maandag 29 juni 2015

Gompie - Alice, Who the X Is Alice? (Living Next Door to Alice)

Onno Pelser was in de jaren '90 de vaste huis-dj in het Nijmeegse café Gompie. Een vaste track in zijn playlist was "Living Next Door to Alice", een nummer 1-hit van Smokie uit 1977. Na de tekst living next door to Alice draaide hij de volumeknop dicht. Vervolgens zong iedereen in het café in koor Alice, who the fuck is Alice? en dat bleek onbedoeld de formule van een landelijke hit. Platenbaas Rob Peters was op een avond toevallig aanwezig in het café en uiteindelijk kwam hij samen met Pelser op het idee om deze versie daadwerkelijk op te nemen. De titel luidde "Alice, Who the X Is Alice? (Living Next Door to Alice)".



Peter Koelewijn
Samen met John van de Ven (vooral bekend vanwege de samenwerking met André Hazes) besloten Onno Pelser en Rob Peters "Alice, Who the X Is Alice? (Living Next Door to Alice)" te produceren. Voor de zang kwamen ze met Peter Koelewijn op de proppen, de man die verantwoordelijk was voor de allereerste Nederlandstalige rock-'n-rollhit ("Kom van Dat Dak Af") en in 1994 nog een ietwat ludieke nummer 1-hit produceerde ("Als Dick Me Hullep Nodig Heb" van Johan en de Groothandel). Hij had dus al enige ervaring in het noveltycircuit, maar hij had waarschijnlijk nooit kunnen voorspellen dat hij daarmee Europa zou veroveren.

Historisch succes
Dat deed hij echter wel. Met "Alice, Who the X Is Alice? (Living Next Door to Alice)" werd thuisland Nederland uiteraard als eerste aangedaan. Op 11 maart 1995 steeg de plaat van #18 naar #1 en daarmee was het de grootste sprong aller tijden naar de eerste plaats. Het record stond sinds 8 oktober 1966 op naam van "Little Man" van Sonny & Cher, dat van #17 naar #1 steeg. Dat de novelty toen de hoogtijdagen kende, bleek uit het feit dat "No Limit" van Irene Moors en de Smurfen van de troon werd gestoten door Gompie.
"Alice, Who the X Is Alice?" stond uiteindelijk vijf weken op #1 en hield onder meer "The First the Last Eternity" van Snap! en Summer van de eerste stek af. In Vlaanderen werd "Alice..." ook een nummer 1-hit, terwijl de top 3 werd gehaald in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In Engeland bleef de versie van Gompie (#17) echter achter op de versie die Smokie opnieuw opnam, met ook daarin de kreet Alice, who the fuck is Alice?. In samenwerking met komiek Roy 'Chubby' Brown haalde Smokie de top 3.

Eendagsvlieg
Gompie haalde na "Alice, Who the X Is Alice? (Living Next Door to Alice)" nog de Tipparade met "Tarzan & Heidi" en daarna was het gedaan met het succes. In 2000 viel het doek voor het café. Peter Koelewijn nam eveneens geen nieuw materiaal meer op. De inmiddels 74-jarige zanger treedt echter nog altijd op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten