zaterdag 27 juni 2015

Duitse dance uit de jaren '90

Als er één decennium was waarin de dancemuziek floreerde, was het de jaren '90 van de vorige eeuw. Nederlandse acts als 2 Unlimited, 2 Brothers on the 4th Floor, Charly Lownoise & Mental Theo en Vengaboys boekten toen grote successen, maar het absolute mekka van de dancemuziek was toch echt gelegen in Duitsland. Vooral Snap! was voor talloze grote hits verantwoordelijk, waarvan er twee de eerste plaats haalden. Verder waren er nog ontelbare acts die hoge ogen wisten te gooien, zoals Culture Beat, Captain Jack, Dune, Scooter, Captain Hollywood Project, MC Sar & the Real McCoy en Haddaway. Dit artikel behandelt de tien grootste klassiekers in de Duitse dancescene uit de jaren '90, gebaseerd op de Radio Veronica 90's Top 750.
NUMMER 10: SASH! - ECUADOR
De eerste vier hits van het dancetrio Sash! waren respectievelijk gezongen in het Frans, Spaans, Engels en Italiaans. Dat is ronduit opmerkelijk voor een Duitse act. De Franse hit ("Encore une Fois") was in het voorjaar van 1997 de doorbraak, maar de Spaanstalige opvolger is waarschijnlijk het bekendste lied van Sash!. "Ecuador" bereikte de Nederlandse hitlijsten in de zomer van 1997 en uiteindelijk wist het te pieken op plaats acht. De leadzanger Adrian Rodriguez was tevens co-producer van de plaat.

NUMMER 9: SNAP! FT. SUMMER - THE FIRST THE LAST ETERNITY
Na Penny Ford, Thea Austin en Niki Haris werd Summer de vierde zangeres die de tracks van Snap! van vocalen moest voorzien. Zij danste in de jaren '80 nog in de Amerikaanse televisieserie "Fame" en tien jaar later maakte ze een opmerkelijke opstap in haar carrière. Die opstap bleek in 1994 redelijk succesvol, toen de gelijknamige eerste single van het album "Welcome to Tomorrow" de top 10 haalde. Opvolger "The First the Last Eternity" bleek echter de grootste hit van het album te zijn. Het haalde in maart 1995 de tweede plaats, achter "Alice Who the X Is Alice? (Living Next Door to Alice)" van Gompie. Het was de laatste top 10-hit van Snap!.

NUMMER 8: CAPTAIN HOLLYWOOD PROJECT - FLYING HIGH
De in Amerika geboren Duitse rapper Captain Hollywood (echte naam: Tony Dawson-Harrison) stapte in 1991 uit de Nederlandse dance-act Twenty 4 Seven, om vervolgens zijn eigen formatie op te richten. Die formatie kreeg de voor de hand liggende naam Captain Hollywood Project. De act scoorde in 1993 vier hits, waarvan "More and More" (#6) begin dat jaar de grootste was. Na 1993 bleef het lang stil, tot de eerste maanden van 1995. "Flying High" wist het succes van "More and More" te overtreffen met een vierde plaats in de Top 40.

NUMMER 7: MR. PRESIDENT - COCO JAMBOO
De uitvoerende act in kwestie scoorde een megahit. Een benoemenswaardig vervolg kwam er echter nooit. Vandaag de dag is de naam van de act in de vergetelheid geraakt, maar als men die ene hit eenmaal hoort, beleeft hij/zij een legendarisch 'oh ja'-momentje. Dat is het verhaal van Mr. President, een eendagsvlieg uit het boekje dus. De dance-act uit Bremen bestormde in de zomer van 1996 de hitlijsten met "Coco Jamboo". Enkel "Wannabe" van The Spice Girls stond in de weg voor de eerste plaats. Vandaag de dag is "Coco Jamboo" nog altijd een absolute danceklassieker.

NUMMER 6: MC SAR & THE REAL MCCOY - IT'S ON YOU
De Duitse eurodance werd in 1990 op de kaart gezet dankzij Snap!, dat met "The Power" een wereldhit scoorde. Later dat jaar waren MC Sar & the Real McCoy klaar om de hitlijsten te bestormen. De eerste single "It's on You" wist het gigantische succes van "The Power" niet te evenaren, maar met een derde plaats als piek presteerde de act in de herfst van 1990 voortreffelijk. Die prestatie werd niet meer geëvenaard, maar in 1995 werd "Another Night" nog een verdienstelijke hit. De act treedt als drietal nog steeds op. MC Sar (Olaf Jeglitza) is het enige oorspronkelijke lid dat nu nog steeds in de groep zit.

