woensdag 1 juli 2015

Nelly ft. Kelly Rowland - Dilemma

Na het succesvolle album "Survivor" uit 2001 besloten de leden van Destiny's Child om zich tijdelijk te richten op hun solocarrière. Beyoncé Knowles, die werd gezien als het gezicht van de R&B-groep, leek het meest voorbestemd om veel succes te hebben zonder haar collega's. Dat is in praktijk ook wel gebleken, maar toch was Kelly Rowland het eerste lid van het trio dat 'solo' een wereldhit scoorde. 'Solo' staat tussen aanhalingstekens vermeld, omdat die hit weliswaar zonder hulp van haar medeleden werd gescoord, maar wel met die van de Amerikaanse rapper Cornell Iral Haynes, Jr., beter bekend onder zijn artiestennaam Nelly. Nelly en Kelly voerden in de herfst van 2002 wekenlang de Nederlandse hitlijsten aan met "Dilemma".

"Nellyville"
"Dilemma" was de derde single van Nelly's album "Nellyville", na "#1" (geflopt) en "Hot in Herre" (#4). Een hit als laatstgenoemde was voor Nelly weliswaar niet vreemd (een jaar eerder haalde "Ride wit Me" reeds de top 5), maar toch was al vrij snel duidelijk dat "Nellyville" het succes van het debuutalbum "Country Grammar" zou overtreffen. "Hot in Herre" werd namelijk vrijwel overal ter wereld een grotere hit dan "Ride wit Me" en het album "Nellyville" werd wereldwijd ook beter verkocht. De gelijknamige track van het album werd echter nooit uitgebracht, maar een teaser van het lied vormde het intro voor de videoclip van "Dilemma".

Patti LaBelle
"Dilemma" ontstond toen Nelly van zijn goede vriend Antoine Macon een melodielijn kreeg, gebaseerd op "Love, Need and Want You" van Patti LaBelle. Die track deed in 1984 vrijwel niets, maar achttien jaar na dato waren schrijvers Bunny Sigler en Kenny Gamble alsnog verantwoordelijk voor een grote hit. De gehele bridge van "Dilemma" was namelijk afkomstig van "Love, Need and Want You" en een deel van die bridge vormt tevens het refrein. Het restant van het lied werd geschreven door Nelly. Patti LaBelle kreeg op de single geen credits, maar in ruil voor deze sample kreeg zij een rol in de videoclip van "Dilemma".

Kelly Rowland
"Dilemma" gaat over een vrouw die een man en een zoon heeft. Nelly valt echter als een blok voor haar en die verliefdheid is redelijk wederzijds. Daardoor zit die vrouw in een "Dilemma": blijf ik bij hem of ga ik hem verlaten? Nelly wilde vrouwelijke vocalen toevoegen aan het lied en kwam vervolgens uit bij Destiny's Child-zangeres Kelly Rowland. Als gevolg van die samenwerking, in combinatie met de vrij innige manier van dansen tijdens de videoclip, deden geruchten de ronde dat Nelly en Kelly meer dan goede vrienden waren. Die geruchten werden door beide partijen echter beschouwd als 'ongegrond'.

Succes
"Dilemma" kwam op 19 oktober 2002 binnen in de Nederlandse Top 40. Twee dagen later kwam de plaat pas uit op single, waardoor de notering van de eerste twee weken puur gebaseerd waren op airplay van Radio 538 en TMF. In de lijst van 2 november 2002 werden de verkopen voor het eerst geregistreerd en als gevolg daarvan werd "The Ketchup Song (Aserejé)" van Las Ketchup na negen weken van de troon gestoten. Nelly en Kelly deden het daarna niet veel minder dan Las Ketchup, want "Dilemma" voerde zeven weken de Top 40 aan en hield "Dirrty" van Christina Aguilera en Redman liefst zes weken daarvan van de eerste plaats af. De populariteit van Nelly in 2002 was vooral in de Verenigde Staten enorm, want in de Billboard Hot 100 werd "Hot in Herre" van Nelly onttroond door opvolger "Dilemma". Daardoor was Nelly na The Beatles, Boyz II Men, Puff Daddy en Ja Rule de vijfde act die zichzelf versloeg in de Verenigde Staten.

Vervolg
Nelly en Kelly Rowland wisten het succes van "Dilemma" nooit meer te evenaren. Nelly kwam in 2004 met "My Place" dicht in de buurt, maar een hogere notering dan plaats 2 zat er voor hem niet in. Kelly Rowland wist in 2009 nog een grote hit te scoren als zangeres van "When Love Takes Over" van David Guetta, maar de hoogste positie was voor deze plaat identiek aan die van "My Place". Haar Destiny's Child-collega Beyoncé Knowles wist daarentegen tot twee keer toe een nummer 1-hit te scoren. In 2007 was dat het geval met "Beautiful Liar" (duet met Shakira, drie weken op #1) en in 2008 voerde Beyoncé solo vier weken lang de Nederlandse hitlijsten aan met "If I Were a Boy".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten