vrijdag 19 juni 2015

De grootste hits van Will Smith

De hitcarrière van Will Smith kende op 9 augustus 1997 een hoogtepunt toen "Men in Black" naar de tweede plaats steeg. Het werd daarmee de grootste hit voor de rapper/acteur. Dat terwijl hij (mede) verantwoordelijk was voor meerdere hiphopklassiekers, met name in de jaren '90. Hij scoorde in totaal tien top 20-hits, waarvan drie als onderdeel van DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Acht daarvan haalden de top 10 en een trio aan hits haalde de bovenste drie. Toevallig bestaat dat trio louter uit soundtracks van een filmklassieker. In dit artikel komen de tien grootste hits van Will Smith aan bod.


NUMMER 10: DJ JAZZY JEFF & THE FRESH PRINCE - SUMMERTIME
De nummer 10 van het klassement was de plaat waarmee we kennis hebben gemaakt met Will Smith. Als The Fresh Prince vormde hij samen met zijn jeugdvriend Jeffrey Townes het duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Na enkele succesjes in de Verenigde Staten was Europa in 1991 aan de beurt. De eerste single van het album "Homebase" was de plaat waarmee DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince bekendheid moesten gaan creëren buiten de eigen continentale grenzen. Dat lukte, want "Summertime" werd in Engeland een top 10-hit en piekte in Nederland op plaats 20. Dat DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince blijvertjes zouden worden (en dan met name The Fresh Prince), zal blijken uit de andere hits.

NUMMER 9: DJ JAZZY JEFF & THE FRESH PRINCE - BOOM! SHAKE THE ROOM
Van de eerste naar de laatste hit van DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. "Boom! Shake the Room" was de eerste single van het album "Code Red" en de enige die succesvol was in Nederland. De track kwam in de zomer van 1993 binnen in de Top 40 en piekte op nummer 22. Later dat jaar kreeg de plaat een herkansing, maar daar werd slechts minimaal gebruik van gemaakt (#19). Het heeft wel het verschil gemaakt tussen de tiende en de negende plaats in dit klassement, want "Summertime" bleef steken op #20.

NUMMER 8: DJ JAZZY JEFF & THE FRESH PRINCE - RING MY BELL
De grens tussen de top 10 en de rest is hierbij overschreden, want "Ring My Bell" piekte eind 1991 op de onderste plaats van de bovenste tien. Het bevatte een sample van de gelijknamige hit van Anita Ward. De discozangeres bereikte er echter de tweede plaats mee, iets wat DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince samen nooit voor elkaar kregen. Daar was met "Ring My Bell" echter ook geen beginnen aan, want met "Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn" van Gordon, "Roodkapje" van Pater Moeskroen, "Black or White" van Michael Jackson, "I Love Your Smile" van Shanice en "Smells Like Teen Spirit" van Nirvana had het duo geduchte concurrenten.

NUMMER 7: WILL SMITH - WILL 2K
De onderste drie plaatsen in de top 10 zijn in samenwerking met DJ Jazzy Jeff bezet, maar het duo zal nog maar één keer terugkomen in dit klassement. Eerst is daar "Will 2K", de laatste hit van Will Smith uit de jaren '90. Het was de tweede single van het album "Willennium". De plaat bevat een sample van "Rock the Casbah" van The Clash uit 1982. "Will 2K" wist uiteindelijk de achtste plaats te halen in 1999, dertien plaatsen hoger dan de plaat die is gesampeld. De concurrentie met de destijds zeer succesvolle R. Kelly was teveel gevraagd (nummer 1-notering met "If I Could Turn Back the Hands of Time" en een top 10-notering met "Satisfy You"), zeker met de latere nummer 1-hits "Doekoe" van Def Rhymz en "Binnen" van Marco Borsato in zijn nek.

NUMMER 6: WILL SMITH - MIAMI
Will Smith was niet vies van een sample hier en daar, In "Miami" maakte hij gebruik van "And the Beat Goes On" van The Whispers om succesvol te kunnen zijn. Dat lukte aardig, want de vijfde single van het album "Big Willie Style" werd de derde top 10-hit, na "Men in Black" en "Gettin' Jiggy wit It" (die nog volgen in dit artikel). Het succes van "Just Cruisin'" (#33) en "Just the Two of Us" (#35) was echter te verwaarlozen. "Miami" wist in januari 1999 de top 10 te behalen, maar kwam net als "Will 2K" niet verder dan #8*, alsnog achttien plaatsen hoger dan "And the Beat Goas on" van The Whispers uit 1980.

NUMMER 5: WILL SMITH - GETTIN' JIGGY WIT IT
Ook het repertoire van Sister Sledge is door Will Smith gescout. Hij kwam uit bij de debuutsingle "He's the Greatest Dancer". Die plaat bereikte in 1979 de zestiende plaats. In maart 1998 deed Will Smith het stukken beter, toen hij het sampelde in "Gettin' Jiggy wit It". Deze single piekte namelijk op plaats zes, achter onder meer "My Heart Will Go on" van Céline Dion en "Frozen" van Madonna. "Gettin' Jiggy wit It" is een tijdloze plaat gebleken en wordt zelfs anno 2015 zo nu en dan gedraaid op de populaire radiostations.

