zaterdag 18 juli 2015

Prince & the Revolution - Kiss

In april 1986 beleefde de Amerikaanse meidengroep The Bangles de absolute doorbraak. De eerste single "Manic Monday" was in Nederland weliswaar een bescheiden succes (#24), maar in de Verenigde Staten piekte het op plaats twee. Saillant detail hierbij is dat de band van de eerste plaats werd gehouden door de schrijver van het lied! "Manic Monday" werd namelijk gepend door de Amerikaanse entertainer Prince Roger Nelson, met name bekend om zijn voornaam: Prince. En hij bezette in april 1986 de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met "Kiss", ten koste van "Manic Monday". "Kiss" bleek niet alleen in de Verenigde Staten een groot succes te zijn.

"Parade"
"Kiss" was de eerste single van het studioalbum "Parade". Dat album was de opvolger van "Around the World in a Day", dat slechts één hit kende. Die ene hit ("Raspberry Beret") wist in 1985 ternauwernood de top 20 te bereiken in Nederland, hoewel de plaat in talloze andere landen een grote hit werd. "Paisley Park" flopte daarvoor jammerlijk en "Pop Life" bleek een absoluut dieptepunt in Europa. Voor Prince was dat reden genoeg om in 1986 afstand te nemen van de rockinvloeden die hem zo succesvol maakten met het album "Purple Rain" in 1984. Het sobere popalbum "Parade" kwam daarvoor in de plaats.

Mazarati
"Kiss" past echter allerminst in het zojuist genoemde straatje. Het lied werd door Prince dan ook niet geschreven voor het album, maar voor de Britse funkband Mazarati. Die band bewerkte het lied samen met producent David Z volledig naar de eigen stijl en gaf het lied de kenmerkende funky sound. Toen Prince het eindresultaat hoorde, was hij zo enthousiast, dat hij "Kiss" vervolgens 'terugpakte' van Mazarati. Om die band tegemoet te komen, mochten de leden de achtergrondzang van "Kiss" voor hun rekening nemen. Prince voegde "Kiss" vervolgens op het allerlaatste moment toe aan het album "Parade".

Hitsucces
"Kiss" vierde op 22 maart 1986 zijn entree in de Nederlandse Top 40. Het was daarmee de achtste Top 40-hit van Prince. Van de vorige zeven hits wisten er drie de top 10 te halen en stuk voor stuk betrof het een single van het album "Purple Rain" uit 1984. "Kiss" werd uiteindelijk de eerste top 10-hit uit het tijdperk na "Purple Rain". Het zou zelfs een grotere hit worden dan twee van die drie hits van het succesalbum. "Kiss" piekte op 26 april 1986 op plaats twee, terwijl "When Doves Cry" in 1984 niet hoger kwam dan #5 en "I Would Die 4 U" later dat jaar tot de derde plaats kwam. Een evenaring van het succes van de hitsingle "Purple Rain" (#1 in 1984) bleek echter teveel gevraagd. "Living Doll" van Cliff Richard en The Young Ones stond dat succes in de weg.

Vervolg
Prince zou hierna nog 32 keer de Top 40 halen. Slechts één daarvan wist het succes van "Kiss" te evenaren en die hit stamt uit 1994. "The Most Beautiful Girl in the World" wist in juni van dat jaar twee weken de Top 40 aan te voeren. Zijn laatste hit in Nederland was "Guitar", dat in 2007 bescheiden succes had.
Het lied "Kiss" wist in 1988 opnieuw succes te boeken. Het werd gecoverd door Tom Jones en Art of Noise en hun versie bereikte toen plaats vijf. Eerder dat jaar nam de Brabantse band Bertus Staigerpaip de klassieker onder handen. Het lied werd geparodieerd en het resultaat, "Rits", bleek de doorbraak van de band. In de Top 40 kwam "Rits" echter niet hoger dan #24.
De achtergrondzangers van Mazarati lieten na "Kiss" nog één keer van zich horen. In 1990 vormden de toetsenist en de gitarist het duo The Wild Pair, waarmee ze een top 10-hit scoorden samen met Paula Abdul. Het lied "Opposites Attract" werd een top 5-hit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten