woensdag 22 juli 2015

Top 40 Classic: 30 september 1995

Een unicum in de Nederlandse hitlijsten! Op 30 september 1995 bestond de gehele top 7 uit Nederlanders. "Waterfalls" van TLC en "Kiss from a Rose" van Seal verdwenen uit het bovenste septet, ten faveure van "Come Take My Hand" van 2 Brothers on the 4th Floor en "De Tandenborstel-Jive" van C'est Tout en Anthonius Hapt. Mariah Carey bestormde de Top 40 met "Fantasy", 2Pac maakte zijn debuut en ook Simply Red, Shaggy en Bon Jovi waren met een nieuwe single te bewonderen in de lijst. Dit is de Top 40 Classic van 30 september 1995!

De top 10

NUMMER 10: SEAL - KISS FROM A ROSE
Na het succesjaar 1991, waarin top 10-hits werden gescoord met "Crazy" (#1)", "Future Love Paradise" (#6) en "The Beginning", was het lang wachten totdat Seal nieuw succes zou krijgen. In 1994 deed hij met "Prayer for the Dying" en "Kiss from a Rose" een poging om de hitlijsten te bestormen, maar die poging bleek in beide gevallen tevergeefs. Laatstgenoemde track kreeg een jaar later echter een herkansing, toen die werd opgenomen in de soundtrack van "Batman Forever". "Kiss from a Rose" wist alsnog een hit te worden en piekte op plaats vier. Na "Kiss from a Rose" scoorde hij geen hits meer.

NUMMER 9: TLC - WATERFALLS
Nadat "Ain't 2 Proud 2 Beg" (#25 in 1992) en "Creep" (#27 in 1995) bescheiden hitjes werden, vond de doorbraak van TLC plaats in de zomer van 1995. Het damestrio bracht toen de single "Waterfalls" uit, dat tot de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40 wist te komen. Op 30 september 1995 was de ballad al op zijn retour, maar van TLC waren we toen nog niet af. In 1999 konden Left-Eye, T-Boz en Chilli (artiestennamen van de leden, resp. Lisa Lopes, Tionne Watkins en Rozonda Thomas) nog twee top 10-hits bijschrijven met "No Scrubs" (#3) en "Unpretty" (#6). Een jaar later bleek "Dear Lie" (#17) de laatste Top 40-hit. In 2002 kwam Lisa "Left-Eye" Lopes om het leven in Honduras bij een auto-ongeluk.

NUMMER 8: MICHAEL JACKSON - YOU ARE NOT ALONE
De populairste plaat van 30 september 1995 van een buitenlandse artiest. "You Are Not Alone" bleef toen steken op nummer 8 en was destijds duidelijk niet opgewassen tegen de stortvloed aan hits van Nederlandse acts. Zal hij daarvan wakker hebben gelegen? Ongetwijfeld niet. "You Are Not Alone" groeide uiteindelijk uit tot een klassieker, veel meer nog dan een aantal platen die boven hem stonden op dat moment. De plaat zelf piekte op #6, waarmee het één van de negen hits uit de jaren '90 van Michael Jackson was die de top 5 niet haalden (op een totaal van zeventien hits).

NUMMER 7: C'EST TOUT M.M.V. ANTHONIUS HAPT - DE TANDENBORSTEL-JIVE
Het Nijmeegse orkest C'est Tout timmerde al een aantal jaren aan de weg, maar commerciële succesjes wist de formatie pas in de jaren '90 te boeken. In 1993 en 1994 werd de hitlijsten gehaald met "Het Grote Puntje Puntje Lied" (#12 in 1993), "Tutti Di No No" (#17 in 1994) en "Olé in the USA" (#30 in 1994). In 1995 was de eerste top 10-hit een feit met "De Tandenborstel-Jive", dat uiteindelijk tot plaats 5 wist te komen. "De Tandenborstel-Jive" kwam in de belangstelling toen het Veronica-programma "Uhhh... Vergeet Je Tandenborstel Niet" gebruik maakte van het lied.

