alle nummer 1-hits in 1989

Geen opmerkingen:

Een reactie posten