NUMMER 4: WILL SMITH - SWITCH
Net op het moment dat we dachten dat we niks meer gingen horen van Will Smith, kwam het album "Lost and Found". De eerste single van dat album had de titel "Switch". In april 2005 werd het de eerste (en enige) top 10-hit van de 21ste eeuw. "Switch" piekte op plaats vier achter "Something to Say" van Kane, "Geef Mij Je Angst" van Guus Meeuwis en "Leipe Mocro Flavour" van Ali B. Deze vierde plaats bracht het aantal top 5-hits van Will Smith op vier. Drie daarvan waren solo, de andere als helft van DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince.

NUMMER 3: WILL SMITH - WILD WILD WEST
Op 3 juli 1999 steeg "Sometimes" van Britney Spears naar het hoogst haalbare in de Nederlandse hitlijsten, maar drie plaatsen lager leek zich een geduchte concurrent aan te kondigen. Will Smith kwam namelijk binnen op #4 met "Wild Wild West", de titelsong van de gelijknamige film. De rapper wist sindsdien echter niet hoger te komen dan #3 en werd toen voorbijgestreefd door "If You Had My Love" van Jennifer Lopez en "Mambo no. 5 (A Little Bit of...)" van Lou Bega. Hierna wist Smith niet meer het erepodium te bereiken

NUMMER 2: DJ JAZZY JEFF & THE FRESH PRINCE - YO HOME TO BEL-AIR
Ruim een jaar na het debuut met "Summertime" scoorden DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince hun grootste hit. De titel was "Yo Home to Bel-Air", de titelsong van de Amerikaanse sitcom "The Fresh Prince of Bel-Air". De serie was in Nederland pas in 2005 voor het eerst te zien en dat is de voornaamste reden dat "Yo Home to Bel-Air" alleen in Nederland een hit was. In de Verenigde Staten was "Yo Home to Bel-Air" enkel de openingstune van de serie en in Nederland werd de plaat officieel uitgebracht op single. Met succes, want het bereikte de derde plaats** in Nederland achter "End of the Road" van Boyz II Men en "Just Another Day" van Jon Secada.

NUMMER 1: WILL SMITH - MEN IN BLACK
Vijf Top 40-hits heeft Will Smith gescoord als onderdeel van DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince. De grootste van die vijf was (dus) "Yo Home to Bel-Air", dat op #3 piekte. Toen Smith in 1997 voor het eerst een poging ging wagen als soloartiest, overtrof hij die prestatie direct. Dat gebeurde met "Men in Black", dat de titelsong was van de gelijknamige film. Die film werd een groot succesverhaal en ook de hitsingle trok volle zalen. Het haalde de tweede plaats achter "I'll Be Missing You" van Puff Daddy, Faith Evans en 112. "Men in Black" bevatte overigens een sample van "Forget Me Nots" van Patrice Rushen. Die track bereikte in 1983 plek #23.

Noten
* De hogere klassering zit hem in de notering van de jaarlijst. "Miami" stond zowel in 1998 als in 1999 in de Top 40. Met de totale score van 290 punten (elke week krijgt de #1 40 punten, de #2 39 punten, enz.) had "Miami" in 1998 op plaats 46 gestaan en in 1999 op plaats 50. "Will 2K" scoorde 234 punten, waarmee het in 1999 op #74 had gestaan en in 2000 op #70. De platen zijn niet gesorteerd op basis van Top 40-scores, omdat die grotendeels afhankelijk zijn van de samenstelling van de Top 40.

** Hier hetzelfde verhaal als bij "Will 2K" en "Miami". "Yo Home to Bel-Air" stond op #34 in de jaarlijst van 1992 en "Wild Wild West" op #43 in die van 1999. Laatstgenoemde heeft weliswaar meer punten, maar dat komt doordat platen in die tijd langer in de Top 40 stonden dan in 1992 en dat heeft meer met de manier van samenstellen te maken dan met de mate van succes.

De grootste hits van Will Smith

(rangschikking; Will Smith of DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince; titel; jaar (waarin de plaat de hoogste notering bereikt); hoogste notering)
#
artiest
titel
jaar
hp
1
Will SmithMen in Black19972
2
DJ Jazzy Jeff & The Fresh PrinceYo Home to Bel-Air19923
3
Will SmithWild Wild West19993
4
Will SmithSwitch20054
5
Will SmithGettin' Jiggy wit It19986
6
Will SmithMiami19998
7
Will SmithWill 2K19998
8
DJ Jazzy Jeff & The Fresh PrinceRing My Bell199110
9
DJ Jazzy Jeff & The Fresh PrinceBoom! Shake the Room199319
10
DJ Jazzy Jeff & The Fresh PrinceSummertime199120

Geen opmerkingen:

Een reactie posten