NUMMER 6: CHARLY LOWNOISE & MENTAL THEO - STARS
1995 was het jaar van de doorbraak van Charly Lownoise & Mental Theo. Nadat "Wonderfull Days" begin dat jaar de tweede plaats wist te bereiken, haalde "Together in Wonderland" in het voorjaar de top 5. Ongeveer gelijktijdig werd "The Bird" eveneens een zeer verdienstelijke hit, waarna "Stars" in september de hitlijsten wist te bestormen. De track haalde plaats twee en daarmee hadden de DJ's Ramon Roelofs (Charly Lownoise) en Theo Nabuurs (Mental Theo) definitief hun naam gevestigd. In 1996 piekten "Fantasy World" en "Hardcore Feelings" ook op nummer 2, waarmee het duo samen met David Guetta het record 'meeste nummer 2-hits zonder nummer 1-hit' in handen heeft,

NUMMER 5: 2 BROTHERS ON THE 4TH FLOOR FT. DES'RAY & D-ROCK - COME TAKE MY HAND
2 Brothers on the 4th Floor zaten in 1995 middenin een reeks van tien top 10-hits. Drie daarvan kwamen niet verder dan #10, vier andere tracks werden evenredig verdeeld over #6- en #7-hits en de andere drie haalden de top 5. Daar zit natuurlijk nummer 1-hit "Dreams (Will Come Alive)" uit 1994 tussen, evenals "Never Alone" (#2-hit eerder dat jaar). De derde was "Come Take My Hand". Die plaat steeg op 30 september 1995 van #9 naar #5 en maakte de trilogie aan top 5-hits vol voor de 2 Brothers.

NUMMER 4: RENÉ FROGER & FRIENDS: MARCO BORSATO, RUTH JACOTT & THE FROGETTES - YOU'VE GOT A FRIEND
René Froger was al lang en breed uitgegroeid tot een gevestigde naam in de Top 40, maar zijn zeventiende hit was pas de tweede die de bovenste drie haalde. "You've Got a Friend", gecoverd van Carole King (1971), was een samenwerking met Marco Borsato en Ruth Jacott. Borsato scoorde zijn derde top 3-hit na de succesnummers "Dromen Zijn Bedrog" (twaalf weken op #1 in 1994) en "Waarom Nou Jij" (#1 in 1995). Ruth Jacott scoorde haar eerste top 3-hit. Op 30 september 1995 was de plaat alweer op zijn retour

NUMMER 3: DJ PAUL ELSTAK - RAINBOW IN THE SKY
Twee iconische happy-hardcore-acts uit Nederland kenden in 1995 hun grote doorbraak. Charly Lownoise & Mental Theo waren op 30 september 1995 al te vinden op #6 en ook DJ Paul Elstak debuteerde dat jaar met verve. Eerst haalde "Life Is Like a Dance/Play My Game" al de top 10, waarna "Luv U More" een #2-hit werd. In de herfst van 1995 werd "Rainbow in the Sky" de tweede top 3-hit voor de Hagenees. Hoger dan #3 wist de klassieker niet meer te komen. Na "Rainbow in the Sky" wist hij nog twee top 3-hits te scoren. "Don't Leave Me Alone" (#2 in 1995) en "The Promised Land" (#3 in 1996) wisten het erepodium te halen.

NUMMER 2: GUUS MEEUWIS & VAGANT - HET IS EEN NACHT... (LEVENSECHT)
Een week nadat "Het Is een Nacht... (Levensecht)" werd afgetroefd door "Het Busje Komt Zo" van Höllenboer, hield de plaat zich nog staande op plaats twee. En dat zou de drie weken daarna nog steeds het geval blijven. Weer een week later presteerde Guus Meeuwis met zijn band Vagant iets wat verder nog nooit eerder gebeurde. "Het Busje Komt Zo" werd namelijk van de troon gestoten door... "Het Is een Nacht"! Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een plaat in één hitverloop twee keer de eerste plaats wist te bereiken. In 2005 wist Guus Meeuwis met "Geef Mij Je Angst" hetzelfde te presteren.

NUMMER 1: HÖLLENBOER - HET BUSJE KOMT ZO
Qua controverse verbleekt deze plaat ten opzichte van "Drank & Drugs" van Lil' Kleine en Ronnie Flex, maar het lied over twee drugsverslaafden maakte in 1995 heel wat los in Nederland. Het eindresultaat van "Het Busje Komt Zo" bleek uiteindelijk hetzelfde als dat van "Drank & Drugs": een nummer 1-notering. Höllenboer wist op 23 september 1995 "Het Is een Nacht... (Levensecht)" van Guus Meeuwis & Vagant van de troon gestoten, om vijf weken later door diezelfde plaat weer verslagen te worden. Höllenboer bleek - niet geheel onverwachts - een eendagsvlieg te zijn.