NUMMER 5: LA BOUCHE - BE MY LOVER
In 1995 was de herfst aangebroken van de Eurodance. De happy hardcore begon de plaats van het genre in te nemen, met acts als Charly Lownoise & Mental Theo, DJ Paul Elstak Party Animals en Dune als blikvangers. La Bouche wist de Eurodance echter in de zomer van dat jaar nog met succes te vertegenwoordigen, want "Be My Lover" wist op 22 juli 1995 nog een zeer knappe tweede plaats te bemachtigen. De nummer 1 ("I Wanna Be a Hippy" van Technohead) en de nummer 3 ("Luv U More" van DJ Paul Elstak) verraadden echter het einde van de Eurodance. La Bouche wist later dan ook weinig successen meer te boeken. Zangeres Melanie Thornton kwam op 24 november 2001 op 34-jarige leeftijd om het leven bij een vliegtuigongeluk.

NUMMER 4: HADDAWAY - WHAT IS LOVE
Haddaway werd geboren in Trinidad en Tobago, verhuisde op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten en vertrok op 22-jarige leeftijd naar Duitsland. Daar startte hij zijn muziekcarrière, dat in 1993 een absoluut hoogtepunt kende. Dat hoogtepunt had de naam "What Is Love". Die plaat, oorspronkelijk geschreven als ballad, verbleef in 1993 zes weken lang op nummer 1, Hits als "Informer" van Snow, "Tribal Dance" van 2 Unlimited en "Power of American Natives" van Dance 2 Trance werden van de eerste plaats gehouden. Later dat jaar werd nog een grote hit gescoord met het vergelijkbare "Life", maar Haddaway zal vandaag de dag vooral herinnerd worden aan "What Is Love".

NUMMER 3: CULTURE BEAT - MR. VAIN
In 1991 scoorde Culture Beat een grote hit met "No Deeper Meaning", waarna het twee jaar stil bleef. Om nieuw succes te verwezenlijken, moest zangeres Lana Earl plaatsmaken. Haar vervangster Tania Evans luidde de meest succesvolle periode van de formatie uit Frankfurt in. Het hoogtepunt uit die periode was "Mr. Vain", dat in de zomer van 1993 een weekje de hitlijsten aanvoerde. Opvolgers "Got to Get It" (#2 in 1993) en "Anything" (#4 in 1994) werden eveneens grote hits. De laatste fase van dat succes wist producent annex oprichter Torsten Fenslau echter niet meer mee te maken. Op 6 november 1993 kwam hij bij een auto-ongeluk om het leven. Hij was 29 jaar geworden.

NUMMER 2: SNAP! - RHYTHM IS A DANCER
I'm serious as cancer when i say: "rhythm is a dancer". Die merkwaarde rap van Turbo B. ten spijt, werd "Rhythm Is a Dancer" van Snap! misschien wel de grootste hit van 1992. Zangeressen Jackie Harris en Penny Ford werden in de aanloop naar dit succes bedankt voor hun bewezen diensten en Thea Austin kwam voor hen in de plaats. Haar enige wapenfeit met Snap! was "Rhythm Is a Dancer", dat vier weken lang de Top 40 aanvoerde in juni 1992. Onder meer "Jump" van Kris Kross werd van de nummer één gehouden. Het enorme succes met "Rhythm Is a Dancer" vormde voor Austin echter geen inspiratie om verder te gaan met Snap!. Ook rapper Turbo B. verliet de groep.

NUMMER 1: SNAP! - THE POWER
De oudste track uit de top 10 is meteen de grootste klassieker. "The Power" was de allereerste hit van Snap!, met Jackie Harris en Penny Ford op papier als zangeressen. Het stond vier weken lang op nummer 1 en hield daarmee onder meer "Dub Be Good to Me" van Beats Internaional en "Vogue" van Madonna achter. De zin I've got the power werd in de videoclip geplaybackt door Jackie Harris, maar uiteindelijk gaven de producenten Luca Anzilotti en Michael Münzing voor de rechter toe dat het de stem van Jocelyn Brown was, uit de track "Love's Gonna Get You" uit 1986. De rest van het lied werd door Penny Ford ingezongen. Harris is op de single weliswaar verantwoordelijk voor de vocalen, maar heeft in werkelijkheid dus geen woord gezongen. "The Power" was samen met "Rhythm Is a Dancer" de grootste klassieker van Snap! en ook één van de grootste danceklassiekers uit de jaren '90.

Top 10: Duitse dance uit de jaren '90
#
Artiest - Titel
jaar
1
Snap! - The Power
1990
2
Snap! - Rhythm Is a Dancer
1992
3
Culture Beat - Mr. Vain
1993
4
Haddaway - What Is Love
1993
5
La Bouche - Be My Lover
1995
6
MC Sar & the Real McCoy - It's on You
1990
7
Mr. President - Coco Jamboo
1996
8
Captain Hollywood Project - Flying High
1995
9
Snap! ft. Summer - The First the Last Eternity1995
10
Sash! - Ecuador1997

Geen opmerkingen:

Een reactie posten