(deze week; vorige week; aantal weken; artiest - titel)
dw
vw
aw
artiest - titel
113Höllenboer - Het Busje Komt Zo
2210Guus Meeuwis & Vagant - Het Is een Nacht... (Levensecht)
344DJ Paul Elstak - Rainbow in the Sky
434René Froger & Friends: Marco Borsato, Ruth Jacott & the Frogettes - You've Got a Friend
5932 Brothers on the 4th Floor ft. Des'ray & D-Rock - Come Take My Hand
665Charly Lownoise & Mental Theo - Stars
7112C'est Tout m.m.v. Anthonius Hapt - De Tandenborstel-Jive
886Michael Jackson - You Are Not Alone
958TLC - Waterfalls
1077Seal - Kiss from a Rose
(Voor de volledige Top 40: klik hier)

Nieuwe binnenkomers
#13: Mariah Carey - Fantasy
Nadat Mariah Carey vier top 10-hits wist te scoren van het album "Music Box", begon ze aan de loodzware taak om het succesalbum van een geschikte opvolger te voorzien. Die opvolger werd "Daydream" en de eerste single droeg de titel "Fantasy". Op 30 september 1995 kwam de plaat nieuw binnen op nummer 13, maar veel hoger wist het niet meer te komen. Met een negende plaats werd "Fantasy" de negende top 10-hit op rij. Die reeks zou bij tien gaan staken, want nadat opvolger "One Sweet Day" een #2-hit werd, wisten de singles "Open Arms" (#17) en "Always Be My Baby" (#30) het bovenste kwart niet te halen.
#26: Ruth Jacott - Ik Ga Door
Terwijl "You've Got a Friend" nog bovenin de hitlijsten aan het bungelen was, scoorde Ruth Jacott haar negende Top 40-hit met "Ik Ga Door". Die plaat wist het succes van "You've Got a Friend" bij lange na niet te evenaren, maar met een twintigste notering als piek had ze wel haar zesde top 20-hit te pakken. Het bleek één van haar laatste singles die de bovenste helft van de Top 40 wisten te bereiken, want "Leun op Mij" kwam niet verder dan #11.
#30: Bon Jovi - Something for the Pain
Top 40-hit nummer vijftien voor Bon Jovi heette "Something for the Pain". Het was de tweede single van het album "These Days", na de #3-hit "This Ain't a Love Song". "Something for the Pain" bleek veel minder succesvol te zijn, want het haalde de achttiende plaats. Opvolger "Lie to Me" kwam net zo hoog, waarna "These Days" en "Hey God" zeer bescheiden succesjes waren.
#31: Shaggy - Boombastic
De tweede single van het gelijknamige album. Opvolger van "In the Summertime", het duet met Rayvon dat een #23-hit wist te worden. Dat succes wist de Jamaicaanse artiest ruimschoots te overtreffen met "Boombastic". Die track haalde de vierde plek, waarmee het ook nog eens een grotere hit werd dan "Oh Carolina" uit 1993 (#6). Geen mens kon toen vermoeden dat Shaggy in 2001 een succesjaar met een hoofdletter 's' mee zou gaan maken. "It Wasn't Me" en "Angel" voerden toen stuk voor stuk liefst zeven weken lang de hitlijst aan.
#36: Simply Red - Fairground
Het album "Stars" had klassiekers als "Something Got Me Started" (#5 in 1991) en "Stars" (#15 in 1991) in de gelederen, maar daarna was het vier jaar stil rondom de Britse band. In 1995 vierde Mick Hucknall en zijn mannen de comeback met het album "Life". De eerste single "Fairground" gebruikte een sample van "Give it Up" van de Nederlandse act The Good Men. "Fairground" haalde de zesde plaats en daarmee werd het de zesde top 10-hit voor de band.
#37: 2Pac - Dear Mama
Eén van de meest legendarische rappers aller tijden debuteerde op 30 september 1995 in de Nederlandse hitlijsten. Tupac Shakur - artiestennaam: 2Pac - werd geboren op 16 juni 1971 in Manhattan. In 1995 verscheen zijn derde studio-album "Me Against the World" en van dat album was uiteindelijk zijn allereerste Top 40-hit afkomstig. "Dear Mama" kwam binnen op #37, maar hoger wist de hiphopklassieker niet meer te komen. Na "Dear Mama" scoorde hij nog zeven Top 40-hits. Zes daarvan werden uitgebracht nadat hij op 13 september 1996 op 25-jarige leeftijd overleed.
#39: Me & My - Dub-I-Dub
Deens danceduo, bestaande uit de zussen Susanne en Pernille Georgi. "Dub-I-Dub" was de track waarmee ze debuteerden. Een spetterend debuut werd het niet, want de plaat piekte op #27. Daarna scoorden Me & My geen hits meer.

De top 10 van 30 september 1995

Geen opmerkingen:

Een reactie posten